Štvrtok 19. septembra, 2024
Protestujúci proti migrácii počas nepokojov pred hotelom Holiday Inn Express v Manvers, ktorý sa používa ako azylový hotel, 4. augusta 2024 v Rotherhame, Spojené kráľovstvo. (Foto: Christopher Furlong/Getty Images)

Protestujúci proti migrácii v Anglicku zaútočili na hotel, britský premiér odsúdil pokračujúce násilie

Kvôli pokračujúcim protestom a nepokojom v súvislosti s prisťahovalectvom bolo nasadených približne 4 000 policajtov navyše.

V nedeľu, keď v Spojenom kráľovstve pokračovali demonštrácie a nepokoje po minulotýždňovom útoku nožom, sa terčom útoku stal hotel. Premiér Keir Starmer v nedeľu odsúdil násilie a uviedol, že páchatelia budú čeliť spravodlivosti.

Policajné zložky v Anglicku a Severnom Írsku zatkli približne 100 ľudí po chaotických scénach vo viacerých mestách, kde došlo k zrážkam pro a protiimigračných demonštrantov.

V nedeľu maskovaní výtržníci hádzali na policajtov pred hotelom Holiday Inn Express v meste Rotherham v grófstve Južný Yorkshire dlhé drevá a striekali na nich hasiacimi prístrojmi. Na videozáznamoch zo sociálnych médií bolo vidieť, ako demonštranti vtrhli do hotela.

„Absolútne odsudzujem krajne pravicové násilnosti, ktorých sme boli svedkami tento víkend,“ uviedol Starmer vo vyhlásení a dodal, že tieto akcie boli kriminálnym násilím a nie legitímnym protestom. „Nepochybujte o tom, že tí, ktorí sa zúčastnili na tomto násilí, budú čeliť plnej sile zákona.“

V Middlesbroughu sa stovky demonštrantov postavili proti polícii so štítmi pri Cenotafe v Middlesbroughu a hádzali na policajtov tehly, plechovky a hrnce. Skupina demonštrantov rozbíjala okná a autá v obytnej štvrti. Medzi demonštrantmi a malou skupinou ľudí, ktorých autá boli rozbité, sa strhla potýčka.

Clevelandskí policajti vykonali niekoľko zatknutí a požiadali verejnosť, aby sa oblasti vyhýbala. Polícia v Merseyside uviedla, že v Liverpoole a Southporte uplatnila aj právomoc zastaviť a prehľadávať podľa § 60.

Tieto scény nasledovali po týždni nepokojov v celej krajine po tom, ako 29. júla pri útoku nožom v Southporte zahynuli tri mladé školáčky a bolo zranených aj osem ďalších detí a dvaja dospelí.

Jediným podozrivým bol 17-ročný Axel Muganwa Rudakubana, ktorý sa narodil vo Walese rwandským rodičom. Predtým, ako ho úrady identifikovali, bola za podozrivého falošne označená iná osoba používateľmi sociálnych médií, ktorí tvrdili, že ide o žiadateľa o azyl na malej lodi.

V sobotu sa vo viacerých mestách stretli demonštranti za a proti imigrácii. Po týchto demonštráciách zatkla polícia Humberside v Hulle 20 ľudí, zatiaľ čo polícia Lancashire zatkla viac ako 20 ľudí v celom grófstve. V Avone a Somersete zatkli 16 osôb, polícia v Hampshire zatkla päť osôb a dve osoby boli zatknuté v Leicesteri.

Polícia v Merseyside uviedla, že v priebehu týždňa zatkla 34 osôb, z toho 10 v Southporte, 12 v Liverpoole a 12 vo Waltone.

Dorsetská polícia vydala pred dvoma plánovanými protestmi v centre mesta Weymouth v nedeľu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že fámy o tom, že žiadatelia o azyl v Bibby Stockholm budú premiestnení do miestnych hotelov, nie sú pravdivé.

Na otázku, či sa robí dosť na to, aby sa reagovalo na tieto nepokoje, ministerka pre policajnú prácu Diana Johnsonová uviedla, že vláda bola „uistená“ o schopnosti polície čeliť rozsahu tejto výzvy. „Polícia dala jasne najavo, že má všetky zdroje, ktoré v súčasnosti potrebuje… má právomoci, ktoré potrebuje,“ povedala ministerka pre BBC News.

Vrchný policajný komisár BJ Harrington, vedúci Národnej rady policajných riaditeľov pre verejný poriadok, uviedol, že „otrasné správanie“ výtržníkov „v žiadnom prípade neukazuje súcit a úctu k malým dievčatám, ktoré boli minulý týždeň zabité a zranené“.

Uviedol, že po celej krajine bolo nasadených 130 dodatočných jednotiek, teda približne 4 000 policajtov navyše, a varoval: „Každý, kto sa dopustí trestného činu, bude zadržaný a postavený pred súd.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj