Recept od včelára: Linguine s čerstvou rybou a medom
Autorom receptu je hobby včelár Marek Baranya. Pri zostavovaní receptu sa čiastočne inšpiroval talianskym včelárom Carlom Amodeom, ktorý bol pôvodne rybár a teraz včelári na Liparských ostrovoch v Tyrrhenskom mori severne od Sicílie. Toto miesto je domovom pôvodnej sicílskej včely apis mellifera sicula.
Prísady:
– čerstvá ryba (najlepšie filety)
– med od včelára
– cestoviny linguine
– kvalitný olivový olej
– bylinky zo záhrady podľa vlastného výberu
– citrón
– čierne korenie
– červená cibuľa
– cesnak
– kapary
Postup:
Pripravíme si filety z čerstvej ryby, nakrájame ich na kocky a zbavíme kostí.
Nakrájanú rybu dáme do misky, pokvapkáme citrónom, nasolíme, okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením, pridáme bylinky zo záhrady podľa vlastného výberu a chuti. Recept sa tak líši podľa kreativity kuchára a oblasti, v ktorej sa nachádza.
Do misky pridáme olivový olej a dobre premiešame.
Na sporák si dáme zohriať vodu na cestoviny, pridáme soľ a čajovú lyžičku olivového oleja.
Keď nám voda začne vrieť, pridáme do nej cestoviny linguine, ktoré uvaríme „al dente“, čiže aby neboli rozvarené.
Do woku si pridáme olivový olej a rozpálime ho. Následne si na olivovom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu. K cibuľke pridáme z misky napácovanú rybu, stíšime plameň a smažíme za stáleho miešania.
Keď je ryba skoro hotová, pridáme kapary a ďalej za stáleho miešania smažíme. Z hrnca s linguine odoberieme z vrchu olivový olej, penu a vodu, v ktorej sa nachádza škrob z uvarených cestovín.
Vodou si podlievame rybu vo woku. Vznikne nám tak omáčka a cestoviny nebudú suché. Pridavame toľko vody, koľko chceme omáčky. Vodu si pridávame priebežne, v maximálnych množstvách 3 PL.
Roztlačíme si na doske cca 2-3 hlavičky cesnaku a nadrobno ho nakrájame.
Cesnak pridáme do woku, premiešame a vypneme sporák. Zlejeme uvarené linguine a necháme odkvapkať.
Do odstavenej panvice pridáme 2-3 PL medu a premiešame. Med pridávame na záver preto, aby sme ho nerozvarili a nevytratili sa z neho minerály, vitamíny a stopové prvky, ktoré obsahuje.
Do woku pridáme linguine a všetko poriadne premiešame.
Linguine si dáme do hlbokého taniera, pokvapkáme olivovým olejom a na vrch pridáme čerstvú bazalku.
Dobrú chuť!
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK