Sobota 5. októbra, 2024
Novozvolený ruský prezident Vladimir Putin v sídle svojej kampane, 18. marca 2024 v Moskve. (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/POOL/AFP via Getty Images)

Prvé výsledky ruských prezidentských volieb: podľa úradov Putin získal piate funkčné obdobie

Vladimir Putin v nedeľu vyhral voľby s doposiaľ najmenším náskokom, uviedli ruské úrady. Ruský prezident podľa prvých výsledkov v nedeľu (17.3.) vyhral ďalšie prezidentské voľby. Západní predstavitelia kritizovali voľby ako nespravodlivé a nelegitímne.

Znamená to, že 71-ročný Putin si bez problémov zabezpečí nové šesťročné funkčné obdobie, ktoré mu umožní stať sa jedným z najdlhšie slúžiacich ruských lídrov. Podľa exit pollu od Public Opinion Foundation a štátnych médií získal 87,8% hlasov.

Ako informovali štátne médiá, jeho súper z Komunistickej strany Nikolaj Charitonov získal približne 4,7% hlasov, kandidát Novej ľudovej strany Vladislav Davankov 3,6% a kandidát liberálnych demokratov Leonid Sluckij 2,5% hlasov.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev na sociálnej sieti napísal, že Putin zaznamenal „vo voľbách prezidenta Ruskej federácie brilantné víťazstvo“.

Kritika zo strany USA a NATO

Voľby sa konali o čosi viac než dva roky po ruskej invázii na Ukrajinu, ktorú Kremeľ nazýva „špeciálnou vojenskou operáciou“.

Počas trojdňových volieb Ukrajina opakovane zaútočila na ropné rafinérie v Rusku, ostreľovala ruské regióny a snažila sa preraziť ruské hranice pomocou zástupných síl – čo podľa Putina nezostane nepotrestané.

Podporovatelia Putinovho najvýraznejšieho oponenta Alexeja Navaľného, ktorý minulý mesiac zomrel v arktickom väzení, vyzvali Rusov, aby prišli na protest „Poludnie proti Putinovi“ a vyjadrili svoj nesúhlas s vodcom. Presné údaje, koľkí zo 114 miliónov ruských voličov sa zúčastnili na opozičných demonštráciách, nie sú známe. Demonštrácie prebiehali za mimoriadne prísnych bezpečnostných opatrení a zapojenia desaťtisícov policajtov a príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Bidenova administratíva dlhodobo kritizuje Putinovu prezidentúru. „Voľby zjavne nie sú slobodné ani spravodlivé,“ povedal 17. marca hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť a dodal, že politickí oponenti boli uväznení, zatiaľ čo iným bolo zabránené kandidovať.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ešte pred voľbami vyhlásil, že voľby v Rusku sú v poriadku a ruskej demokracii sa darí dobre.

„Kritiku našej demokracie už nebudeme tolerovať. Naša demokracia je najlepšia,“ povedal podľa správ minulý týždeň D. Peskov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tiež voľby kritizoval a povedal, že Putinovi ide iba o to, aby mohol „vládnuť navždy“. Krajiny NATO ruské voľby odsúdili v podobnom duchu, pričom sa odvolávali na vojnu na Ukrajine a smrť politického väzňa Navaľného.

Hovorca britského ministerstva zahraničných vecí Rusku vyčítal, že usporiadalo voľby na „ukrajinskom území“, čím mal na mysli regióny Donbasu, v ktorých ukrajinsko-ruský konflikt započal v roku 2022.

„Nezákonným usporiadaním volieb na ukrajinskom území Rusko dokazuje, že nemá záujem nájsť cestu k mieru. Spojené kráľovstvo bude naďalej poskytovať humanitárnu, hospodársku a vojenskú pomoc Ukrajincom brániacim svoju demokraciu,“ uviedol hovorca Spojeného kráľovstva.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí tieto tvrdenia zopakovalo a uviedlo, že voľby sa nemali konať na „okupovaných územiach Ukrajiny“ a sú „ďalším porušením medzinárodného práva“.

Obvinenia voči USA

D. Peksov v súvislosti s ruskými voľbami tvrdil, že Spojené štáty sa snažili uskutočniť vplyvovú operáciu proti Rusku, ale moskovská bezpečnostná agentúra ju dokázala zmariť. Tvrdil, že Washington spustil tajnú kampaň na sociálnych sieťach v snahe ovplyvniť voľby.

„Jedno môžem povedať – takéto aktivity zažívame už mnoho rokov. Spojené štáty a príslušné agentúry a spravodajské služby zasahovali a stále sa to snažia robiť v našej krajine,“ povedal Putinov hovorca novinárom minulý týždeň.

„A iba rozhodné kroky na ochranu domácej politickej scény a našej spoločnosti pred pokusmi o zasahovanie minimalizovali vplyv práce amerických špeciálnych služieb. To však neznamená, že od svojich pokusov upúšťajú.“

Minulý týždeň ruská zahraničná spravodajská služba obvinila Spojené štáty z pokusu o zasahovanie do ruských prezidentských volieb a uviedla, že Washington dokonca plánuje uskutočniť kybernetický útok na online hlasovací systém. Neboli predložené žiadne dôkazy.

Spojené štáty popreli obvinenia, že sa snažia zasahovať do ruských prezidentských volieb. Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť označil tieto tvrdenia za „nič iné ako propagandu“.

Americké spravodajské služby už roky podobne obviňujú Rusko zo snáh zasahovať do amerických volieb, čo vyvrcholilo šírením nepodložených správ, že Moskva sa v roku 2016 spolčila s vtedajším kandidátom Donaldom Trumpom, aby vyhral prezidentské voľby. Bývalý prezident tieto tvrdenia poprel a vyšetrovanie osobitného poradcu ministerstva spravodlivosti nenašlo žiadne dôkazy potvrdzujúce tieto tvrdenia.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj