Štvrtok 19. septembra, 2024
Riaditeľ NBÚ Roman Konečný. (Foto: Národný bezpečnostný úrad)

Riaditeľ NBÚ Konečný a elitný policajt Stahl budú stíhaní na slobode

Výsluch riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romana Konečného trval niekoľko hodín. Po jeho skončení bol zo žilinského pracoviska Stred NAKA prepustený a bude naďalej stíhaný na slobode. Konečný informoval, že voči procesu podal sťažnosť a nevidí žiaden dôvod na to, aby opustil svoju súčasnú funkciu. Oznámil, že plánuje normálne pokračovať v práci.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) počas svojej akcie Rozuzlenie obvinila niekoľkých jednotlivcov. Piati sú obvinení pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločin zneužívania právomocí verejného činiteľa a pre zločin marenia spravodlivosti.

Ich cieľom malo byť sabotovať alebo sťažovať vyšetrovanie prípadov korupcie a iných zločinov, vyvolávať podozrenie, že vyšetrovatelia manipulujú so svedkami a diskreditovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK).

Dvaja boli naviac obvinení pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa z pomsty.

Ezechiel 7: Roman Stahl bol prepustený

Paralelne prebieha ďalšia policajná akcia Ezechiel 7, v ktorej je jedným z obvinených elitný policajt Roman Stahl. Bývalý vyšetrovateľ finančnej jednotky NAKA nepôjde do väzby a bude stíhaný na slobode. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu.

Obvinenému je pripisované, že sa podieľal na zločineckej organizácii, ktorej zámerom bolo postupne obsadiť dôležité pozície v polícii. Obvinenie zahŕňa aj podozrenie z korupčnej trestnej činností spojenej s manipulovaním vyšetrovaní prípadov Doprastav, Váhostav a Technopol.

Sťažnosť prokurátora z Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ohľadom odmietnutia vzatia Romana Stahla do väzby Špecializovaným trestným súdom bola Najvyšším súdom zamietnutá. Hoci prvostupňový súd 13. augusta potvrdil oprávnenosť trestného stíhania, nenašiel dostatočný dôvod na uplatnenie tzv. kolúznej väzby, ktorá je založená na obave z ovplyvňovania svedkov.

Počas akcie s krycím názvom Ezechiel 7 polícia rovnako obvinila aj bývalého prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara. V jeho prípade prokurátor ÚŠP nezistil dostatočné dôvody na zavedenie kolúznej väzby, preto ho po zadržaní prepustili. Obvinenie z viacerých prípadov podplácania je vznesené aj voči nitrianskemu podnikateľovi Norbertovi Bödörovi.

Prečítajte si aj