Sobota 6. júla, 2024
Na snímke v popredí podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) a ďalší ministri a ministerky počas tlačovej konferencie po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR v Bratislave vo štvrtok 16. mája 2024. (FOTO TASR - Pavel Neubauer)

R. Kaliňák: Stav premiéra zostáva vážny, nie je mimo ohrozenia života

Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zostáva vážny. Rozsah zranení spôsobený štyrmi strelnými ranami je rozsiahly. Lekárom sa podarilo stabilizovať jeho zdravotný stav, naďalej však nie je ešte mimo ohrozenia života. Informoval o tom vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

„Nemôžem zatiaľ, bohužiaľ, konštatovať, že vyhrávame alebo že prognóza je pozitívna, pretože rozsah zranení, ktoré boli spôsobené štyrmi strelnými ranami, je natoľko rozsiahly, že odpoveď organizmu bude ešte veľmi náročná,“ vyhlásil vicepremiér.

O premiéra sa naďalej stará tím Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Kaliňák vyslovil plnú dôveru v lekársky personál, zdravotné sestry, ošetrovateľov, lekárov, operatérov, ktorí nastavujú liečbu tak, aby sa zdravotný stav predsedu vlády mohol zlepšiť. Zároveň poďakoval za podporné správy pre Roberta Fica.

Minister podľa svojich slov nemá aktuálne informáciu o potrebe ďalšej reoperácie premiéra. „Tieto riziká tu sú, osobitne pri strelnom poranení, kde kinetická energia toho náboja je obrovská, a v zásade v tomto prípade priebeh toho strelného poranenia bol relatívne netradičný a aj to spôsobilo rozsiahlosť poranenia,“ načrtol.

Vzhľadom na vážny stav premiéra sú podľa Roberta Kaliňáka jeho možnosti komunikácie obmedzené. „Snažíme sa ho nezaťažovať v tejto chvíli inými ako lekárskymi postupmi,“ doplnil.

Minister avizoval, že o vývoji R. Ficovho zdravotného stavu budú pravidelne informovať.

R. Kaliňák vyzval médiá, aby sa pri diskusiách snažili vyhnúť konfrontácii

Podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD) vyzval médiá, aby si dávali pozor na možné šíriace sa nepravdivé informácie v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a aktuálnou situáciou. Apeloval, aby sa pri pripravovaných diskusiách snažili vyhnúť konfrontácii. Vyzval na spoločný návrat k tolerancii. Urobil tak po štvrtkovom rokovaní vlády a Bezpečnostnej rady SR.

„Skúsme sa v úvode vyhnúť konfrontačným diskusiám, zmeňme dramaturgiu tak, aby ste dali priestor každému, s kým chcete hovoriť, ale aby sme aj my mali možnosť začať s menšou formou konfrontácie a hovoriť k veci, k problémom ktoré nás trápia. Skúsme spoločne vystúpiť na cestu tolerancie,“ obrátil sa na médiá pripravujúce politické diskusie.

R. Kaliňák deklaroval, že budú informovať o aktuálnej situácii a poskytnú verejnosti informácie, ktoré môžu. V tomto smere upozornil na riziko šíriacich sa nepravdivých informácií či poloprávd, ktoré by mohli opäť vyvolať vášne.

Prečítajte si aj