Štvrtok 19. septembra, 2024
Hlavné postavy rozprávky Perinbaba a dva svety na premiére v pražskom kine Atlas, 6. decembra 2023 (Milan Kajínek / Epoch Times)
, »

Recenzia Perinbaba a dva svety: Jakubiskovo chápanie ľudského života vložené do rozprávky, ale je pre deti?

Rozprávanie príbehov je do istej miery národnou záležitosťou. Na prvý pohľad je slovenská rozprávka jednoducho iná ako česká a iná je ruská alebo nórska. Pokračovanie Perinbaby má inú logiku a atmosféru a je to skôr rozprávka pre dospelých. Musím povedať, že Perinbaba ma ako dieťa úplne minula, hoci som ju videl v televízii, nenašla si ku mne cestu ako Pyšná princezná alebo Princezná so zlatou hviezdou a iné rozprávky.

Rozprávková rozlúčka režiséra Juraja Jakubiska je plná symboliky a metafor, ktoré sú svojou hĺbkou a intelektuálnou zložitosťou zrozumiteľnejšie pre dospelého diváka, ktorý si prešiel životom.

Ako budú na rozprávku reagovať deti? Ťažko povedať. Rozprávky, ktoré majú moje deti rady, majú láskavú a bezpečnú atmosféru. Hlavný hrdina novej Perinbaby prechádza zložitými dejovými zvratmi, robí chyby, porušuje sľuby, ale nenapravuje ich pred divákmi a skôr musí prísť na ponaučenie, čo robí z rozprávky dielo zrozumiteľnejšie pre starších divákov.

Ak od rozprávky očakávate výstižné postrehy o živote a jeho zákonitostiach, potom Perinbabu oceníte. Svižný príbeh, ktorý sa nepára s logickými mostíkmi, čo je rozprávkovo oslobodzujúce, okorenené Jakubiskovým humorom, obrazotvornosťou a fantáziou.

Veľkú časť príbehu tvoria špeciálne efekty, vytvorené veľmi decentným spôsobom, pretože len dopĺňajú a pomáhajú, nie odvádzajú pozornosť od príbehu a hlavnými zostávajú herci, nie efekty.

Čo ma vzalo za srdce, je hudba a piesne, ktoré boli pre film vytvorené a naspievané. Piesne a hudba sa často stávajú dušou filmov a pre mňa je duša Perinbaby veľmi ľahko pochopiteľná. Určite by som ju pustil svojej manželke a skúsil aj svojim deťom, ale…

Hlavná rozprávková pieseň

Rozprávka nemá šťastný koniec a záverečné posolstvo nie je jednoduché (skôr veľmi hlboké a premyslené), preto si myslím, že detská duša nevyjde z rozprávky úplne spokojná a bude skôr trochu zmätená.

Ako sa vám bude rozprávka páčiť alebo ako sa bude páčiť českým divákom, rozhodnite sami. Prvý diel Perinbaby si diváci na Slovensku vychutnávajú každé Vianoce, ale v Čechách je skôr neznáma. To by mohlo naznačovať, že logika rozprávky míňa srdce českého diváka. V prípade nového pokračovania to môže byť inak.

Hodnotenie

Ak by som mal vydať a obhájiť konečné hodnotenie filmu, dal by som mu 85 %. Keď sa spätne zamyslím nad tým, čo by som filmu vytkol, nenachádzam veľa vecí, ktoré by som mu mohol vytknúť, ale to preto, že v diskusii so zástupcom Bontonfilmu, ako aj v sebe som si ujasnil, že toto nie je rozprávka pre deti, ale čarovný príbeh pre dospelých.

Strhávam 15 %, pretože film sa tvári ako rozprávka, ale nedodržiava pravidlá rozprávky a tvári sa, že je pre deti, ale nemyslím si, že je pre detskú myseľ. Určite ho odporúčam dospelým ako skvelý film na pobavenie a hlbšie poznanie.

Hodnotenie: 85%

Prečítajte si aj