Utorok 1. októbra, 2024
Na snímke podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). (Foto: Ministerstvo obrany SR)

R. Kaliňák: VTSÚ Záhorie je ideálnym priestorom pre centrum excelentnosti NATO

Vojenský technický a skúšobný ústav (VTSÚ) Záhorie je ideálnym priestorom pre centrum excelentnosti Severoatlantickej aliancie (NATO) pre nepriamu paľbu. Vyhlásil to podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) v utorok na podujatí Industry Day vo VTSÚ Záhorie. Hovoril tiež o sebestačnosti Slovenska v zbrojárskom priemysle a snahe o vývoz produkcie.

Slovensko sa chce podľa Kaliňáka uchádzať o centrum excelentnosti. „V Holandsku už nemajú priestor, kde by mohli takýmto spôsobom testovať a skúšať. Bude o to, a už aj dnes je, záujem,“ zhrnul s tým, že bližšie informácie budú známe na budúci rok.

Podotkol, že nadvýrobné kapacity môže Slovensko ponúkať aj v zahraničí. „Zbrojný priemysel vždy tvoril veľmi dôležitú časť hrubého domáceho produktu. Tvoril a tvorí tisícky pracovných miest na Slovensku,“ dodal. Spomenul aj posilnenie účasti Slovenska na veľtrhoch.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generál Daniel Zmeko apeloval na prioritu modernizácie pozemných síl a protivzdušnej ochrany.

Zástupca Slovenska v NATO Industrial Advisory Group Radovan Hudák spomenul, že Slovenská republika je v oblasti obranného priemyslu mimoriadne silná, v minulosti profitovala z exportu, v súčasnosti vyrába najmä v oblasti delostrelectva. „Mali by sme zadávať čo najviac práce domácim výrobcom,“ dodal.

Na podujatí mali zahraniční partneri a delegáti zo všetkých krajín NATO možnosť vidieť celú škálu produkcie v oblasti nepriamej palebnej podpory, ktorá je produkovaná na slovenskom území, dynamické ukážky strelieb a statické ukážky.

Prečítajte si aj