Streda 31. júla, 2024
Ruský prezident Vladimir Putin 14. júna 2024 v Moskve na pôde ruského ministerstva zahraničných vecí. (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP cez Getty Images)

Putinov údajný nový mierový plán vyvoláva špekulácie

Niekoľko dní pred samitom NATO navštívil USA ruský minister. S odvolaním sa na ukrajinské a ruské spravodajské služby sa objavili správy, že Putin predkladá novú mierovú ponuku.

Známy ukrajinský novinár a televízny reportér Dmitrij Gordon koncom minulého týždňa informoval, že od „spravodajských zdrojov“ získal informácie o údajnom novom mierovom pláne Vladimira Putina.

Kyjev pochybuje a Moskva popiera, že by tieto správy boli pravdivé.

Isté je len to, že ruský minister vnútra Vladimir Kolokolcev sa 26. a 27. júna zúčastnil na zasadnutí OSN v New Yorku. Ministrovi bolo umožnené vycestovať do USA napriek tomu, že Spojené štáty a EÚ naňho uvalili sankcie.

Gordon aj ruský kanál Telegram teraz tvrdia, že Kolokolcev v skutočnosti pôsobil ako Putinov tajný kuriér. Podľa špekulácií cestoval do štátov, aby im doručil nový mierový plán svojho prezidenta.

Podľa denníka Kyiv Post Ukrajinci podozrievajú Rusko z dezinformačnej kampane, ktorej cieľom je vytvoriť pozitívny obraz mierumilovného Ruska a neústupnej Ukrajiny.

Údajný „nový mierový plán“

Hlavné body údajného Putinovho „mierového plánu“ by podľa Gordona boli pre Ukrajinu oveľa priaznivejšie ako návrhy, ktoré Kremeľ doteraz oficiálne predstavil.

Ukrajina by sa v podstate musela stiahnuť z Doneckej a Luhanskej oblasti. Podľa návrhu by tieto regióny nemohli prejsť pod ukrajinskú správu, pretože by to – podľa Moskvy – viedlo ku genocíde obyvateľstva.

Na oplátku by Rusko odovzdalo Ukrajine Záporožskú jadrovú elektráreň a blízke mesto Enerhodar. Kyjev by tiež dostal 100 km dlhú demilitarizovanú zónu pozdĺž rieky Dneper až po Čierne more. Moskva by údajne bola pripravená rokovať aj o odovzdaní celého územia Chersonskej a Záporožskej oblasti Ukrajine.

Krym by – prekvapivo – získal štatút „demilitarizovanej administratívnej oblasti“ pod správou Kyjeva a Moskvy. To znamená, že Ukrajina a Moskva by si polostrov rozdelili.

Ukrajina by nemohla vstúpiť do NATO ani do žiadnej novej aliancie. Návrh by však krajine umožnil vstúpiť do Európskej únie. Plán by tiež stanovil zákonnú maximálnu veľkosť ukrajinskej armády.

Západné sankcie na vývoz špičkových technológií do Ruska by sa mali zrušiť. Mali by sa zrušiť aj sankcie voči ruskému ropnému a plynárenskému priemyslu a bankovému systému.

Prímerie by mohlo vstúpiť do platnosti okamžite po začatí rokovaní o prímerí vo formáte Rusko – USA – Čína – EÚ – Ukrajina.

Poradca ukrajinského prezidenta to popiera

Hlavný poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak pre televízny kanál TSN uviedol, že podľa jeho názoru „neexistuje žiadny takýto fiktívny plán, o ktorom hovoria blogeri“. Podľa Podoljaka ruský minister vnútra Kolokolcev, ktorý mal Putinov „mierový plán“ priniesť do USA, nebol dostatočne vplyvný na to, aby mu bola zverená takáto misia.

Podoljak verí, že Putin neustúpi. Rusko má podľa neho stále prostriedky na pokračovanie vojny. „Preto sa musíme objektívne pozrieť na to, čo sa deje.“

Reakcia prišla aj z Moskvy: podpredseda bezpečnostného výboru v ruskej Dume sa od „mierového plánu“ dištancoval. Michail Šeremet ho označil za „bájku“ „zahraničného agenta“.

Novinár je v Rusku odsúdený 

Dva dni predtým, ako Gordon informoval o údajnom Putinovom mierovom návrhu, bol 1. júla v Moskve odsúdený na 14 rokov väzenia.

Podľa vojenského súdu sa Gordon okrem iného dopustil vyzývania k extrémizmu a „šírenia falošných správ o ruských ozbrojených silách“.

Novinár z Kyjeva, na ktorého kanáloch na YouTube sa pravidelne objavujú rozhovory s verejne známymi osobami, má milióny odberateľov.

Vo svojej najnovšej správe na Telegrame Gordon s odvolaním sa na zdroje ukrajinskej rozviedky vysvetlil: „Chcel by som zdôrazniť, že tento dokument [mierový plán] som dostal od zasvätených osôb a najdôležitejšie body som uviedol čo najsuchšie.“

On sám takúto dohodu s Ruskom vraj nepodporuje. Takáto dohoda by podľa neho konflikt iba zmrazila, a nie vyriešila.

Ďalšie indície?

Deň predtým ruský telegramový kanál „Gosdumskaja“ – údajne na základe zasvätených zdrojov v Kremli – informoval o podobných návrhoch Putina. Tie sa do veľkej miery zhodujú s ukrajinskými informáciami, ktoré opísal Gordon.

Jeden rozdiel spočíva v bode, v ktorom Putin údajne určil budúci počet ukrajinských vojakov. Podľa ruského zdroja je to 150 000, zatiaľ čo Gordonov zdroj hovorí o 350 000.

Kosovský spravodajský portál „Koha“ a ďalšie zdroje uvádzajú, že lietadlo, v ktorom cestoval Kolokolcev, bolo údajne po pristátí „spozorované“ v blízkosti lietadla bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Trump opakovane vyhlásil, že ak bude opätovne zvolený za prezidenta USA, rýchlo ukončí vojnu na Ukrajine. Americké noviny Washington Post začiatkom apríla informovali, že Trumpov „tajný mierový plán“ pre Ukrajinu predpokladá, že Kyjev bude musieť odstúpiť územie Rusku. Poradca bývalého prezidenta označil túto správu za falošnú a uviedol, že Trump schváli mierový plán až po víťazstve vo voľbách, keď bude môcť „riadne zvážiť všetky možnosti“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj