Štvrtok 19. septembra, 2024
Čarovné vianočné perníčky (foto: Anikó Hanzlová)
»

Recept na čarovné vianočné perníčky

Nadchádzajúce obdobie sviatkov je časom rodinnej pohody, spoločných aktivít, rozvoniavajúcej domácnosti po pečení a časom rôznych príprav na najkrajšie sviatky v roku. Najmä deti si vedia veľmi vychutnať čarovnú atmosféru, ktorá silnie každým dňom. Keďže neoddeliteľnou súčasťou sviatkov sú aj dobroty, ktoré patria k vianočným tradíciám, prinášame vám jednoduchý, časovo nenáročný a zároveň aj veľmi chutný recept na vianočné perníčky. Neváhajte zapojiť aj svoje ratolesti, určite viete, ako radi pomáhajú pri takýchto činnostiach a ich záujem o tvorenie je príjemné sledovať. Treba si užiť radosť zo spoločne stráveného času a naplno si vychutnať zábavu, ktorú prináša spoločná príprava perníčkov. Nad neporiadkom sa nepozastavujte, len si užite pokojnú predvianočnú atmosféru vo voňavej kuchyni.

Suroviny potrebné na prípravu cesta:

500 g hladká múka

200 g práškový cukor

1 čajová lyžička sódy bikarbóny

3 celé vajíčka

2 čajové lyžičky škorice

2 čajové lyžičky perníkového korenia

125 g masla

130 g medu

jedno celé vajíčko na potretie hotových perníčkov

džem podľa vlastného výberu, my sme použili domáci ríbezľový


Do väčšej misy nasypeme všetky sypké suroviny a potom pridáme vajíčka, maslo a med. Pokiaľ máte radšej sladšie dobroty, kľudne navýšte gramáž medu. I takto sú však veľmi chutné a dostatočne sladké a deti nepotrebujú veľmi presladené perníky.

Všetko spolu zamiesime a cesto rozdelíme na dve časti, aby sme ho ľahšie rozvaľkali. S cestom môžeme pracovať ihneď, nie je potrebné ho odkladať na neskôr. Pripravené cesto si rozvaľkáme na hrúbku asi 4- 5 mm, formičkami povykrajujeme rôzne motívy a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu cesta poukladáme orechy a trochu ich zatlačíme.

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 10 minút, podľa hrúbky.

Po vytiahnutí z rúry ihneď potrieme perníčky vajíčkom, aby dostali trochu lesku. Po vychladnutí ich natrieme džemom a zlepíme dokopy. Takto vzniknuté perníčky je možné aj zabaliť a darovať. Zachovajú si jemnosť aj niekoľko dní (najmä ak sú odložené v sáčku).

Dobrú chuť!

Prečítajte si aj