Štvrtok 19. septembra, 2024
Predseda Smeru-SD Robert Fico poverený zostavením vlády (Screenshot FB / Robert Fico)

R. Fico prezradil mená nominantov Smeru na ministrov. S prezidentkou ohľadom R. Huliaka nesúhlasí

Predseda Smeru-SD a budúci premiér Slovenska Robert Fico vo videu na Facebooku prezradil mená nominantov svojej strany na posty ministrov.

Robert Kaliňák – podpredseda vlády a ministerstvo obrany
Ladislav Kamenický – ministerstvo financií
Richard Takáč – ministerstvo pôdohospodárstva
Juraj Blanár – ministerstvo zahraničných vecí
Boris Susko – ministerstvo spravodlivosti
Jozef Ráž mladší – ministerstvo dopravy

Okrem J. Ráža mladšieho, syna známeho speváka, boli všetci nominanti zvolení v nedávnych voľbách do nového parlamentu za Smer-SD. Za podpredsedu NR SR  je navrhnutý Ľuboš Blaha. Predsedom poslaneckého klubu Smer-SD bude Ján Richter.

Robert Fico v stredu (17.10.) odovzdal prezidentke Zuzane Čaputovej zoznam kandidátov na členov novej vlády SR. Prezidentka informovala, že nevymenuje nominanta SNS Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia a zároveň budúceho premiéra požiadala o predloženie novej nominácie.

Zuzana Čaputová tvrdí, že jej úlohou je zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov a na rozdiel od ďalších nominantov existujú v prípade Rudolfa Huliaka výrazné ústavno-právne dôvody, že nemôže ministerstvo viesť. Huliakove vymenovanie by podľa nej nedávalo záruku riadneho chodu rezortu.

„Kandidát, ktorý dlhodobo neuznáva vedecký konsenzus o zmene klímy a žiadna skutočná klimatická kríza podľa neho neexistuje, nemôže viesť a reprezentovať rezort, ktorého hlavnou úlohou je v zmysle zákona práve ochrana prírody a krajiny a klimatického systému Zeme,“ vysvetlila Zuzana Čaputová.

Prezidentkin hovorca Martin Strižinec uviedol, že kandidát, ktorý verejne schvaľuje násilné vyrovnanie sa s názorovými oponentmi, najmä z radov ochrancov prírody a krajiny, nemôže riadiť ministerstvo, ktorého súčasťou je štátna ochrana prírody a krajiny.

Robert Fico sa vyjadril, že ako osoba poverená zostavením vlády nebude nikdy kádrovať a vetovať personálne návrhy koaličných partnerov a bude ich rešpektovať.

„Vo včerajšom neformálnom rozhovore s pani prezidentkou som odmietol jej výhrady k pánovi Huliakovi, lebo nemajú ústavný charakter,“ povedal vo videu.

To, že R. Huliak má iný názor na klimatické zmeny, „ako sa patrí“, nepredstavuje pre lídra Smeru ústavný dôvod na nevymenovanie.

Preto líder Smeru poslal prezidentke oficiálny návrh na zostavenie vlády, v ktorom figuruje aj R. Huliak.

SNS potvrdila, že na nominácii svojho ministra trvá. „Vyzývame prezidentku Slovenskej republiky, aby neprekračovala kompetencie, ktoré sú jej dané v Ústave Slovenskej republiky. SNS, poslanecký klub, ako aj vedenie strany nomináciu Rudolfa Huliaka nezmení,“ oznámila hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

Po vymenovaní za predsedu vlády plánuje R. Fico prezidentke oficiálne predložiť návrh na vymenovanie členov vlády bez zmeny. Očakáva, že vláda bude potom vymenovaná, ale bez R. Huliaka, a že prezidentka poverí niektorého z ministrov, aby riadil aj ministerstvo životného prostredia do doby, pokiaľ mu SNS neoznámi nové meno ministra. „Poslanec Huliak bude môcť potom podať návrh na Ústavný súd SR, ktorý rozhodne, či jeho nevymenovanie bolo v súlade s Ústavou SR,“ vysvetlil líder Smeru vo videu a dodal, že spraví všetko pre to, aby nová vláda mohla byť vymenovaná v stredu 25. októbra.

Prečítajte si aj