Piatok 20. septembra, 2024
Šéf rezortu diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD). (Foto: FB / Juraj Blanár)

Rezort diplomacie spustil projekt takzvaných lietajúcich konzulov

Rezort diplomacie spustil projekt takzvaných „lietajúcich konzulov“. Jeho cieľom je urýchliť proces prílevu zamestnancov pre potreby slovenského pracovného trhu. Hlavnou úlohou lietajúceho konzula bude prijímanie žiadostí o národné víza od občanov tretích krajín vo vybraných profesiách, ktoré sú na Slovensku dlhodobo identifikované ako zamestnania s nedostatkom pracovníkov. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Ministerstvo priblížilo, že prvý lietajúci konzul už v týchto dňoch začína svoju misiu v Indii, odkiaľ sa presunie do Indonézie. Šéf rezortu diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) informoval, že do konca júna je jeho úlohou prijať celkovo 900 až 1100 žiadostí o národné víza od občanov tretích krajín, ktorých si vybrali zamestnávatelia na Slovensku.

„Títo uchádzači o prácu v našej vlasti už prešli schvaľovacím procesom Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny a rovnako prejdú všetkými dôležitými bezpečnostnými procesmi. Na našich zastupiteľských úradoch v Dillí a Jakarte však nie sme kapacitne schopní zabezpečiť popri štandardnom vízovom procese takýto obrovský nárazový počet žiadostí o víza, preto sme sa rozhodli vyslať do Dillí a Jakarty osobitného konzula, ktorý individuálne vybaví túto agendu,“ uviedol J. Blanár.

Celý proces tým podľa jeho slov zefektívnia a noví pracovníci sa rýchlejšie dostanú do profesií, ktoré majú zamestnávatelia problém pokryť slovenskými zamestnancami. Zároveň poznamenal, že by malo ísť najmä o oblasť automobilového priemyslu.

Projekt lietajúcich konzulov vychádza z programového vyhlásenia vlády SR v súlade so zámerom riešiť dostupnosť pracovnej sily v objektívne nedostatkových profesiách. Rezort diplomacie spolupracuje v aktivitách v koordinácii s príslušnými rezortmi.

Prečítajte si aj