Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (freepik.com)

Prvé prípady poklesu úrokov termínovaných vkladov. Pre banky bude čoraz ťažšie poraziť infláciu (Analýza)

Finančné domy v súčasnosti ponúkajú najlepšie zhodnotenie peňazí od zavedenia eura. Niekde sú výnosy z vkladov lepšie ako očakávaná výška inflácie.

Posledných päť mesiacov sa rast cien v eurozóne drží pod 3%. S príchodom nového roka je zdražovanie čoraz menší problém aj na Slovensku. Eurostat stanovil  februárovú výšku inflácie v eurozóne v rámci rýchleho odhadu na hodnotu 2,6%. V domácej ekonomike je stále o niečo vyššia, a to na úrovni 3,7%.

Tento rozdiel sa v nasledujúcich mesiacoch bude zmenšovať. Európska centrálna banka za celý tento rok predikuje v eurozóne priemerný rast cien o 2,3%. Národná banka Slovenska očakáva v domácej ekonomike infláciu vo výške 2,5%.

Zaujímavý je pohľad na rok 2025. Európska centrálna banka predikuje dvojpercentné zdražovanie a Národná banka Slovenska očakáva v slovenskej ekonomike priemerné zvýšenie cien až o 4,6%. Dôvod? V domácom hospodárstve vláda stále relatívne štedro dotuje ceny elektriny a plynu. Prípadné zrušenie spomínanej pomoci zvýši domácnostiam platby za energie a potiahne nahor celkovú výšku inflácie.

Najskôr v lete

Európska centrálna banka stanovuje svoju menovú politiku pre celú eurozónu. Jej hlavnou úlohou je zároveň držať dlhodobý rast cien na úrovni 2%. Tento cieľ má byť splnený už na budúci rok a z tohto dôvodu sa znižovanie úrokov očakáva už v najbližších mesiacoch. Otázkou len je, kedy sa tak stane?

Časť analytikov za optimálny čas považuje už tohtoročnú jar. Historicky najvyššie úroky predražujú pôžičky a niektoré spoločnosti začínajú mať obrovské problémy. Aktuálne najväčšie ťažkosti hlásia investori s peniazmi v komerčných nehnuteľnostiach. Práve pre vysoké úroky skončil v insolvencii konglomerát Sigma známeho rakúskeho miliardára Reného Benka. Príliš dlhé otáľanie so znižovaním úrokov môže spôsobiť podobné problémy aj v iných častiach ekonomiky a vyústiť do tvrdej recesie.

Európska centrálna banka si je vedomá opísaných rizík. Napriek tomu považuje za omnoho väčšiu hrozbu návrat vysokej inflácie. Dôvodom je tlak na rýchly rast platov, ktorý síce už vykazuje známky zmiernenia, ale stále je veľmi vysoký. Zvyšovanie zárobkov pracujúcich ľudí môže byť problém najmä v kombinácii s pomalým rastom produktivity práce. V takom prípade firmy nebudú schopné pokryť svojou produkciou nároky všetkých zákazníkov a zvýšený dopyt povedie k rastu cien. Ďalšími rizikami sú čoraz vyššie ceny energií z dôvodu zelenej transformácie a návrat vysokých cien plynu. Infláciu tiež smerom nahor tlačia príliš vysoké deficity mnohých štátov Európskej únie.

„Súčasná situácia hovorí jasne v prospech zachovania si chladnej hlavy v nadchádzajúcich týždňoch, v prospech prvého zníženia sadzieb v lete,“ uvádza na svojom blogu guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. Slovenský zástupca zároveň odporúča postupné znižovanie sadzieb.

V závislosti od vývoja spomínaných rizík príde k prvému zníženiu sadzieb v lete alebo na jeseň. Potom  každé jedno zasadnutie úroky s veľkou pravdepodobnosťou klesnú o štvrť percentuálneho bodu. Aktuálne sú základné sadzby takéto: jednodňové sterilizačné operácie 4,00%, hlavné refinančné operácie 4,50% a hlavné jednodňové refinančné operácie 4,75%. Zhodnotenie bankových vkladov sa odvíja od sterilizačných operácií. Ide o úrok vyplatený bankám za uloženie peňazí v ECB. Práve táto sadzba sa s veľkou pravdepodobnosťou zníži zo súčasných 4% na 3%, a to už na prelome rokov 2024 a 2025.

Čím dlhšia viazanosť, tým lepšie

Očakávaný pokles je už vidieť na domácom finančnom trhu. Zhodnotenie peňazí o tri percentá za rok ponúkajú len dve domáce banky. Väčšina má sadzby v rozmedzí od 1,7% do 2,0%. Pri vklade začínajúcom na sume 10-tisíc eur je možné získať ročný výnos 3,6%. Ešte minulý mesiac to boli rovné 4%. Dôvodom poklesu je práve očakávané znižovanie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky.

Ľudia majú už len pár mesiacov na využitie súčasných vysokých úrokov. O rok budú banky ponúkať výrazne menšie zhodnotenie ako dnes. Po definitívnom skrotení vysokej inflácie je možné najlepšie ponuky očakávať na úrovni okolo 1% za rok. Preto je súčasné vysoké sadzby výhodné fixovať na čo najdlhšie obdobie. Napríklad otvorením päťročného termínovaného vkladu môžete aj dnes získať ročný výnos 2,6%.

Zároveň treba pamätať na jednu vec. Niektoré banky ľuďom vôbec nedovolia  vybrať peniaze uložené na termínovanom vklade skôr. Na základe podpísanej zmluvy tak môžu urobiť jedine v prípade smrti majiteľa účtu. Iné zas predčasný výber tvrdo spoplatnia. Klientom dosť často zoberú celý dohodnutý výnos a niekde dokonca aj časť istiny. Banky tvrdým prístupom motivujú ľudí vybrať peniaze z termínovaného vkladu až v dohodnutý deň splatnosti.

V súčasnosti je možné zaujímavé výnosy nájsť aj pri týždenných termínovaných vkladoch. Niektoré banky aj pri takto krátkej viazanosti ponúkajú zhodnotenie peňazí o 3 % za rok. Výhodou takéhoto produktu je takmer okamžitá dostupnosť uložených eur. Nevýhodou je, že vysoké zhodnotenie začne klesať spolu so znižovaním základných úrokových sadzieb v eurozóne a súčasný trojpercentný výnos sa s veľkou pravdepodobnosťou udrží už len pár mesiacov. Z tohto dôvodu sa ľuďom najviac oplatí vložiť väčšinu úspor na päťročné termínované vklady a zároveň si menší obnos peňazí nechať na týždenných termínovaných vkladoch ako rezervu na riešenie nepredvídateľných problémov. Najmenej výhodné je mať väčšinu peňazí na bežnom účte. Tento finančný produkt väčšina bánk zhodnocuje o rovnú nulu.

Dodatok: Najväčšie plus

Človek sa rozhodne vložiť do banky na rok 8-tisíc eur. Využitím najlepšej aktuálnej ponuky získa zhodnotenie o 3% za rok. Z tejto sumy si štát zoberie 19%-nú  daň z príjmu a klientovi reálne na účet príde 194,4 eura. Najväčšou výhodou termínovaných vkladov je vysoká bezpečnosť. Aj v prípade málo pravdepodobného krachu banky štát ručí každému jednému klientovi za vyplatenie vkladov. Zároveň je táto záruka v každej jednej banke obmedzená na maximálne 100-tisíc eur.

Prečítajte si aj