Utorok 1. októbra, 2024
Herberta Kickla, lídra a hlavného kandidáta pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), oslavujú priaznivci, keď prichádza na volebné podujatie strany po oznámení výsledkov exit pollu v reštaurácii Stiegl-Ambulanz vo Viedni 29. septembra 2024 počas parlamentných volieb v Rakúsku. (Foto: ALEX HALADA/AFP via Getty Images)

Rakúsko: pravicová FPÖ získala historicky rekordný výsledok

V celoštátnych voľbách v Rakúsku utrpela vládnuca ÖVP rekordné straty napriek tomu, že v posledných týždňoch kampane sa snažila dohnať stratu. FPÖ dosiahla svoj najlepší výsledok v histórii. Je však nepravdepodobné, že by sa jej hlavný kandidát Herbert Kickl stal kancelárom.

V posledných týždňoch pred voľbami do rakúskej Národnej rady, ktoré sa uskutočnili v nedeľu 29. septembra, sa prieskumníci verejnej mienky stále domnievali, že v Rakúsku je možný vyrovnaný súboj. Na konci volebnej nedele však bola FPÖ s Herbertom Kicklom jasným víťazom. Výsledok 29,2 %, ktorý získala pravicová nacionalistická strana, bol nielen najlepším výsledkom, aký dosiahla vo svojej histórii, ale FPÖ sa po prvýkrát umiestnila aj na prvom mieste v priazni voličov.

Vysoká volebná účasť v celom Rakúsku – doteraz najvyšší počet voličov hlasujúcich poštou

Ešte nie sú spočítané všetky hlasy, k dispozícii sú predbežné výsledky. Chýba však ešte len niekoľko absentujúcich hlasovacích lístkov od Rakúšanov žijúcich v zahraničí, ktoré môžu do štvrtka večera dostať zo svojich krajín pobytu. Počet vydaných poštových hlasovacích dokumentov sa zvýšil z 1 070 933 v roku 2019 na 1 436 420.

Vzhľadom na zmenu zákona po prezidentských voľbách v roku 2016 však musia byť v deň volieb ešte spočítané všetky hlasovacie lístky, ktoré boli v Rakúsku k dispozícii do dňa volieb. Podľa prognóz vrátane prognózy volebných preukazov sa volebná účasť zvýšila na 78,0 %, čo v porovnaní s rokom 2019 predstavuje nárast o približne 2,5 %.

Väčšinová situácia sa však pravdepodobne výrazne nezmení. FPÖ získala o 13,04 % v porovnaní s výsledkom spred piatich rokov, ktorý bol vtedy zatienený škandálom Ibiza. V budúcej Národnej rade bude mať 56 kresiel, čo zodpovedá nárastu o 25. Týmto výsledkom sa lídrovi strany Herbertovi Kicklovi podarilo prekonať predchádzajúce rekordné výsledky za vlády Jörga Haidera a Heinza-Christiana Stracheho z rokov 1999 a 2017. Avšak len 2% voličov FPÖ, ktorých sa opýtala agentúra Foresight pre ORF, uviedli, že Kickl bol ich hlavným dôvodom, prečo stranu volili.

SPÖ stráca len mierne vďaka dobrému výsledku vo Viedni

Naopak, ÖVP stratila 10,98 % v porovnaní s výsledkom, ktorý dosiahla pod vedením Sebastiana Kurza v roku 2019. Ide o najhoršiu stratu, akú strana v celoštátnych voľbách vo svojej histórii utrpela. Strana kancelára Karla Nehammera si však dokázala polepšiť z volebných výsledkov z 19 % na 26,48 %. Občianski konzervatívci budú mať v budúcej Národnej rade 52 kresiel (mínus 19).

Medzi voličmi ÖVP bola osoba kancelára rozhodujúcim dôvodom ich hlasovania pre 10% voličov. Najviac respondentov (19 %) uviedlo, že ich hlavným motívom bola doterajšia práca strany. Ďalších 19 % uviedlo, že ľudovcov volili kvôli ich vecným postojom – 45 % uviedlo to isté o FPÖ.

SPÖ dosiahla najhorší výsledok vo svojej histórii – pokles o 0,13 % a zisk jedného mandátu (21,05 %; 41 mandátov) by však mal stačiť na to, aby sa líder strany Andreas Babler udržal vo funkcii. Jeho úhlavného rivala, burgenlandského guvernéra Hansa-Petra Doskozila, výsledok neposilnil: v spolkovej krajine, kde bývalý minister obrany vládne s absolútnou väčšinou, sa SPÖ s 27,03 % prepadla na tretie miesto za FPÖ (28,93 %) a ÖVP (28,68 %) .

Aké sú výhody a nevýhody koalície medzi FPÖ a ÖVP?

Až do samého konca nebolo isté, aké možnosti bude mať ÖVP, ktorá je v spolkovej vláde bez prerušenia od roku 1986, pre budúce vládne spojenectvo. Koalícia s FPÖ by mala jasnú väčšinu. Líder strany Nehammer však vždy dával jasne najavo, že nie je pripravený uzavrieť spojenectvo s Herbertom Kicklom.

FPÖ, ktorá pôjde do rozhovorov s jasným náskokom a značným ziskom, však v tomto smere pravdepodobne nebude ochotná urobiť žiadne ústupky. Zároveň sa obsahové presahy medzi oboma stranami značne prekrývajú.

Rakúsko čakajú v roku 2024 ešte dvoje krajinské voľby

V predvolebnej kampani šesť z desiatich Rakúšanov uviedlo, že majú obavy o vývoj krajiny. Voliči takmer všetkých strán označili infláciu za jednu z najdôležitejších otázok ovplyvňujúcich ich hlasovanie. Voliči ÖVP a FPÖ často spomínali prisťahovalectvo. Iba medzi voličmi Zelených boli najčastejšie spomínanými témami ochrana klímy a záplavy.

Napokon, voliči v dvoch spolkových krajinách majú ešte stále možnosť vyvinúť nepriamy tlak na koaličné rokovania. Vorarlbersko bude 13. októbra voliť nový krajinský parlament. Voľby do krajinského parlamentu v Štajersku sú naplánované na 24. novembra. Predpokladá sa, že ÖVP utrpí v oboch spolkových krajinách značné straty. Na druhej strane FPÖ môže očakávať výrazné zisky, rovnako ako komunisti v Štajersku.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj