Štvrtok 19. septembra, 2024

Riaditeľ a bývalý riaditeľ SIS boli prepustení. Riaditeľ NBÚ dokončí dovolenku

Policajné prezídium potvrdilo, že riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS), Michala Aláča, dnes ráno prepustili zo zadržania.

Šéf SIS počas následnej tlačovej konferencie vyjadril, že nesúhlasí so svojím zadržaním a aj naďalej popiera obvinenia. Zdôraznil, že platí zásada prezumpcie neviny a nemá v úmysle opustiť svoju funkciu.

Vyslovil, že spolupracuje s vyšetrovateľmi a chápe ich snahu preskúmať danú situáciu. Zároveň však poukázal na zložitosť situácie tajnej služby, kde niektoré veci nemôže odhaliť pri prvom výsluchu.

„Skutok ako taký odmietam a všetky skutočnosti, ktoré sú v tomto skutku uvedené, budem vedieť vysvetliť po zbavení mlčanlivosti od prezidentky,“ vysvetlil.

Jeho právny zástupca, Marián Bošanský, vysvetlil, že počas zadržania prebiehala konfrontácia medzi výpoveďami šéfa SIS a iným svedkom. Bošanský tvrdí, že dôvody na zadržanie stratili opodstatnenie, skôr ako bol Aláč prepustený.

Podľa Bošanského je obvinenie nelogické. Jeho názor je, že nejestvujú žiadne dôkazy o existencii zločineckej skupiny a jej aktivitách. Taktiež zdôraznil, že nebolo preukázané zneužívanie právomocí verejného činiteľa.

„V zákonnej lehote zadržania boli zo strany orgánov činných v trestnom konaní vykonávané také úkony, ktorých cieľom bolo v súlade so zásadou kontradiktórnosti vykonať preverenie všetkých skutočností vzťahujúcich sa k dôvodom väzby, vrátane skutočností uvádzaných samotným obvineným,“ priblížila polícia.

Policajné prezídium taktiež potvrdilo ukončenie výsluchu bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Zo žilinského pracoviska Stred NAKA bol následne v sobotu pred polnocou prepustený. Stíhaný bude na slobode.

„Po výsluchu a ďalších procesných úkonoch nebol zadržaný, nakoľko neboli zistené dôvody väzby,“ informovalo prezídium.

„Bolo to dlhé, ale príjemné. Ja sa rád porozprávam s ľuďmi a s OČTK (orgány činné v trestnom konaní). Rád im vysvetlím veci, lebo toto je jedno strašné nedorozumenie a mám pocit, že tu nejde ani tak o trestné konanie, ako o personálne zmeny v bezpečnostných zložkách,“ povedal tesne po prepustení Vladimír Pčolinský.

Národný bezpečnostný úrad informoval ohľadom svojho riaditeľa Romana Konečného na Facebooku: „Riaditeľ Národného bezpečnostného úradu Roman Konečný je na plánovanej dovolenke v jednej z krajín Európskej únie. O obvinení sa dozvedel z médií. Svoju dovolenku riadne ukončí a po návrate na Slovensko bude poskytovať plnú súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní, na čom sa už telefonicky dohodol s príslušným vyšetrovateľom Policajného zboru Slovenskej republiky.“

NAKA počas štvrtkovej akcie Rozuzlenie obvinila niekoľkých jednotlivcov pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločin zneužívania právomocí verejného činiteľa a pre zločin marenia spravodlivosti. Ich cieľom malo byť sabotovať alebo sťažovať vyšetrovanie prípadov korupcie a iných zločinov, vyvolávať podozrenie, že vyšetrovatelia manipulujú so svedkami a diskreditovať OČTK.

Konečný a Pčolinský boli naviac obvinení pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa z pomsty.

Prečítajte si aj