Pondelok 16. septembra, 2024
Farmári sa schádzajú v meste Beelitz-Klaistow pri Berlíne. (Foto: Matthias Kehrein/Epoch Times)

Protesty poľnohospodárov v Nemecku: dopravné zápchy a blokády mimo veľkých miest (+Video)

Nemeckí poľnohospodári a dopravcovia začali protestovať 8. januára v skorých ranných hodinách. Vo väčších mestách a na hlavných dopravných trasách už nemožno predpokladať normálne dopravné podmienky. Zablokovaný je aj centrálny sklad spoločnosti Aldi.

V niektorých častiach krajiny každý, kto v pondelok nevyhnutne potreboval niekam cestovať, mal radšej svoje auto nechať doma a použiť iný dopravný prostriedok. Pravdepodobnosť meškania do práce alebo na stretnutia bola značná nielen vo väčších mestách, ale aj v ich okolí. Protest poľnohospodárov a dopravcov sa začal masívnou mobilizáciou.

Očakáva sa, že akcie budú pokračovať počas celého týždňa. Na 15. januára je naplánované veľké zhromaždenie v Berlíne. Od stredy by mohol masívne narušenie železničnej dopravy spôsobiť štrajk Odborového zväzu železničiarov (GDL).

Za pondelok už 380 decentralizovaných protestov

Traktory lemuje Ulicu 17. Júna v Berlíne, 8. januára 2024. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Združenie poľnohospodárov vo svojom vyhlásení poskytlo prehľad protestných akcií, ktoré ohlásilo na jednotlivé dni. V pondelok začali pochodmi v Hamburgu, Brémach, Oldenburgu a okresoch Sternburg a Pinneberg. Demonštrácie a zhromaždenia sa konali aj v Erfurte a Postupime. V Magdeburgu, Halle an der Saale, Cottbuse a Wiesbadene sa pred zhromaždeniami uskutočnila manifestácia.

Okrem oficiálnych, registrovaných protestných akcií združenia poľnohospodárov sa od pondeľnajších skorých ranných hodín konajú aj decentralizované akcie. Ich súčasťou sú často blokády, zátarasy na cestách alebo protestné jazdy.

Mapy Google zaznamenali už v pondelok 380 decentralizovaných protestných akcií – mapa sa neustále aktualizuje.

Niektoré regióny sa kryštalizujú ako ohniská

V súčasnosti sa ukazuje, že okrem väčších miest sú hlavným ohniskom protestov poľnohospodárov a dopravcov východ, severovýchod a juhozápad Nemecka a veľké časti Severného Porýnia-Vestfálska a východnej časti Dolného Saska.

Dôvodom protestov je plánované zrušenie daňových úľav na poľnohospodársku naftu a úľavy poľnohospodárskych strojov od daní z motorových vozidiel. Tento krok by pre poľnohospodárske podniky znamenal dodatočné ročné náklady pohybujúce sa v štvorciferných číslach. Organizácie poľnohospodárov upozorňujú, že existencia a konkurencieschopnosť odvetvia sú ohrozené. Žiadajú vládu, aby sa úľavy zachovali.

Dopravné spoločnosti sa tiež bránia obrovskému dodatočnému zaťaženiu. Kritizujú rozšírenie mýta pre nákladné vozidlá nad 3,5 tony. Doteraz boli spoplatnené len vozidlá s hmotnosťou nad 7,5 tony. Okrem toho dochádza k dvojitému zaťaženiu v dôsledku stanovenia cien CO₂. Okrem príplatku za mýto vo výške 200 eur za tonu CO₂, zdražie v dôsledku všeobecného zvýšenia cien CO₂ aj nafta.

Poľnohospodári zdôrazňujú: „Vozidlám s dôležitými úlohami bude umožnený prejazd“

Polícia sa pripravuje na rozsiahle operácie. Ako informoval denník Märkische Oderzeitung (MOZ), najmä v pondelok sa na brandenburských cestách očakávali značné dopravné prekážky. Beate Kardelsová, tlačová hovorkyňa policajného riaditeľstva v Postupime, vysvetlila:

„V celom Nemecku budú 8. januára ovplyvnené štátne a krajské cesty, diaľničné výjazdy a dopravné uzly.“

Polícia dbá o ochranu slobody zhromažďovania, ale hlavným záujmom je aj bezpečnosť na cestách. Protagonisti protestov poľnohospodárov deklarovali, že vozidlám núdzovej prevádzky alebo mobilnej starostlivosti bude umožnený prejazd.

Protesty sa konajú aj mimo mestských centier. Kolóny nákladných a poľnohospodárskych vozidiel sa z menších obcí vydali na diaľnice a smerovali do väčších miest. Iní ostali doma a rozvinuli rozsiahle lokálne protesty v malých mestách alebo zablokovali miestne diaľničné výjazdy.

Solidarita s poľnohospodármi prichádza aj zo zahraničia

Ako spresňujú používatelia X, poľnohospodári pricestovali aj z iných európskych krajín, aby prejavili solidaritu s nemeckými farmármi.

Obdiv k akciám poľnohospodárov vyjadrilo aj holandské Hnutie občanov a poľnohospodárov (BBB).

Spolkový predseda strany Slobodných voličov Hubert Aiwanger vyjadril spokojnosť s protestmi ako aj so skutočnosťou, že solidaritu s poľnohospodármi prejavilo veľké množstvo ďalších profesijných skupín. Politika neustáleho zvyšovania záťaže sa týka všetkých pracujúcich v Nemecku.

Nemeckí komik: Zelení majú mentalitu „keď zlodej kričí – chyťte zlodeja“

Ako informoval portál Tagesschau, očakáva sa, že protesty spôsobia aj narušenie v školách a iných oblastiach života spoločnosti. Spolkový minister financií a predseda FDP (Slobodná demokratická strana) Christian Lindner kritizoval plány protestov ako „neprimerané“. Polícia tiež varovala pred dopravnými rizikami a ohrozením verejnej bezpečnosti a poriadku.

Podľa správy sa spolkové orgány obávajú aj radikalizácie a infiltrácie protestov. Združenie poľnohospodárov sa však opakovane dištancovalo od násilných a extrémistických skupín.

Komik Vince Ebert na Facebooku poukázal na to, že samotným Zeleným počas ich častých protestov neprekáža kontakt s extrémistickými tendenciami. Domnieva sa, že strana sa teraz pohoršuje predovšetkým kvôli tomu, že protesty sú namierené proti nej samotnej.


Pôvodný článok

Prečítajte si aj