Štvrtok 19. septembra, 2024
Pobrežie ostrova Maurícius - oblasť Pelle Mare (Foto: Katarína Tomanová/Epoch Times)

Raj na zemi – čarovný ostrov Maurícius 

Perla Indického oceánu – aj takto sa zvykne nazývať ostrov Maurícius. Nachádza sa pri pobreží Južnej Afriky, 300 km vzdušne od ostrova Madagaskar. Tento zelený ostrov je 58 km dlhý a 47 km široký. Oplýva krásnou zelenou vegetáciou, k čomu prispieva aj to, že sa nachádza v tropickom pásme.

Ostrov je vulkanického pôvodu. Vznikol činnosťou viacerých sopiek, po ktorých sa tu nachádzajú krátery. Najznámejšou je Trou aux Cerfs Volcano – je to mohutný prírodný vulkanický kráter, 85 metrov hlboký a 300 metrov široký, podľa vedcov bol vytvorený pred 10 miliónmi rokov. Kráter je jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií na Mauríciu.

Kráter sopky Trou aux Cerfs Volcano (Foto: Katarína Tomanová/Epoch Times)

Z okraja krátera sú dostupné nádherné panoramatické výhľady. Pri dobrom počasí je vidieť aj hlavné mesto Port Louis. Je to aj ideálne miesto pre milovníkov fotenia.

Panoramatické výhľady pri krátere Trou aux Cerfs Volcano (Foto: Katarína Tomanová/Epoch Times)

Niečo o histórii ostrova

Prvé zmienky o návšteve ostrova boli zaznamenané v stredoveku arabskými námorníkmi. Prvými Európanmi, ktorí navštívili ostrov, boli Portugalci. Tí prišli na ostrov začiatkom 16. storočia, no až holanďania sa stali prvou európskou mocnosťou, ktorá prevzala kontrolu nad ostrovom. avšak v roku 1710 ho opustili. Neskôr ostrov osídlili Francúzi a po nich Briti. 

Maurícius získal v roku 1968 nezávislosť. Vláda prijala vlajku, ktorá je rozdelená do symbolických štyroch pásiem. Červené pásmo znamená krv, ktorá sa preliala, keď občania bojovali za nezávislosť ostrova. Modrá znamená oceán, ktorý prospieva maurícijskej ekonomike. Žltá symbolizuje nádej v lepšiu budúcnosť pre ľudí na ostrove. Zelený pás predstavuje bujnú vegetáciu.

Najkrajšie pláže a golfové rezorty

Na ostrove Maurícius je veľa možností na ubytovanie a aktivity. Napríklad pláže na severovýchode Pelle Mare sú jedny z najkrajších a môžete si tu vychutnať aj krásne východy slnka. V mesiaci december tu slnko vychádzka približne o 5:3O a zapadá okolo 18:30. Ostrov je slnečný a počas letných mesiacov je tu minimum dažďových prehánok. Tie sú na Mauríciu od  novembra do apríla.

Počas tzv. zimy je tu dosť daždivo, ale môže sa stať, že aj v iných mesiacoch na ostrove prší, keďže ide o tropické pásmo.

Taktiež sú zaujímavá destinácia Heritage na juhu ostrova a tiež rezorty na severovýchode, kde sa nachádzajú známe golfové strediská ako Jelení ostrov alebo For Seasons Rezort, ktorý je určený pre náročnejšiu klientelu.

Zelený ostrov poskytuje ideálne podmienky pre golfových profesionálov, ale i začiatočníkov. Vyrástlo tu postupne deväť špičkových 18 jamkových golfových ihrísk a päť 9 jamkových ihrísk. A tak tu na gofistov čakajú neopakovateľné golfové zážitky v nádhernej prírodnej scenérii – ihrisko idúce cez bujnú zeleň, množstvo jazierok a to všetko je doplnené o odpaly cez morské zátoky. 

Čajové plantáže pri fabrike Bois Chéri

To, čo tu turista pri spoznávaní ostrova nesmie vynechať, sú určite čajové a trstinové plantáže na juhu ostrova. Voľne pozorovať proces pestovania a produkcie čaju a ochutnať najlepšie druhy maurícijských čajov turistov naozaj láka. Počas prehliadky továrne Bois Chéri – prvého a najväčšieho výrobcu čajov na ostrove – prebieha aj ochutnávka čajov a zároveň si návštevník môže vychutnať i nádherný panoramatický výhľad na krásny juh ostrova. 

Panoramatický pohľad na čajové plantáže Bois Chéri (Foto: Katarína Tomanová/Epoch Times)

Po návšteve fabriky sa ďalej prechádza do záhrady Camphor s exotickými stromami z endemického lesa s jedinečným pohľadom na čajovú plantáž. 

Hinduistické obrady

Najmä v nedeľu možno vidieť obrady hinduistických veriacich. Pri jazere Grand Bassin  obetujú veriaci rôzne druhy potravín, kvetov a prinášajú pred sochy hinduistických božstiev rôzne dary. Jednotlivé sochy sa nachádzajú v plytkej vode popri jazere, takže veriaci si umývajú nohy vo vode resp. kráčajú bosí k sochám hinduistických bohov.

V blízkosti jazera sa nachádza veľkolepá socha Šivu, ktorá bola donesená lietadlom po viacerých častiach, je vysoká 33 metrov, rovnako ako socha jeho manželky, ktorá sa nachádza nablízku. Je o niečo menšia, ale tiež monumentálna. Predstavuje jednu z podôb jeho ženy, bohyňu vojny – Dargu s levom v pozadí.

Hinduistické obrady pri jazere Grand Bassin  (Foto: Katarína Tomanová/Epoch Times)

Krása siedmich vodopádov

Jednou z prírodných atrakcií na ostrove je aj sedem vodopádov s názvom Tamarin, nachádzajúcich sa na juhu ostrova. K vodopádom vedie dosť ťažko zvládnuteľný terén,  vzostupom po strmom kopci nasleduje jeden vodopád za druhým. Táto turistika okolo vodopádov zaberie niečo cez 4 hodiny, ak rátame aj cestu naspäť, ktorá je dosť náročná. 

Sedem vodopádov  – Tamarin (Foto: Katarína Tomanová/Epoch Times)

V priezračných jazerách popri vodopádoch je možnosť sa okúpať, schladiť sa vdusnom a slnečnom počasí. Turistom sa pri vodopádoch naskytne pohľad na krásne scenérie nedotknutej prírody a ukážky prírodného živla – vody, ako plynie pomedzi skalnaté kaskády.

Fauna a flóra na ostrove

Pôvodné zvieratá dnes už na ostrove Maurícius takmer nestretnete. Ikonou ostrova zostal Dront nelietavý (alebo Dront maurícijský), vták ľudovo nazývaný dodo. Mal krátke nohy, malé a krátke krídla (nevedel lietať). Mal 23 cm dlhý zahnutý zobák. Bol asi 1 meter vysoký a vážil okolo 25 kg. Dront sa vôbec nebál ľudí a nelietal, čo bola pre zvieratá ľahká korisť. Ako prví zbadali dronta Portugalc. Názov „Dodo” pochádza zo staroportugalčiny a znamená „hlupák“.

Stále pretrváva mýtus, že dronta lovili námorníci pri svojich zastávkach na ostrove. Keď na Maurícius prišli prví ľudia, priniesli so sebou aj ďalšie zvieratá, ktoré predtým na ostrove nežili, vrátane ošípaných, potkanov a opíc, ktoré vykrádali drontove hniezda. Na jeho vyhynutí sa podpísalo aj klčovanie lesov.

Vyhynutý vták „dodo” – Dront maurícijský 

K tým dovezeným a najviac rozšíreným zvieratám na ostrove patrí jeleň, makak, mungo a tzv. ovocné netopiere. Na Mauríciu žijú vzácne druhy suchozemských i morských vtákov. Napríklad acridotheres tristis (škorec tmavočervený) je vták čeľade Sturnidae pôvodom z Ázie, má krásne sfarbenie a je zvyknutý na turistov na pláži.

Acridotheres tristis (škorec tmavočervený) je vták čeľade Sturnidae pôvodom z Ázie, ktorý je zvyknutý na ľudí. (Foto: Katarína Tomanová/Epoch Times)

V tropickej klíme sa na ostrove darí aj plazom, možno tu vidieť  gekonov a rôzne druhy jašteríc. Korytnačky môžeme vidieť už iba v botanických záhradách. 

Z tropických porastov zostali mangrovníky, hrebeňovky a niektoré druhy prasličníkov. Na ostrove prevládajú palmy, niekde borovice a eukalypty. Typická je tiež antúria, ktorá je známa aj u nás. Listy pripomínajú červené srdce so žltou tyčinkou. K najrozšírenejším exotickým ovocným stromom  patrí ananás a litchi. Typickým kvetom na ostrove je pluméria (plumeria rubra) rôznych farieb.

Pluméria žltobielej farby v rozkvete (Foto: Katarína Tomanová/Epoch Times)

Vodné atrakcie 

Vodné atrakcie na ostrove priťahujú staršie deti, ako aj dospelých. Napríklad na vodnom bicykli sa dá prejsť hlbšie do mora a potápať sa popri koráloch, kde možno vidieť veľké množstvo rýb rôznych farieb a veľkostí. Tiež je zaujímavé kajakovanie a plachtenie na katamaráne. 

Využitie dovolenky na romantickú svadbu

Na Maurícius prichádzajú turisti aj pre možnosť uzavrieť tu platné sobáše. Takže je to obľúbená destinácia aj pre takýto slávnostný deň, ktorý môže byť rovno spojený so svadobnou cestou či dovolenkou. Rezorty sú na takéto príležitosti osobitne pripravené a majú na mólach a plážach altánky, kde pri príležitosti svadby vedia všetko rýchlo a veľmi pekne pripraviť.

Delegátka svadobnej agentúry na ostrove Maurícius pripravuje romantickú svadbu pri mori

Botanická záhrada Sir Seewoosagur Ramgoolam 

Obľúbenou atrakciou a najstaršou botanickou záhradou nachádzajúcou sa na južnej pologuli je botanická záhrada Sir Seewoosagur Ramgoolam, známa aj pod názvom Pamplemousses. Záhrada bola sprístupnená už v roku 1770 a má rozlohu 37 hektárov.

Okrem obrovských vodných plôch s leknami rôznych farieb sa v záhrade nachádzajú aj vzácne stromy (baobab, ebony) a 85 druhov paliem zo Strednej Ameriky, Ázie, Afriky a ostrovov z okolia Indického oceánu. 

Mnoho stromov je zasadených známymi osobnosťami ako britská princezná Margaréta, bývalá indická politička Indíra Gandhiová či bývalý francúzsky prezident François Mitterrand. 

Vodné jazierka s leknami v Botanickej záhrade Pamplemousses (Foto: Katarína Tomanová/Epoch Times)

Turistika pre začiatočníkov aj pokročilých

Pre turistov je lákadlom aj jedno z kultúrnych svetových dedičstiev UNESCO, ktorým je  najznámejší vrchol ostrova Le Morne Brabant (550 m n. m.). Turistika na tento vrchol zaberie približne 3 až 4 hodiny času a je stredne náročná. Nachádza sa tu aj niekoľko strmých úsekov, kde musíte použiť ruky. Na vrchole hory vás čaká nádherný panoramatický výhľad na ostrov.

Le Morne Brabant

Pre náročnejšiu turistiku na ostrove je to určite výstup na najvyšší vrch  Piton de la Petite Rivière Noire. Nachádza sa  v národnom parku Black River. Trasa je veľmi dobre zvládnuteľná, až na posledný úsek, ktorý je strmší a náročnejší, je však zaistený pre turistov lanami. 

Relax – meditácia a cvičenia na pláži

Ostrov ponúka možnosti na oddych a relaxáciu. Pri východe slnka sú najlepšie podmienky  na pokojnú meditáciu, zacvičenie si, či beh popri pláži. Na ostrove spolunažíva veľa vierovyznaní od najviac zastúpeného hinduizmu až po taoizmus, pričom sa všetky tolerujú a navzájom sa rešpektujú. Na plážach sa nachádza nespočet miest na meditáciu a nikto si nedovolí narúšať či otravovať turistov pri relaxácii.

Ranná meditácia na pláži (Foto: Katarína Tomanová/Epoch Times)

Ostrov tak ponúka nespočetné možnosti pre oddych, relax, zábavu, romantiku či turistiku a množstvo ďalších zaujímavých aktivít aj pre slovenských turistov.

Prečítajte si aj