Nedeľa 8. septembra, 2024
Fotografia mobilu s logom digitálneho rubľa (Natalia Kolesnikova/ AFP via Getty Images)

Putin vyzval k plošnému zavedeniu digitálneho rubľa v krajine

Minulý týždeň sa ruský prezident Vladimir Putin zúčastnil na videokonferencii o ekonomických záležitostiach Ruska. Jednou z tém bolo plošné zavedenie centrálneho digitálneho rubľa.

Na začiatku videokonferencie Putin ocenil efektívnosť a funkčnosť pilotného projektu digitálneho rubľa Ruskej centrálnej banky, ktorý bol spustený v auguste 2023. Na tomto projekte sa zúčastnilo 12 bánk, 600 jednotlivcov a 22 podnikov poskytujúcich obchodné služby.

„Teraz musíme urobiť ďalší krok, a to, prejsť k širšej implementácii digitálneho rubľa v plnom rozsahu v ekonomike, v obchodných aktivitách a vo finančnom sektore,“ povedal Putin. 

Zákon o digitálnom rubli bol prijatý v júli 2023 a jeho plná implementácia do ekonomiky sa v Rusku plánuje v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov.

Podľa námestníka ministra financií Alexeja Mojsejeva digitálny rubeľ čoskoro plne nahradí bežnú hotovosť a v rozhovore, ktorý poskytol, vyzdvihol výhody digitálnej meny. Zavedenie digitálneho rubľa má v Rusku aj svojich kritikov.

„Podvod storočia“?

Podľa ruského portálu deita.ru pomenoval známy ruský ekonóm Valentin Katasonov prechod na centrálnu digitálnu menu za „podvod storočia“. Katasonov tiež uviedol, že „najbohatší“ sa chystajú nahradiť hotovosť, ktorú do určitej miery garantuje štát, magickými nulami v počítači. A všetky finančné transakcie budú pod úplnou kontrolou operátorov nového systému“.

Podľa iného ruského média MagadanMedia „digitálny rubeľ umožní úradom určiť, odkiaľ občan získal peniaze, komu ich poslal, kde zaplatil alebo čo kúpil. Súkromný život zmizne. Bude ľahké potrestať človeka, obmedziť alebo zakázať jeho činnosť. Osoby, ktorá štát označí za problematické, môžu byť od digitálnej peňaženky jednoducho odpojené.“ 

Zavedenie centrálneho digitálneho rubľa kritizovala aj ruská ľudskoprávna organizácia OUZS, ktorú prezidentským dekrétom založil Putin. Podľa OUZS by „digitálny rubeľ mohol viesť k strate slobôd občanov a vzniku kastovnej spoločnosti“.

Centrálna digitálna mena aj na Západe?

Podľa amerického think tanku s názvom Atlantická rada pilotné projekty momentálne prebiehajú v 36 krajinách. Možnosti zavedenia centrálnej digitálnej meny sa skúmajú vo viac ako 100 krajinách sveta vrátane krajín Európskej únie a Spojených štátov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj