Nedeľa 8. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: FB / Ozbrojené sily Slovenskej republiky)

Prvé stíhačky F-16 pristanú v pondelok. Slovensko musí kvôli nedokončenej rekonštrukcii improvizovať

Prvé dve stíhačky z celkového počtu štrnásť, ktoré sme zakúpili ešte v roku 2018, konečne dnes dorazia na Slovensko. Technika bude dočasne umiestnená na letisku v Kuchyni, nakoľko na vojenskom letisku Sliač ešte prebieha rekonštrukcia. Hoci Slovensko malo dostatok času, aby sa na príchod letky pripravilo a zabezpečilo mobilné stojiská, v Malackách chýbajú vhodné hangáre. Slovenská republika bola vyše roka bez vlastných supersonických strojov. Náš vzdušný priestor strážili partneri z NATO, keďže v marci 2023 sa slovenská poverená vláda rozhodla darovať Ukrajine stíhačky MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Exministrovi Naďovi v súvislosti s tým hrozí trestné stíhanie pre údajné oslabenie ozbrojených síl, čo súčasný minister obrany Kaliňák nazval vlastizradou. Ďalší exminister obrany Sklenár označil darovanie zastaralej vojenskej techniky Ukrajine za jediné hospodárne využitie majetku.

Sklenár: Požiadavky sa do plánu rekonštrukcie nedostali

V pondelok (22. 7.) priletia prvé zo 14 amerických stíhačiek F-16 na Slovensko. Pri tejto príležitosti sa bude konať slávnostný ceremoniál na letisku Malacky – Kuchyňa, kde budú dočasne stíhačky umiestnené. 

Stíhačky Slovensko kúpilo ešte pred 6 rokmi počas vlády Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD), ich dodanie však oddialila naša nepripravenosť moderné bojové stroje garážovať. Už v tom čase sa začínalo s plánovaním rekonštrukcie letiska Sliač, no následná zmena vlády a celosvetová pandémia proces zabrzdila. Podľa exministra obrany úradníckej vlády z roku 2023 a analytika Globsecu Martina Sklenára boli niektoré požiadavky pre uskladnenie letky známe už v roku 2018, napriek tomu sa do plánu rekonštrukcie nedostali. Neskôr sa teda musel plán obnovy letiska prerobiť. 

Bývalý minister obrany v rokoch 2020 až 2023 Jaroslav Naď (Demokrati) dal teda prepracovať zámer rekonštrukcie tak, aby spĺňal požiadavky výrobcu F-16. „Výrobca určuje, ako má vyzerať pristávacia dráha, akým spôsobom má byť urobené napájanie na elektrinu, ako má byť uskladnené palivo, ako má byť uskladnená munícia. V týchto základných veciach oni rozhodujú,“ objasňoval potrebu zmeny Naď. 

Plánovaný domov pre drahú letku ani po šiestich rokoch nie je dokončený. Rezort obrany však tvrdí, že podstatné práce sú už hotové. „V roku 2021 bola ukončená rekonštrukcia troch hangárov Husár a v roku 2024 rekonštrukcia budovy č. 92 na Sliači. Aktuálne na Sliači prebieha výstavba budovy metrologického zabezpečenia. Pre F-16 sú tiež realizované investičné akcie mimo základne Sliač,“ uviedlo ministerstvo obrany.

Najzásadnejšie je však rozšírenie rolovacích dráh, ktoré ešte hotové nie je. Podľa rezortu je už pre tento projekt spracovaná projektová dokumentácia pre stavebné konanie a vykonaná inžinierska činnosť, ktorá bude čoskoro zavŕšená. Nasledovať bude stavebné konanie.

Dočasne budú stíhačky umiestnené v Kuchyni

Kým sa zrekonštruuje sliačske letisko a pripraví vhodné zázemie pre letku, stíhačky budú umiestnené na vojenskom letisku v Malackách. Kuchyňa má síce vyhovujúce rolovacie dráhy, avšak chýbajú garáže pre moderné stroje. Riešením situácie majú byť mobilné hangáre. Cez verejné obstarávanie sa rezort obrany snaží získať 5 mobilných hangárov. Tender vyhrala talianska firma. Avšak aj samotná súťaž sa natiahla.

„Je ukončené verejné obstarávanie, bola podaná námietka,“ informoval minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Námietku podala slovenská firma, ale Úrad pre verejné obstarávanie ju vyhodnotil ako neopodstatnenú. Víťazná firma má teraz dodať mobilné stojiská do 8 mesiacov a za zákazku obdrží takmer štyri a pol milióna eur. 

Medzičasom budú musieť stíhačky byť teda bez nich. „Budú v hangároch, ktoré sa rekonštruujú, resp. už na nich prebiehajú posledné práce,“ ozrejmil štátny tajomník ministerstva obrany Martin Vojtašovič.

„Vieme využiť aj statické stacionárne hangáre, ktoré momentálne v Malackách sú. Tie jednoznačne neboli určené pre stíhačky F-16, sú určené pre naše dopravné lietadlá, ale samozrejme, môžu byť využívané aj pre tieto nové stíhačky dočasne,“ doplnil generál vo výslužbe Pavel Macko.

Exminister Naď tento zámer odobruje. „To je vec, ktorá veľa vydrží, relatívne rýchlo sa postaví, chráni ten majetok. A, áno, pokiaľ bude treba prikryť F-16 v Malackách, tak nech tam tie hangáre sú. Je to dobré riešenie a tie hangáre zostanú, aj keď tie F-16 z Malaciek odídu,“ povedal. Podľa jeho slov by neskoršie dodanie hangárov nemal byť problém pre výrobcu, avšak je dobré, aby sme ich mali čím skôr, nakoľko predlžujú životnosť drahej techniky.

Slovensko bolo bez stíhačiek viac ako rok

Minulý rok v marci schválila poverená vláda medzinárodnú dohodu, ktorou Ruskom bombardovanej Ukrajine darovala stíhačky Mig-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub.

„Tieto migy poskytujeme Ukrajine na to, aby ochránila svojich civilistov pred množstvom bômb, ktoré dopadajú na ich príbytky a domy, pre ktoré ľudia na Ukrajine zomierajú. Tak ako systém S-300, ktorý sme poskytli, zachránil tisícky životov. Tak isto aj tieto migy budú zachraňovať tisícky životov,“ vysvetľoval v marci 2023 vtedajší dočasne poverený premiér Eduard Heger (Demokrati).

Dočasne poverený minister obrany Naď vtedy uviedol, že za 10 kusov stíhačiek MiG-29 a ďalšiu vojenskú techniku Slovensko dostane finančnú náhradu, ktorá dosiahne celkovú hodnotu vyše 900 miliónov dolárov, pričom malo ísť o takmer 200 miliónov eur finančnej kompenzácie a 700 miliónov dolárov vo forme vojenskej techniky z USA. Naď predpokladal, že peniaze prídu po volebnom období (pozn. red. predchádzajúcom) z Európskeho mierového nástroja (EPF) na príjmový účet ministerstva vnútra.

Poslanie stíhačiek na Ukrajinu v tom čase podporil aj predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (SaS). „Naše stíhačky MiG-29 stoja v hangároch na letisku. Nevieme ich používať, pretože servis zabezpečujú ruskí technici, ktorí tu nie sú, keďže Rusko napadlo Ukrajinu. Náš vzdušný priestor pomáhajú chrániť naši spojenci a budúci rok dorazia prvé lietadlá F-16. Na Ukrajine tieto lietadlá vedia zachraňovať ľudské životy a chrániť ukrajinský ľud,“ povedal.

Stíhačky tvoria súčasť viacvrstvového systému protiraketovej obrany. V čase absencie supersonických strojov náš vzdušný priestor bezplatne chránia Česi, Poliaci, Maďari a Nemci v rámci spolupráce NATO.  

Naďovi za darované stíhačky hrozí trestné stíhanie

Aktuálnemu predsedovi mimoparlamentnej strany Demokrati Naďovi hrozí pre darované stíhačky tresné stihánie. Avizoval to súčasný minister obrany Kaliňák, podľa ktorého sa Naď darovaním stíhačiek Ukrajine mal dopustiť oslabenia ozbrojených síl v rozpore s Ústavou SR.

„Týmto spôsobom oslabiť ozbrojené sily v rozpore s Ústavou sa v našom politickom slovníku ináč ako vlastizrada označiť nedá,“ uviedol

Bývalý minister obrany Sklenár si naopak myslí, že darovanie bolo v súlade s legislatívou a vláda mala k dispozícií všetky podklady. „Keby sme nedarovali S-300 a nedarovali migy, tak by sme tu mali situáciu, kedy dnes S-300 by bola nefunkčná, pretože by na ňu neboli náhradné diely, nemala by muníciu, takže by sedela. Mali by sme migy, ktoré by nelietali. To, čo tu máme dnes, stav v našich ozbrojených silách a stav, čo by sme tu mali bez darovania migov, je presne ten istý,“ zhodnotil.

Dodal, že jediné hospodárne využitie majetku, ktorý sa nedal využiť na obranu, bolo jeho darovanie na Ukrajinu, pretože tam je aspoň šanca získať refundáciu z Európskej únie.

Prečítajte si aj