Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke líder eurokandidátky hnutia PS Ľudovít Ódor. (Zdroj: FB / Ľudovít Ódor)

PS chce presadiť širšie možnosti získavania eurofondov pre regióny

Mandát v Európskom parlamente (EP) chce Progresívne Slovensko (PS) využiť na presadenie širších možností pre regióny získavať európske zdroje tak, aby smerovali priamo do regiónov. Hnutie PS to uviedlo v rozhovore pre TASR v súvislosti s eurovoľbami. Chce urobiť všetko preto, aby Slovensko neprišlo o peniaze z plánu obnovy a eurofondov. V programe hnutie zdôrazňuje ochranu klímy a prírody, ako aj inovatívnu a sociálne spravodlivú ekonomiku s využitím príležitosti zelenej transformácie. Rozhovor je súčasťou série rozhovorov s politickými subjektmi, ktoré kandidujú vo voľbách do EP.

Aké sú hlavné priority vašej strany pre voľby do EP?

Našou hlavnou prioritou je získať čo najsilnejší mandát pre proeurópske Slovensko. Je kľúčové, aby bolo Slovensko úspešné v úspešnej Európe. Preto našu kandidátku vedie špičkový ekonóm a bývalý premiér Ľudovít Ódor, a tvoria ju odborníci na zahraničnú politiku, ochranu životného prostredia, ochranu demokracie a ľudských práv, medzinárodnú bezpečnosť, poľnohospodárske politiky a ďalšie témy určujúce budúcnosť Slovenska a celej Európy. Chceme urobiť všetko preto, aby sme neprišli o európske zdroje a aby tie smerovali priamo na rozvoj regiónov.

Podporujeme aj európske iniciatívy za posilnenie demokracie a právneho štátu. EÚ musí byť silná nielen zvnútra, ale aj navonok. Súčasná vláda a jej kandidáti spochybňujú ústavné princípy, snažia sa ovládnuť trestné orgány aj verejnoprávne médiá. Od európskych partnerov chce táto vláda ekonomickú solidaritu, ale koná nedôveryhodne a korupčne. Jej prioritami sú kroky, ktoré čerpanie zdrojov EÚ ohrozujú. Urobíme všetko preto, aby Slovensko o peniaze z plánu obnovy a eurofondov neprišlo. Silný mandát v EP chceme využiť na presadenie širších možností pre regióny získavať európske zdroje tak, aby smerovali priamo do regiónov. Chceme znížiť administratívnu náročnosť a zefektívniť kontrolu eurofondových projektov.

V našom programe je základom inovatívna a sociálne spravodlivá ekonomika, ktorá naplno využije príležitosti zelenej transformácie. Budeme preto presadzovať odstránenie zostávajúcich prekážok jednotného trhu. Zelenú a digitálnu transformáciu, ale aj vznik nových pracovných miest by mali financovať výnosy z daní pre technologické a nadnárodné spoločnosti a výnosy z obchodovania s emisiami. Dôležité je tiež investovať do obrany aspoň dve percentá HDP a znížiť závislosť našich ekonomík od dodávok energetických surovín z nedemokratických režimov. Rovnako všestranná podpora Ukrajiny vo vojne je v záujme bezpečnosti Slovenska.

Dôležitou súčasťou nášho programu je aj ochrana klímy a prírody. Čelíme klimatickej kríze, kríze biodiverzity a problému znečistenia. Riešenie týchto kríz je zároveň príležitosťou pre inovácie a rozvoj regiónov. Pre zlepšenie situácie poľnohospodárov zase budeme presadzovať zníženie byrokracie a vyrovnanie priamych platieb na Slovensku a v západnej Európe.

V čom môže EP pomôcť Slovensku?

Aby nám EP vedel akýmkoľvek spôsobom pomôcť, potrebujeme v ňom v prvom rade dôstojnú reprezentáciu. Zástupcov Slovenska, ktorí to s naším členstvom v EÚ myslia vážne, nie takých, ktorí robia všetko preto, aby nás z nej vytiahli von. Európsky parlament vyjednáva a schvaľuje legislatívu spolu s členskými štátmi v Rade. Europoslanci sa organizujú vo frakciách a vďaka spolupráci v nich sú schopní vyjednávať politiky, ktoré pomôžu konkrétnym krajinám aj Slovensku. Ľudia, ktorí EÚ iba podkopávajú a šíria dezinformácie, v EP nedosiahnu nič. Tak ako tam nedosiahli nič europoslanci za ĽSNS. Slovensku budú iba škodiť a budú ničiť našu reputáciu medzi najbližšími partnermi.

Za PS vieme zaručiť, že od prvej chvíle budú naši kandidáti pracovať pre úspešné Slovensko v úspešnej Európe. Je dôležité napríklad dohliadať na to, aby sa krajiny eurozóny nezadlžovali príliš – teda nad rozpočtové opatrenia prijaté v europarlamente. To si môže vyžadovať prijímanie ďalšej legislatívy v EP. Je dôležité, aby pritom Slovensko malo silné odborné zastúpenie. Kroky tejto vlády ohrozujú možnosť dočerpať peniaze z plánu obnovy pre pozastavené platby. Prípadná reforma či predlžovanie plánu obnovy pôjdu cez EP, kde dokáže Slovensku pomôcť naša kandidátka a bývalá diplomatka Ľubica Karvašová.

Europarlament dohliada aj na dodržiavanie princípov právneho štátu, ľudských práv či práv menšín v členských štátoch. Všetci vidíme, čo dnes s demokraciou či médiami robí slovenská vláda. Protiváha v podobe silných európskych inštitúcií je naozaj kľúčová. Aj preto bude veľmi dôležité, akých zástupcov si do Európskeho parlamentu navolíme. V PS sa tejto téme venuje napríklad Veronika Cifrová Ostrihoňová. Europarlament, ktorý vznikne po voľbách, bude uvádzať do života aj Green Deal – legislatívu, ktorá má za cieľ zmeniť našu ekonomiku na zelenú. Europoslanci PS Martin Hojsík a Michal Wiezik sa už dnes angažujú v tejto oblasti a dokážu presadzovať zmeny v prospech zelenej transformácie na Slovensku.

Pomoc Ukrajine je v bezpečnostnom záujme všetkých členských štátov EÚ vrátane Slovenska. Aj táto pomoc prechádza schvaľovaním v EP. Čoraz viac sa hovorí o posilnení spoločnej európskej obrany voči Putinovi a Rusku, preto je možné, že v Európskom parlamente bude aj samostatný výbor pre obranu. V ňom čaká nových europoslancov práca na posilnení koordinácie v oblasti obrany. Na medzinárodnú bezpečnosť je na našej kandidátke odborníčkou Lucia Yar.

Čo priniesla EÚ občanom, kam sa Slovensko posunulo za 20 rokov členstva v únii?

Ekonomické výhody nášho členstva v EÚ sú nesporné. Pripojením sa na „krvný obeh“ najväčších európskych ekonomík sme získali technológie, odbyt a zamestnanie. Výhody jednotného európskeho trhu sú však len časťou príbehu. Naši partneri v EÚ nám posielali zo solidarity aj veľa peňazí od svojich občanov na náš rozvoj. V čistom za dvadsať rokov je to približne už 25 miliárd eur, čo je viac ako 4500 eur na obyvateľa. Z týchto peňazí máme opravené školy, nové diaľničné úseky, mosty, pomoc farmárom alebo napríklad zelené a digitálne investície. Ak nás politici Smeru ťahajú smerom na východ a von z EÚ, ohrozujú nielen tieto peniaze a príležitosti, ale celú ekonomiku Slovenska.

Za veľký prínos vstupu do EÚ považujeme aj mechanizmy proti demontáži právneho štátu, ktoré sa ukazujú ako kľúčové teraz – pri krokoch súčasnej vlády. Bez nášho členstva v EÚ by bolo pre súčasnú vládu omnoho jednoduchšie zlikvidovať či ovládnuť viacero kľúčových inštitúcií. Európska únia zároveň vznikla najmä pre zabezpečenie mieru na našom kontinente. Spolupráca s našimi partnermi v EÚ nám pomohla vytvoriť spojenectvá, z ktorých môžu čerpať aj budúce generácie. Európsku budúcnosť Slovenska nemôžu ohroziť politici Smeru, ktorí naše členstvo v EÚ podrývajú, aby sa zaliečali Putinovi.

V akej politickej frakcii EP chce vaša strana pôsobiť v prípade zvolenia?

PS chce byť aj naďalej členom straníckej rodiny Renew Europe. Iba ako súčasť frakcie dokážeme v EP presadzovať naše ciele. Europoslanci, ktorých kvôli ich postojom a činom stranícke rodiny odmietajú, nedokážu presadiť vôbec nič. Renew Europe stojí na hodnotách liberalizmu, demokracie a pokroku, ktoré jednoznačne podporujeme.

Prečítajte si aj