Nedeľa 7. júla, 2024
Na snímke premiér Robert Fico (Smer-SD). (Zdroj: FB / Robert Fico)

Prvé vyhlásenie premiéra po atentáte, opozícia je z jeho slov sklamaná (+Video)

Premiér Robert Fico (Smer-SD) by sa podľa jeho slov mohol po atentáte vrátiť do práce na prelome júna a júla, ak všetko pôjde optimálne. Uviedol to vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Neplánuje žiadne aktívne právne kroky voči mužovi, ktorý na neho v Handlovej strieľal a nebude žiadať ani náhradu škody, odpúšťa mu. Označil ho za aktivistu slovenskej opozície. Poďakoval záchranárom, lekárom a zdravotníckemu personálu v Banskej Bystrici aj v Handlovej i všetkým za prejavenú podporu.

„Ak všetko pôjde optimálne, postupne by som sa do práce mohol vrátiť na prelome júna a júla. Je načase, aby som urobil prvý krok, a tým je odpustenie. Necítim žiadnu nenávisť voči neznámemu človeku, ktorý ma dostrieľal. Nebudem voči nemu vyvíjať žiadne aktívne právne kroky, ani žiadať náhradu škody, odpúšťam mu a nech si to, čo učinil a prečo tak učinil, vysporiada on sám vo svojej hlave,“ vyhlásil Fico. Potvrdil, že útok mu spôsobil vážne poškodenie zdravia, opakované operácie, veľa bolesti a utrpenia. „Bude malý zázrak, ak sa do práce vrátim o niekoľko týždňov,“ doplnil.

Motívy atentátnika premiér spája s opozíciou. „Pätnásteho mája sa ma v Handlovej pre moje politické názory pokúsil zavraždiť aktivista slovenskej opozície,“ povedal s tým, že nemá dôvod veriť, že išlo o útok osamelého pomätenca. Je podľa neho evidentné, že „bol len poslom zla a politickej nenávisti, ktorú politicky neúspešná a frustrovaná opozícia rozvinula na Slovensku do nezvládnuteľných rozmerov“.

R. Fico poznamenal, že už niekoľko mesiacov verejne komunikuje, že pravdepodobnosť atentátu na vládneho politika sa na Slovensku blíži k istote. „Hovoril som to verejne v médiách a na tlačových konferenciách, povedal som to všetkým veľvyslancom krajín EÚ a NATO na Slovensku, tému som otváral aj na viacerých bilaterálnych stretnutiach s mojimi partnermi,“ skonštatoval.

Zdôraznil potrebu rešpektovať iný názor. Dotkol sa aj zahraničnej politiky. Poukázal, že jeho štvrtá vláda potvrdila politiku suverénnej a sebavedomej slovenskej zahraničnej politiky orientovanej na všetky štyri svetové strany. Opozícia podľa neho pokračovala v útokoch.

„Opozícia neprejavuje žiadny rešpekt k výsledkom demokratických parlamentných volieb, k autoritám. A treba dodať aj to, že vláda Smeru-SD nepristúpila po parlamentných voľbách v septembri 2023 k žiadnemu očakávanému revanšu za vyčíňanie opozície v rokoch 2020 až 2023, keď bola vo vláde,“ poznamenal premiér.

R. Fico verí, že bolesť, ktorou prechádza, poslúži niečomu dobrému. „Ľudia mohli na vlastné oči vidieť, aká hrôza môže nastať, ak niekto nie je schopný demokraticky súťažiť a rešpektovať iný názor. Ani ja nie som žiadny politický anjel. Viem byť tvrdý. Ani vlády, ktoré vediem, neboli a nie sú dokonalé. Určite by sa mnohé veci dali robiť inak,“ pripustil. Práve ponuka robiť veci inak, lepšie a mať iné názory musí byť podľa neho elementárnym základom akejkoľvek zmysluplnej demokratickej súťaže.

„Ponukou nemôže byť oponenta bezdôvodne zatvoriť alebo zákerne zabiť. Nad týmto sa opozícia bude musieť zamyslieť. Ak zotrvá na svojom súčasnom nastavení, hrôza z 15. mája, ktorú ste všetci mali možnosť vidieť prakticky v priamom prenose, bude pokračovať a budú ďalšie obete. Nepochybujem o tom ani sekundu,“ uzavrel.

M. Šimečka: Prvé vystúpenie premiéra po atentáte je politickým sklamaním

Predseda opozičného PS Michal Šimečka poznamenal, že prvé premiérove vystúpenie po atentáte je podľa neho politickým sklamaním. Tvrdí, že sa na jeho politike nič nezmenilo a zdá sa, že R. Fico odmietol vykročiť k spoločenskému zmiereniu.

„Všetci sme mu držali palce, aby sa čím skôr zotavil, všetci sme čin atentátnika ostro odsúdili, všetci sme dúfali, že naozaj vykročíme k spoločenskému zmiereniu. Lenže z prvého vystúpenia sa zdá, že premiér Fico ho odmietol,“ povedal M. Šimečka.

Podotkol, že premiér 14 minút obviňoval médiá, opozíciu, umelcov, EÚ aj zahraničných partnerov. „Namiesto toho, aby aktívne prispel k spoločenskému zmieru, nazval atentátnika ‚aktivistom politickej opozície‘ a opakoval konšpirácie o celosvetovom sprisahaní Sorosa proti Slovensku,“ skonštatoval.

M. Šimečku teší, že sa premiérov zdravotný stav zlepšuje a praje mu čo najskorší návrat do práce. „Jeho vystúpenie však potvrdilo všetky dôvody, pre ktoré sme presvedčení, že Smer je potrebné politicky poraziť v demokratických voľbách,“ podotkol.

M. Holečková: Slovensko bude po prejave premiéra pravdepodobne ešte viac rozdelené

Poslankyňa Národnej rady SR a šéfka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková uviedla, že Slovensko sa mohlo po Ficovom prejave vydať na cestu pokoja a zmieru, žiaľ, pravdepodobne bude po ňom ešte viac rozdelené.

„Som rada, že je Robert Fico nažive a vyzerá to tak, že bude čoskoro v poriadku. Mrzí ma však, že svoje prvé vystúpenie po atentáte nevyužil na štátnický prejav, ale vo svojom videu len dookola obviňuje všetkých okolo seba,“ skonštatovala.

Predseda KDH Milan Majerský považuje za dôležité, že premiér dokázal odpustiť útočníkovi. Zdôraznil, že pre Slovensko je aj po Ficovom prejave stále potrebné prinášať pokoj. „V KDH sme nikdy na nikoho osobne neútočili a nebudeme tak robiť ani v budúcnosti. Úlohou zodpovedných politikov je totiž šíriť pokoj a prinášať riešenia pre ľudí a pre Slovensko,“ ozrejmil. Hnutie je podľa jeho slov rado, že sa Ficov zdravotný stav zlepšuje.

SaS: Prejav premiéra je v priamom rozpore s volaním po upokojení spoločnosti

Opozičná strana SaS skonštatovala, že prvý prejav predsedu vlády po atentáte je v priamom rozpore s volaním po upokojení spoločnosti na Slovensku. Strana SaS sa ohradila voči spájaniu atentátnika a jeho činu s ich politikou.

„Robert Fico mal príležitosť prekročiť svoj tieň a svoju minulosť. Mohol ukázať veľkosť štátnika. Miesto pokusu o celospoločenský zmier a urobenie kroku späť aj z jeho strany sme sa však dočkali presného opaku,“ poznamenal predseda strany Branislav Gröhling.

Cez čiaru je podľa neho „hádzanie špiny na opozíciu, médiá, mimovládny sektor“. Odmieta tiež Ficove tvrdenia o vražde novinára Jána Kuciaka či o zahraničných snahách určovať slovenskú politiku. „Takto sa naša spoločnosť nielenže nikam nepohne, naopak, jej rozdelenie a nenávisť budú ešte väčšie,“ dodal B. Gröhling.

Prečítajte si aj