Piatok 20. septembra, 2024
ilustračná fotografia (Zdroj: Noelle Otto / pexels)

Rada pre mediálne služby uložila viacero sankcií v podobe upozornenia na porušenie zákona

Rada pre mediálne služby (RpMS) uložila na stredajšom (22. 5.) zasadnutí viacero sankcií v podobe upozornenia na porušenie zákona. Začala aj viacero správnych konaní. Informovala o tom vedúca komunikačného odboru rady Lucia Michelčíková.

Vysielateľa programovej služby Jednotka upozornila rada na porušenie zákona v súvislosti s tým, že v dvoch vlaňajších volebných prieskumoch neboli zverejnené preferencie všetkých kandidujúcich politických subjektov. V prípade jedného prieskumu sa týka upozornenie i vysielateľa programovej služby Joj.

Hovorkyňa ďalej uviedla, že rada upozornila na porušenie zákona aj vysielateľa programovej služby Rádio Frontinus za to, že počas volebnej kampane v septembri 2023 odvysielal v štyroch termínoch programy Debata na telefón, ktorých hosťami boli kandidáti na poslancov Národnej rady SR, pričom tieto programy neboli realizované v súlade s programovou službou.

Na porušenie zákona upozornila rada aj vysielateľa programovej služby TA3 za to, že v septembri 2023 odvysielal program V politike s hosťami Zuzanou Čaputovou a Milanom Majerským, „v ktorom porušil povinnosť zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť programu aktuálnej publicistiky a oddeľovanie názorov a hodnotiacich komentárov od informácií spravodajského charakteru“.

Upozorneniu pre porušenie zákona čelí vysielateľ programovej služby Joj aj za to, že v septembri 2023 odvysielal v programe Krimi príspevok, „ktorý svojím obsahom a spôsobom spracovania zasiahol do ľudskej dôstojnosti v programe identifikovaného maloletého dievčaťa“.

Rada na svojom stredajšom zasadnutí zároveň zastavila a aj začala viacero správnych konaní. Niektoré podnety uznala za neopodstatnené.

Prečítajte si aj