Štvrtok 19. septembra, 2024
Screenshot z oficiálnej FB stránky Ministerstva vnútra SR

Rekordný záujem o voľbu poštou zo zahraničia v predčasných parlamentných voľbách

Historicky najvyšší počet občanov sa rozhodol využiť možnosť voľby poštou zo zahraničia v nadchádzajúcich septembrových predčasných parlamentných voľbách. Informoval o tom premiér Ľudovít Ódor zodpovedný za rezort vnútra. 

Celkovo 72 993 občanov požiadalo o túto formu hlasovania, pričom ešte deň predtým bolo zaevidovaných iba okolo 64 000 žiadostí. Najviac žiadostí o voľbu poštou prišlo z Českej republiky – 26 996. O nadchádzajúce voľby prejavili záujem Slováci žijúci v 131 krajinách sveta, dokonca aj z Madagaskaru, Grónska či Zimbabwe.

Viac ako 3000 občanov už svoje hlasy úspešne poslalo Ministerstvu vnútra.

V posledných parlamentných voľbách 2020 volilo zo zahraničia 48 925 Slovákov z celkového počtu 55 117 žiadateľov.

V prípade, že volič nemá trvalý pobyt na území Slovenska, môže hlasovať vo voľbách do NR SR aj zo zahraničia. Toto platí aj v prípade, že volič má trvalý pobyt na Slovensku, ale počas volieb bude momentálne v zahraničí.

Po úspešnej registrácii bude volič čakať na doručenie hlasovacích materiálov, ktoré mu Ministerstvo vnútra zašle najneskôr 21. augusta na jeho zahraničnú adresu. V prípade elektronickej žiadosti dostane volič od MV obálku na hlasovanie, návratnú obálku a informácie o spôsobe hlasovania. Hlasovacie lístky si bude musieť sám stiahnuť zo stránky MV a vytlačiť. 

Ak volič požiadal o voľbu poštou písomne, MV mu pošle nielen obálky, ale aj hlasovacie lístky. Volič musí poslať svoje volebné materiály tak, aby boli doručené MV najneskôr v posledný pracovný deň predo dňom konania volieb, teda aby dorazili najneskôr do 29. septembra do 12.00 h. Materiály je potrebné poslať na adresu uvedenú na návratnej obálke:

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky,

odbor volieb, referenda a politických strán,

Drieňová 22,

826 86  Bratislava 29,

SLOVAK REPUBLIC.

Predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia 30. septembra. Volebná kampaň začala 9. júna, kedy bol vyhlásený dátum volieb.

Prečítajte si aj