Nedeľa 8. septembra, 2024
Elon Musk, spoluzakladateľ spoločností Tesla a SpaceX a majiteľ spoločnosti X Holdings Corp. (Foto: Apu Gomes/Getty Images)

Psychológ Peterson s miliardárom Muskom: o atentáte na Trumpa, Open AI a transgender

Začiatkom tohto týždňa známy kanadský psychológ Jordan B. Peterson uskutočnil dvojhodinový rozhovor naživo s podnikateľom Elonom Muskom. Hoci médiá vybrali najmä časť rozhovoru týkajúcu sa Muskovho transrodového potomka, za zmienku stoja aj ďalšie témy.

Úplne opačný smer Open AI

V rozhovore, ktorý sa týkal širokého spektra diskutovaných tém – od filozofických až po praktické, a ktorý sa vysielal z priestorov továrne Tesla v Texase, podnikateľ varoval pred nebezpečenstvom „prevzatia“ umelej inteligencie (UI) spoločnosťou Google.

„Potrebujeme nejakú novú spoločnosť, ktorá bude protiváhou Googlu,“ spomínal Musk na začiatky Open AI a ilustroval vtedajšiu situáciu, „pretože v tom čase mali takmer všetci skvelých vedcov v oblasti umelej inteligencie, obrovský výpočtový výkon, obrovské zdroje.“

Dodal, že v tom čase sa obával vplyvu AI na ľudstvo, a preto chcel podporiť neziskovú organizáciu s otvoreným zdrojovým kódom, ktorej cieľom by nebola maximalizácia zisku. To aj urobil a podľa jeho slov „nalial“ do Open AI takmer 50 miliónov dolárov bez akýchkoľvek záväzkov.

Open AI sa však časom odklonila od svojho pôvodného zámeru, z čoho Musk vyjadril sklamanie a zmätok. Zvažuje, že sa obráti na súd, možno aby získal vysvetlenie, ako je možné, že organizácia, ktorú založil na istý účel, má diametrálne odlišný cieľ a stala sa úplne ziskovou.

Momentálne má bližšie k republikánom

Hoci v minulosti podporoval demokratov, teraz vidí situáciu inak. Spolu s niekoľkými ďalšími podnikateľmi založil politický akčný výbor America PAC, ktorý v súčasnosti finančne podporuje kandidatúru Donalda Trumpa.

Cieľom America PAC je podľa neho „urobiť Ameriku lepšou“, čo je podobné republikánskemu hnutiu MAGA (Make America Great Again). Medzi základné piliere výboru podľa Muska patrí podpora meritokracie, slobodného podnikania, a teda čo najmenšieho zasahovania štátu.

„Vládne opraty sú každým rokom ťažšie, zákony a nariadenia sa každým rokom hromadia,“ vykreslil miliardár a dodal, že situácia začína dosahovať absurdnú úroveň. Ako príklad uviedol incident, ktorý predtým verejne kritizoval, keď spoločnosť Space X nemohla z bezpečnostných dôvodov legálne zamestnať nikoho bez trvalého pobytu v USA, ale na druhej strane ho Bidenova administratíva zažalovala za to, že nechcel zamestnať migrantov žiadajúcich o azyl, a tak v oboch scenároch boli podľa neho v hre tresty odňatia slobody.

Poukázal tiež na „úpadok“ Demokratickej strany v USA. Republikáni mali podľa neho bližšie k meritokracii a osobnej slobode, hoci aj oni mali svoje chyby. „Ale v podstate máme systém dvoch strán, takže si musíte vybrať jednu alebo druhú, a tak dávate na misky váh dobré a zlé. A myslím si, že… krajina je na tom lepšie s republikánskou vládou,“ vyjadril sa Musk.

V rozhovore sa vyhol otázkam o Trumpovi. V súvislosti s nedávnym atentátom však prezradil: „Musíte obdivovať Trumpa po tom, ako ho zasiahli, keď mu po tvári stekala krv… mohol tam byť ďalší strelec, nikdy neviete…“ Následne ukázal Trumpovo gesto s rukou zdvihnutou v päsť a dodal: „Je statočný, má odvahu. A je to inštinktívna odvaha, nie je vypočítavá. Vtedy vidíte skutočnú odvahu.“

Takýto líder si podľa Muska dokáže poradiť s veľmi tvrdými protivníkmi na medzinárodnej scéne, ktorí si dvakrát rozmyslia, či sa mu postavia.

Vojna proti „woke vírusu“

Potom došlo na wokeizmus a Muskovho syna, ktorý podstúpil zákrok na zmenu pohlavia. Peterson kritizoval psychológov v ich prístupe k zmene pohlavia u neplnoletých.

Miliardár opísal, ako ho „oklamali“, aby podpísal súhlas s užívaním blokátorov puberty (v podstate sterilizačných liekov) pre svojho syna. „Stalo sa to jednému z mojich starších chlapcov, Xavierovi. Bolo to ešte predtým, ako som pochopil, o čo ide. V tom čase sa diala zvláštna situácia, bolo v tom veľa zmätku a bolo mi povedané, že ak to Xavier neurobí, môže spáchať samovraždu,“ opísal otec dvanástich detí.

Ďalej uviedol, že takto v podstate prišiel o svojho syna a po tom, ako si to uvedomil, „prisahal, že zničí woke vírus“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj