Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Photo STR/AFP via Getty Images)

Prvá roboticky asistovaná operácia srdca na Slovensku prebehla v Šaci –  prístrojom da Vinci

Na Slovensku sa využívajú viaceré robotické chirurgické zariadenia no v oblasti kardiochirurgie je prístroj da Vinci využívaný len v Kardiocentre v Šaci, časti mesta Košice. 

Tento telemanipulátor umožňuje eliminovať drobné pohyby rúk chirurga, čo zabezpečuje precíznejšie zákroky v porovnaní s tradičnými chirurgickými postupmi pri operáciách srdca.

Dodatočnou výhodou je, že chirurg už nemusí vykonávať operáciu rezom hrudnej kosti u pacienta. Namiesto toho využíva manipulačné ramená na prístup cez bočné otvory hrudníka. To vedie k výraznému skráteniu doby potrebnej na rekonvalescenciu z dvoch mesiacov na iba dva týždne.

„V rámci kardiochirurgie chceme byť v našom KCE na Slovensku unikátni. Jeden z programov, ktorý zabezpečí túto unikátnosť, sú aj roboticky asistované operácie srdca,” uviedol František Sabol, generálny riaditeľ Kardiocentra a tiež prednosta Kliniky srdcovej a cievnej chirurgie na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. 

V kardiocentre v Šaci ukončili rekonštrukciu robotickej operačnej sály minulý týždeň a zaobstarali inštrumentárium k prístroju. Špecializovaní zdravotníci prešli postupným preškolením.

Ako funguje robot da Vinci v chirurgii

Tento robotický operačný prístroj nerobí chirurgický zákrok úplne sám, nakoľko prenáša pohyby rúk chirurga na koniec prístroja, ktorý uskutočňuje operáciu v tele pacienta. Žiadne z rozhodnutí pri operácii nerobí prístroj sám, všetky pohyby a rozhodnutia robí samotný chirurg. Telemanipulátor, ako nazývame robotický prístroj, odstráni mikroskopický tras rúk chirurga, úkony sú potom presnejšie ako pri klasickej operácii srdca.

Robotická jednotka da Vinci sa skladá z troch hlavných častí. Operačná konzola, ktorá je umiestnená u pacienta a priamo vykonáva pohyb nástrojov. Ovládacia konzola –  je miestom, odkiaľ chirurg riadi pohyby nástrojov. A video vozidlo, ktoré obsahuje kamerové jednotky a ďalšie moduly na spracovanie videosignálu. 

Základnou funkciou systému je prevod pohybov rúk chirurga na pohyby pracovných nástrojov. Pohyb rúk sa sníma tzv. manipulátormi alebo zjednodušene joystikmi. Ide o pákový mechanizmus s ôsmimi pohyblivými kĺbmi – osami. V každej z týchto osí sa priebežne sníma pozícia. Počítač potom určuje polohu prstov a transformuje ju cez dáta na riadenie pohybu ovládaných koncových nástrojov. 

Práca s robotom da Vinci:

Video: práca robota da Vinci

Kde všade sa využíva roboticky asistovaná chirurgia

Roboticky asistovaná chirurgia predstavuje najmodernejší spôsob liečby a pre niektoré diagnózy sa stáva dokonca vyšším štandardom. Celosvetovo najvyšší podiel operácií pripadá na urológiu a gynekológiu. Využíva sa aj vo všeobecnej chirurgii. Najnovšie sa využíva aj v oblasti ORL (otorinolaryngológii). 

V súčasnej chirurgii predstavuje najmodernejší spôsob liečby najmä pri onkologických ochoreniach. Ide o bezpečnú metódu, ktorá je pre pacienta šetrnejšia ako iné chirurgické postupy. 

Prečítajte si aj