Nedeľa 8. septembra, 2024
Ruský prezident Vladimir Putin 14. júna 2024 v Moskve na pôde ruského ministerstva zahraničných vecí. (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP cez Getty Images)

Putin: Rusko prijme „protiopatrenia“, ak USA rozmiestnia rakety v Nemecku

Začiatkom tohto mesiaca Washington predstavil plány na začatie rozmiestňovania rakiet dlhého doletu na území Nemecka v roku 2026.

Rusko zruší moratórium na rozmiestnenie rakiet stredného doletu, ak Spojené štáty zrealizujú plán umiestnenia rakiet dlhého doletu v Nemecku, uviedol ruský prezident Vladimir Putin.

„Ak Spojené štáty uskutočnia [tieto] plány, budeme sa považovať za oslobodených od nášho jednostranného moratória na rozmiestňovanie úderných zbraní stredného a kratšieho doletu,“ povedal Putin 28. júla podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS.

V príhovore k námorným kadetom v ruskom Petrohrade Putin povedal, že americké rakety rozmiestnené v Nemecku budú môcť zasiahnuť ruské „štátne a vojenské veliteľské zariadenia, administratívno-priemyselné centrá a obrannú infraštruktúru“.

„Čas letu takýchto rakiet – ktoré môžu byť prípadne vybavené jadrovými hlavicami – bude predstavovať približne 10 minút na dosiahnutie cieľov na našom území,“ povedal.

Putin ďalej tvrdil, že Rusko v reakcii na túto hrozbu vyvíja nové „úderné systémy“, ktoré sú teraz v „záverečnej fáze“.

Ministerstvo zahraničných vecí USA na žiadosť denníka The Epoch Times o komentár do času uverejnenia neodpovedalo.

„Spojené štáty začnú v roku 2026 v Nemecku epizodicky rozmiestňovať palebné kapacity dlhého dosahu svojich operačných síl,“ uviedli vlády USA a Nemecka v spoločnom vyhlásení z 10. júla.

Dodali, že plánované rozmiestnenie má pripraviť pôdu pre „trvalé umiestnenie týchto zbraní v budúcnosti“. Plánované rozmiestnenie bude zahŕňať rakety SM-6, Tomahawk a „vývojové hypersonické rakety“, ktoré „majú podstatne dlhší dolet ako súčasné pozemné strely v Európe“, uvádza sa vo vyhlásení.

Spojené štáty nerozmiestnili takéto raketové systémy v Európe od studenej vojny, ktorá sa skončila rozpadom Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Podľa spoločného vyhlásenia má tento krok demonštrovať pokračujúci záväzok Washingtonu voči západnej aliancii NATO a jeho „príspevok k integrovanému odstrašovaniu Európy“. Oznámenie sa zhodovalo s významným samitom NATO vo Washingtone, na ktorom členovia aliancie – vrátane Nemecka – opätovne vyjadrili podporu Ukrajine.

V záverečnom vyhlásení lídri NATO uviedli, že ruská invázia – ktorá trvá už tretí rok – poslúžila na destabilizáciu euroatlantického regiónu a „vážne narušila globálnu bezpečnosť“. Vo vyhlásení ďalej označili Rusko za „najvýznamnejšiu a najpriamejšiu hrozbu pre bezpečnosť spojencov [NATO]“.

Hovorca nemeckého kancelára Olafa Scholza v príhovore na samite označil plánované rozmiestnenie amerických rakiet za „nevyhnutný krok na odstrašenie Ruska“. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov vtedy označil tento krok za „taktiku zastrašovania“ a dodal, že Moskva vypracuje „vojenskú odpoveď“.

Anatolij Antonov, vyslanec Moskvy vo Washingtone, označil rozhodnutie USA a Nemecka za „vážnu chybu“, ktorá môže rozpútať „nekontrolovateľnú eskaláciu na pozadí nebezpečného vyostrenia napätia medzi Ruskom a NATO“.

Antonov tiež obvinil Spojené štáty, že ignorujú „nebezpečné dôsledky porušenia Zmluvy o jadrových zbraniach stredného doletu (INF)“. Zmluva INF, ktorú v roku 1987 podpísali Washington a Moskva, zakazuje rozmiestnenie pozemných raketových systémov s doletom dlhším ako 300 míľ.

V roku 2019 Spojené štáty od zmluvy jednostranne odstúpili s tvrdením, že Rusko porušilo jej podmienky tým, že vyvinulo rakety stredného doletu.

Moskva toto obvinenie popiera. Minulý mesiac Putin pohrozil, že obnoví výrobu ruských rakiet stredného doletu, ktoré boli podľa zmluvy INF zakázané. Podľa Moskvy Spojené štáty v súčasnosti vyrábajú vlastné rakety stredného doletu a už ich rozmiestnili v Európe a juhovýchodnej Ázii.

Počas samitu NATO tento mesiac Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Poľsko podpísali list o zámere vyvinúť pozemné riadené strely s doletom vyše 310 míľ.

Riabkov 18. júla uviedol, že Moskva nevylúči možnosť rozmiestnenia jadrových rakiet, ak Spojené štáty začnú umiestňovať rakety v Nemecku. „Ak predstavitelia nemeckej spolkovej vlády považujú za rozumné vykonávať zápalné aktivity… potom odpovieme odvetnými opatreniami.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj