Piatok 18. októbra, 2024
Ursula von der Leyenová po zvolení za predsedkyňu Európskej komisie, 18. júla 2024 (Johannes Simon/ Getty Images)
»

Reakcie europoslancov na zvolenie Ursuly von der Leyenovej – jedni ju chválili, druhí ju posielali do väzenia

Opätovné zvolenie Ursuly von der Leyenovej za predsedníčku Európskej komisie vyvolalo zmiešané reakcie. Zatiaľ čo niektorí tento výsledok vítajú, veľký počet poslancov Európskeho parlamentu (EP), ľavicových aj pravicových, jej vytýkajú, že sa spreneverila svojim sľubom.

Von der Leyenová sa v posledných týždňoch snažila nakloniť si na svoju stranu rôzne skupiny v EP, od pravicových konzervatívcov po ľavicových zelených, pričom sa vyhýbala tretej najväčšej politickej skupine, Patriotom pre Európu.

V tajnom hlasovaní získala 401 hlasov zo 720 možných.

Český europoslanec Ján Farský (STAN) na svojom profile na X napísal, že hlasoval za nemeckú političku, pretože „obstála v rozhodujúcich momentoch a jej schopnosti budeme potrebovať aj naďalej“. Podľa neho dokázala usmerniť EÚ pri riešení jej najväčších výziev, či už išlo o jednotný postup pri riešení pandémie covidu a zaistení vakcín alebo o podporu Ukrajiny a následnú energetickú krízu. „Vždy stála na čele celoeurópskeho riešenia, ktoré bolo najvýhodnejšie aj pre Českú republiku,“ domnieva sa Farský.

Hoci von der Leyenová získala desiatky hlasov od frakcie Zelených, nie každý za ňu hlasoval. Francúzska europoslankyňa Mélissa Camara pre Euractiv povedala, že ju nepodporí kvôli jej sprísnenej imigračnej politike, zatiaľ čo hŕstke jej krajanov opäť vadilo zmiernenie environmentálnych predpisov pre chemikálie.

Švédsky konzervatívec Charlie Weimers počas rozpravy von der Leyenovej vyčítal: „Európski voliči vyslali veľmi jasný odkaz, pretože hlasovali za stredopravú väčšinu v Európskom parlamente, ale vy ste sa rozhodli obrátiť doľava.“

„Voľba uskutočnená v posledných dňoch, politická platforma a hľadanie konsenzu od ľavice až po Zelených nám znemožnili podporiť znovuzvolenie Ursuly von der Leyenovej,“ povedal krátko po hlasovaní Carlo Fidanza, šéf delegácie Fratelli d’Italia v Európskom parlamente. Fratelli d’Italia je strana talianskej premiérky Giorgie Meloniovej. Podľa profesora Castellaniho, ktorý sa vyjadril pre Euractiv, sa Leyenová bude mstiť a Taliansko pravdepodobne nezíska žiadneho z vplyvných podpredsedov komisie.

Azda najostrejšie vystúpenie v predvolebnej diskusii predniesla poľská europoslankyňa Ewa Zajączkowska-Hernik, ktorá povedala, že von der Leyenová patrí za mreže a nie do Európskej komisie (EK). Počas svojho prejavu sa pozerela do tváre šéfky EK a divoko do nej bila: „Ste tvárou európskeho Green Dealu, ktorá ničí európsku ekonomiku a poľnohospodárstvo a robí z Európy ekonomický skanzen. Ste tvárou celého klimatického šialenstva EÚ, ktoré vedie k tomu, že sme my Európania chudobnejší a chudobnejší,“ prehlásila zástupkyňa krajne pravicovej frakcie Európa suverénnych národov.

Nemecká politička podľa nej môže za to, že „milióny žien a detí“ sa cítia ohrozené vo vlastných mestách kvôli benevolentnej migračnej politike, ktorú von der Leyenová údajne podporuje.

„Ste zodpovedná za každé znásilnenie, za každé napadnutie, za každú tragédiu spôsobenú prílevom nelegálnych migrantov, pretože ste to vy, kto týchto ľudí sem do Európy pozýva. Za to by ste mali ísť do väzenia, nie do Európskej komisie,“ rozhorčovala sa poľská europoslankyňa. Von der Leyenová podľa nej povedie Európu k ďalšiemu úpadku a ľavicovej ideológii.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj