Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke poslankyňa parlamentu Tamara Stohlová z opozičného hnutia PS. (Zdroj: FB / Tamara Stohlová • Progresívne Slovensko)

PS kritizuje pasenie kráv na Snilovskom sedle v NP Malá Fatra

Pasenie kráv na Snilovskom sedle v Národnom parku (NP) Malá Fatra môže byť v rozpore s ochranou prírody. Upozornila na to poslankyňa parlamentu Tamara Stohlová z opozičného hnutia PS. V tejto súvislosti skritizovala štátnych tajomníkov envirezortu Štefana a Filipa Kuffovcov.

„Kuffovci rozprávajú o tradičnom hospodárení, gazdoch, ktorých treba podporovať, a pripisujú si zásluhy za spustenie pastvy v Snilovskom sedle, v skutočnosti však robia presne to, čo vždy – ohrozujú prírodu a pomáhajú sebe blízkym biznismenom,“ poznamenala na utorkovej tlačovej konferencii.

Na snímke Snilovské sedlo. (Zdroj: FB / Tamara Stohlová • Progresívne Slovensko)

Daná lokalita je podľa poslankyne v citlivom vysokohorskom prostredí. „Kým pastva oviec alebo kôz, ktoré sú ľahšie, môže byť v tejto lokalite prínosná, pastva kráv môže svahy doslova zdevastovať,“ podotkla. Upozornila aj na okolnosti, za ktorých dostala Farma Vrátna špeciálnu výnimku na pasenie kráv v danej oblasti.

Chov hospodárskych zvierat prirodzene patrí do národných parkov

Prečítajte si aj