Nedeľa 8. septembra, 2024
Bývalý prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský, ilustračná fotografia (Foto: FB / Polícia Slovenskej republiky)

Prokurátor Generálnej prokuratúry uzavrel prípad smrti Milana Lučanského. Je to definitívny koniec vyšetrovania?

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR v prípade smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského nezistil protiprávne konanie zo strany príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže. Toto rozhodnutie prichádza po preskúmaní zákonnosti rozhodnutia vyšetrovateľa a prokurátora krajskej prokuratúry, ktoré tiež vylúčili cudzie zavinenie. Prokurátor generálnej prokuratúry potvrdil, že neboli nájdené žiadne pochybenia ani nedbanlivostné konanie, ktoré by viedlo k smrti Milana Lučanského. Táto správa dáva podľa portálu aktuality.sk bodku za vyšetrovaním, ktoré sa začalo po tragickom incidente v decembri 2020, kedy Lučanský spáchal samovraždu počas väzobného stíhania.

Prokurátor GP nezistil protiprávnosť konania v prípade smrti Lučanského

Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR v prípade smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského nezistil protiprávne konanie príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Konal na základe žiadosti o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia vyšetrovateľa a prokurátora krajskej prokuratúry.

„Prokurátor GP SR po preskúmaní veci nezistil, že by sa bol ktorýkoľvek príslušník Zboru väzenskej a justičnej stráže dopustil protiprávneho úmyselného či nedbanlivostného konania, ktoré by malo za následok smrť poškodeného gen. Milana Lučanského vo výkone väzby,“ uviedla hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová. 

Drobová tiež potvrdila, že neboli zistené pochybenia v rozhodnutí krajskej prokuratúry ani vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby.

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby trestné stíhanie v septembri 2023 zastavil. Proti tomuto rozhodnutiu podal splnomocnenec poškodených (rodiny Milana Lučanského) Miroslav Radačovský sťažnosť, ktorú prokurátor prešovskej krajskej prokuratúry vo februári zamietol ako nedôvodnú. Radačovský následne podal žiadosť o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia vyšetrovateľa a prokurátora a o tejto teraz rozhodol prokurátor GP SR.

Ešte predtým prípad preverovala aj nezávislá kontrolná komisia zložená z politikov, expertov, zástupcov médií i prezidentského paláca. „Záver komisie je taký, že komisia nezistila skutočnosti, ktoré by spochybňovali medializovanú informáciu, že príčinou smrti bolo sebapoškodenie, teda pokus o samovraždu,“ uzavrel v tom čase Tomáš Čitbaj, predseda vytvorenej komisie.

Krajská prokuratúra v Prešove rozhodla po 2 rokoch od smrti

Krajská prokuratúra Prešov už v novembri 2022 vylúčila cudzie zavinenie v súvislosti so smrťou bývalého policajného prezidenta Lučanského. „Na základe vyšetrovania zamietla sťažnosti k zastaveniu vyšetrovania zo strany Úradu inšpekčnej služby. Rozhodnutie je právoplatné,“ informoval Pavol Matija, prešovský krajský prokurátor.

„Skutok sa stal, nie je však trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci. Nastal následok, vylúčili však cudzie zavinenie,“ dodal prokurátor v súvislosti s podozreniami súvisiacimi so zraneniami utrpenými v cele. Podľa slov prokurátora bolo preukázané, že Lučanský bol v cele sám, takže sa vylúčil cudzí zásah. Za sporné považoval len to, či v čase podávania večere mohol byť ešte nažive. Celu otvorili až vtedy, keď si neprevzal večeru a tam ho našli v bezvedomí.

V rámci vyšetrovania bolo vykonané veľké množstvo úkonov, vypočuli troch poškodených, zrealizovalo sa 87 výsluchov, tri konfrontácie svedkov a vyjadrilo sa niekoľko znalcov. Uskutočnila sa aj rekonštrukcia udalostí, zhromaždili sa znalecké posudky, listinné materiály a podklady.

Lučanský spáchal samovraždu počas väzobného stíhania

Milan Lučanský zomrel 30. decembra 2020 po tom, čo sa deň pred tým v Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu. Posudky súdnych lekárov aj pitvy tiež dosvedčujú, že k smrti došlo následkom obesenia. 

Do väzby sa dostal po tom, čo sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Pamela Záleská rozhodla o jeho väzobnom stíhaní. Bývalý policajný prezident bol zadržaný pri akcií „Judáš“ pre podozrenie, že mal brať úplatky od podsvetia výmenou za to, že niektoré prípady sa nikdy nevyšetrili. Prokurátor sa obával, že by Lučanský mohol utiecť do USA, nakoľko vlastnil na Floride nehnuteľnosť.

„Sudkyňa vyhovela návrhu prokurátora, zobrala do väzby všetkých piatich obvinených, o ktorých rozhodovala, z dôvodu kolúznej a pokračovacej väzby. Nebol akceptovaný dôvod útekovej väzby vo vzťahu k trom obvineným. Vzdal som sa práva na podanie sťažnosti, vzhľadom na to, že rozhodnutie súdu po dnešných výsluchoch považujem za správne,“ zhodnotil v tom čase prokurátor Peter Kysel.

Po Lučanského smrti sa automaticky zastavilo trestné stíhanie voči nemu v tejto veci, takže súd nemohol rozhodnúť o jeho vine, či nevine.

Krátko po tragickej udalosti zverejnil súčasný premiér Robert Fico (vtedy poslanec za Smer-SD) video, v ktorom reagoval na  smrť policajného exprezidenta. „Smer-SD rovnako očakáva, že aj najhlúpejší a najagresívnejší novinári, ako bol napr. redaktor TV Markíza na dnešnej TK Roberta Kaliňáka, sa začnú potichu vytrácať. Keby sa to, čo sa stalo generálovi Lučanskému, stalo akémukoľvek Rómovi, černochovi alebo novinárovi bez akýchkoľvek zásluh, celé Slovensko a EÚ by boli hore nohami a Sorosovi otroci by volali do zbrane. Je najväčšou tragédiou, že pri smrti generála Lučanského nie sú zodpovední politici, policajti, prokurátori a novinári ticho, ale ešte agresívne štekajú,“ povedal.

Vtedajšie ministerstvo spravodlivosti na čele s Máriou Kolíkovou (vtedy Za ľudí) skonštatovalo, že je ťažké tomu zabrániť, ak sa niekto rozhodne spáchať samovraždu. Za rok 2020 bolo medzi odsúdenými a obvinenými zdokumentovaných 41 pokusov o samovraždu. Z toho tri pokusy boli dokonané. „V prešovskej väznici, kde bol aj pán M. Lučanský, zaznamenali osem pokusov o samovraždu, ani jedna nebola dokonaná. V roku 2019 Zboru väzenskej a justičnej stráže eviduje 27 pokusov o samovraždu a štyri samovraždy dokonané,“ informovalo ministerstvo.

„Mám dôkazy o tom, že Milan Lučanský sa nemohol zabiť sám,“ vyhlásil v roku 2022 poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha. Žiadne dôkazy však doteraz nepredložil.

„Dodnes sa diskutuje o tom, či prvé zranenie M. Lučanského v cele nebolo pokusom o samovraždu a či po jeho návrate do väznice nezanedbali dozorcovia jeho kontrolu,“ píše sa v dokumente, ktorý pripravil tlačový odbor už terajšieho ministerstva spravodlivosti na čele s Borisom Suskom (Smer-SD).

Bývalá zamestnankyňa ministerstva pôdohospodárstva a ministerstva životného prostredia a oznamovateľka závažnej ekonomickej trestnej činnosti na oboch rezortoch Zuzana Šubová na sociálnej sieti ohľadom smrti generála Lučanského poznamenala: „Konšpiráciám ohľadne Lučanského smrti je z pohľadu vyšetrovania zrejme definitívny koniec, pretože Generálna prokuratúra po obsiahlom preverovaní celého prípadu spolu s inšpekciou ministerstva vnútra konštatovali, že dozorcovia nepochybili a vylúčili cudzie zavinenie smrti Lučanského.“

Taktiež dodala, že šéfom Úradu inšpekčnej služby je dnes Branislav Zurian, ktorý bol priateľom generála Lučanského, takže tým, ktorí spochybňujú závery vyšetrovania, sa podľa nej rozpadá najväčšia konšpiračná bublina, ktorou roky kŕmili verejnosť a média.

„Bohužiaľ, smrť Lučanského je dôsledok nekontrolovaného nárastu závažnej korupcie na najvyšších poschodiach politiky na Slovensku. A tí, ktorí sú podozriví z takéhoto korupčného správania, dokážu pre záchranu svojej kože akejkoľvek špinavosti, vrátane zneužitia sebevraždy bývalého policajného prezidenta,“ uzavrela súčasná predsedníčka Pirátskej strany.

Prečítajte si aj