Piatok 5. júla, 2024
Ilustračné foto (Pexels/ JESHOOTS.com)

Tlačená 3D tabletka má obsahovať rôzne lieky na každý deň v jednej tablete

Predstavte si budúcnosť, v ktorej vám bude každá tabletka šitá na mieru. Už žiadne žonglovanie s viacerými liekmi v rôznych časoch dňa. Namiesto toho by vám jediná tabletka mohla dodať všetky liečivá, ktoré potrebujete, presne vtedy, keď ich potrebujete. Vedci z Nottinghamskej univerzity pracujú na uskutočnení tejto vízie.

Tabletky na mieru s presným uvoľňovaním liečiva

Výskum, ktorý viedol Dr. Yinfeng He, využíva multimateriálovú atramentovú 3D tlač na vytvorenie individuálnych tabliet schopných dodávať viac liekov v kontrolovanej miere. Táto metóda integruje rôzne liečivá do jednej tablety schopnej uvoľňovať každé liečivo v určitom čase podľa individuálnych potrieb pacienta.

Kľúčom k tejto inovácii je látka s názvom poly-4-akryloylmorfolín (poly-ACMO). Túto vo vode rozpustnú látku možno kombinovať s nerozpustnou látkou, čo umožňuje vytvárať tablety, ktoré uvoľňujú liečivá rôznou rýchlosťou – pomaly, rýchlo alebo postupne.

Výskumný tím použil na tlač a tuhnutie tabliet ultrafialové (UV) svetlo. Túto technológiu použili na začlenenie aspirínu do svojich formúl.

„Jedná sa o vzrušujúci krok vpred vo vývoji personalizovanej medicíny,“ uviedol Dr. He v tlačovej správe. „Tento prelomový objav nielenže poukazuje na potenciál 3D tlače pri revolúcii v podávaní liekov, ale rovnako otvára nové cesty pre vývoj personalizovaných liekov novej generácie.“

Zjednodušenie dávkovania 

Táto nová technológia by mohla byť prínosom pre pacientov so zložitým režimom užívania liekov, najmä pre pacientov s chronickými ochoreniami. Autori uviedli, že kombináciou viacerých liekov do jednej tablety sa režim zjednodušuje, čo pacientom uľahčuje dodržiavanie predpísanej liečby.

„Len vo Veľkej Británii až 50 % ľudí neužíva svoje lieky správne… Prístup založený na užívaní jednej tablety by zjednodušil užívanie viacerých liekov v rôznom čase a tento výskum je k tomu vynikajúcim krokom,“ uviedla v tlačovej správe spoluautorka Felicity Roseová, profesorka na Nottinghamskej univerzite.

Ďalšou výhodou tejto technológie je jej rozšíriteľnosť. Vedci preukázali schopnosť vytlačiť až 56 tabliet v jednej várke, čo poukazuje na potenciál pre výrobu vo veľkom meradle. Táto schopnosť je nevyhnutná na výrobu liekov na mieru, uvádza sa v štúdii.

Podľa profesora Nottinghamskej univerzity Rickyho Wildmana výskum pokračuje. „Hoci je táto technológia sľubná, čelí výzvam vrátane potreby väčšieho množstva prípravkov obsahujúcich širšiu škálu látok.“

3D tlačené lieky, ktoré sa dnes používajú

V roku 2015 americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválil prvý 3D tlačený liek Spritam vyrábaný spoločnosťou Aprecia Pharmaceuticals určený na liečbu epilepsie. Pomocou jedinečnej metódy 3D tlače nazývanej ZipDose Technology spoločnosť Aprecia vytvorila poréznu tabletku, ktorá sa rýchlo rozpustí už po dúšku vody.

Spoločnosť Triastek, čínsky farmaceutický inovátor, získala od Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) povolenie na tri špecializované 3 D lieky. V januári 2022 spoločnosť získala schválenie pre liek T19 zameraný na reumatoidnú artritídu. V apríli 2022 nasledovalo schválenie lieku T20 zameraného na poruchy srdca a zrážania krvi. Naposledy, vo februári 2024, spoločnosť Triastek oznámila schválenie IND pre T21, liek na zadržiavanie žalúdočných štiav zameraný na liečbu ulceróznej kolitídy. Tieto lieky sa v súčasnosti testujú na ľuďoch v rámci klinických štúdií a zatiaľ nie sú dostupné pre širokú verejnosť.

Trh s 3D tlačenými liekmi zažíva rýchly rast. Trh, ktorého hodnota v roku 2023 činila 80,5 milióna USD, by mal do roku 2031 narásť na 283,19 milióna USD, čo bude podporené zloženou ročnou mierou rastu 15 % v rokoch 2023 až 2031.

Ako sa vyrovnať s výzvami 3D tlačených liekov

Oblasť 3D tlačených liekov predstavuje výzvy, najmä v oblasti kontroly kvality. Na rozdiel od tradičnej výroby liekov, ktorá je z hľadiska konzistencie vysoko štandardizovaná, 3D tlač umožňuje modifikácie, ktoré môžu viesť k nezrovnalostiam medzi jednotlivými šaržami.

Článok v časopise Pharmaceutics z roku 2023 upozorňuje na tieto problémy: „Na zaistenie bezpečnosti a účinnosti farmaceutických výrobkov vyrobených 3D tlačou je potrebné riešiť otázky regulácie a kontroly kvality.“ To vyvoláva obavy o schopnosť úradu FDA presadzovať prísne kontrolné protokoly v prostredí, kde sa lieky tlačia 3D tlačou na zákazku, potenciálne aj doma.

Podľa poisťovne Connor, Strong a Buckelew prináša nárast počtu 3D tlačených liekov ďalšie riziká. Zraniteľnosť tejto technológie voči kybernetickým hrozbám podľa nich zvyšuje riziko falšovania liekov s možnými dôsledkami na zdravie pacientov.

Ďalšou významnou prekážkou sú regulačné problémy. Hoci FDA povolila prvé 3D vytlačené tablety, v súčasnosti neexistujú žiadne osobitné predpisy alebo pokyny pre 3D tlačené lieky. „Doteraz žiadny regulačný orgán nestanovil usmernenia pre 3D tlačené lieky, čo vytvára naliehavú potrebu vytvorenia regulačných noriem,“ uviedli autori článku v časopise Pharmaceutics z roku 2023.

Výskum Nottinghamskej univerzity týkajúci sa 3D tlačených liekov ilustruje pokrok smerom k personalizovanej medicíne. S rozvojom tejto technológie však bude podľa odborníkov dôležité riešiť problémy v oblasti regulácie a kontroly kvality.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj