Utorok 22. októbra, 2024
Loď talianskeho námorníctva Libra s prvou skupinou migrantov, ktorí boli zadržaní v medzinárodných vodách, prichádza do albánskeho prístavu Shengjin 16. októbra 2024 (Adnan Beci/ AFP via Getty Images)
»

Prví migranti prichádzajú do talianskeho azylového centra v Albánsku

Taliansko sa vlani v novembri dohodlo s Albánskom na vybudovaní dvoch prijímacích zariadení pre migrantov. Tie boli v balkánskej krajine oficiálne otvorené minulý týždeň. Ide o prvú dohodu tohto druhu, do ktorej je zapojený členský štát Európskej únie.

Zariadenia bude obsluhovať taliansky personál a vonkajšiu bezpečnosť bude zabezpečovať albánska stráž. Na základe dohody medzi Talianskom a Albánskom nesmie celkový počet migrantov v zariadeniach prekročiť 3 000.

Loď talianskeho námorníctva s prvou skupinou migrantov, dorazila do Albánska už v stredu (17. 10.). Loď s menom Libra priplávala do bývalého vojenského prístavu v Shengjine, kde ju prevzali talianski úradníci. Prvú skupinu 16 migrantov tvorilo 10 obyvateľov Bangladéšu a 6 Egypta. Všetkých na loď naložili v nedeľu (13. 10.) na mori, kde sa nachádzali na palube viacerých lodí, ktoré vyplávali do Európy z pobrežia Líbye.

Migranti budú po kontrole prevezení do obce Gjader vzdialenej asi 15 minút jazdy smerom do vnútrozemia, kde budú zadržaní, kým nebudú spracované ich doklady. Ak bude ich žiadosť o azyl schválená, bude im umožnené vstúpiť do Talianska. Ak ich žiadosť bude zamietnutá, budú deportovaní späť do krajiny pôvodu.

Dohoda bola podpísaná v novembri minulého roka a Taliansko bude stáť 670 miliónov eur počas piatich rokov. Hoci centrum má kapacitu 3 000 migrantov, začne sa so 400 migrantmi a v priebehu niekoľkých týždňov ich počet postupne stúpne na 880. Ročne môže byť vybavených maximálne 36 000 ľudí, pokiaľ pochádzajú zo zoznamu krajín klasifikovaných ako „bezpečné“.

Taliansko tiež uviedlo, že v centrách budú ubytovaní len „nie zraniteľní“ (non-vulnerable) muži pochádzajúci z týchto krajín. „Zraniteľní“ migranti, ako sú ženy, deti, starší ľudia a chorí alebo obete mučenia, budú ubytovaní v Taliansku, pričom rodiny nebudú v rámci tohto systému rozdelené. V súčasnosti je na talianskom zozname 21 „bezpečných“ krajín.

Minulý rok prišlo do Talianska 56 588 migrantov zo štyroch z nich: Bangladéš, Egypt, Pobrežie Slonoviny a Tunisko. Väčšina z nich čoskoro z prijímacích centier utiekla a zamierila na sever do iných európskych krajín. Talianska vláda dúfa, že hrozba zadržania bude pôsobiť na nelegálnych prisťahovalcov odstrašujúco.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová tento týždeň uviedla, že Taliansko touto politikou dáva príklad zvyšku Európy.

Dohodu ocenili niektoré krajiny EÚ, ktoré tiež trpia veľkým počtom nelegálnych príchodov. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ju podporila a označila ako príklad „originálného rozmýšľania“.

Niektoré skupiny na ochranu ľudských práv ju však odsúdili ako nebezpečný precedens. Tvrdia, že pre talianske súdy by mohlo byť náročné rýchlo vybaviť žiadosti o azyl alebo odvolania proti príkazom na zadržanie od ľudí umiestnených v cudzej krajine. To by mohlo viesť k predĺženiu pobytov, čo by predstavovalo „neodôvodnenú záťaž“ pre osoby žiadajúce o azyl.

Meloniová sa už pričinila o výrazné zníženie počtu ľudí, ktorí sa do Talianska dostávajú zo severnej Afriky cez Stredozemné more.

Podľa talianskeho ministerstva vnútra k 15. októbru prišlo tento rok do Talianska po mori 54 129 nelegálnych prisťahovalcov. V porovnaní so 138 947 osôb k rovnakému dátumu minulého roka to predstavuje pokles o 61 %. Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov tvorili dospelí muži 74 % príchodov do Talianska po mori počas prvých siedmich mesiacov roku 2024.

Všetky ostatné krajiny, ktoré dúfajú v podobnú dohodu, sa však budú musieť obrátiť na iné krajiny ako Albánsko. Premiér krajiny Edi Rama dal jasne najavo, že ponuka sa vzťahuje len na Taliansko.

Zdôraznil, že dohoda je prejavom vďačnosti Albánska za desaťtisíce Albáncov, ktorých Taliansko prijalo po páde komunizmu v roku 1991, za podporu, ktorú Rím poskytol počas hospodárskej krízy v roku 1997, a za taliansku pomoc po zemetrasení v roku 2019.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj