Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico a splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny Ákos Horony. (Foto: FB / Robert Fico / Horony Ákos)

Rade vlády SR pre národnostné menšiny bude predsedať premiér

Predsedom Rady vlády SR pre národnostné menšiny bude predseda vlády, podpredsedom splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny. Zástupcovia jednotlivých národnostných menšín vytvoria v rade 27-člennú komoru. Vyplýva to z návrhu štatútu Rady vlády SR pre národnostné menšiny, ktorý predložili do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

Zástupcov národnostných menšín budú do komory nominovať organizácie angažujúce sa v oblasti podpory a rozvoja národnostných menšín tak, aby maďarská národnostná menšina mala v komore siedmich zástupcov, rómska štyroch, rusínska troch, česká a ukrajinská menšina po dvoch a zvyšné – nemecká, poľská, moravská, ruská, bulharská, chorvátska, židovská, srbská a vietnamská národnostná menšina po jednom zástupcovi.

V rade takisto budú pôsobiť aj zástupcovia rady za ústredné orgány štátnej správy a stáli členovia rady bez hlasovacieho práva.

Rada bude odborným, poradným, koordinačným, konzultatívnym a iniciatívnym orgánom vlády pre otázky týkajúce sa národnostných menšín, etnických skupín a ich príslušníkov, bude pôsobiť aj ako odborný orgán pre oblasť implementácie Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov a Rámcového dohovoru na ochranu národnostných menšín.

Vznik samostatnej Rady vlády SR pre národnostné menšiny súvisí s novelou zákona o organizácii činnosti vlády, ktorú poslanci Národnej rady SR schválili na konci júna. V súčasnosti je oblasť národných menšín v gescii Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.

Prečítajte si aj