Streda 3. júla, 2024
Na snímke poslankyňa za hnutie PS Tamara Stohlová. (Zdroj: FB / Tamara Stohlová • Progresívne Slovensko)

Progresívne Slovensko spúšťa petíciu za záchranu národných parkov

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) spúšťa v pondelok petíciu za záchranu národných parkov. Cieľom je vyzbierať dostatočný počet podpisov, aby bola petícia relevantná pre vládnu koalíciu. Na tlačovej konferencii o tom informovali predseda PS Michal Šimečka a poslankyňa za hnutie Tamara Stohlová s tým, že s petíciou plánujú precestovať cez leto celé Slovensko.

V petícii budú požadovať zachovanie všetkých národných parkov, dodržiavanie medzinárodných záväzkov a cieľov, ktoré z nich vyplývajú, a zabezpečenie trvalej ochrany a rozvoja národných parkov. „Chceme dať verejnosti možnosť postaviť sa za naše národné dedičstvo a dať vládnej koalícii jasne najavo, že ľudia na Slovensku s plánmi vedenia rezortu nesúhlasia,“ poznamenala T. Stohlová.

Poukázala na to, že kroky smerujúce k likvidácii národných parkov sa v posledných týždňoch ešte zrýchlili a na ministerstve životného prostredia zriadili špeciálnu komisiu. „Jej úlohou je znížiť ochranu prírody na najnižšiu možnú prípustnú mieru, znížiť výmeru bezzásahových území či zastaviť ‚envirošikanu‘ voči subjektom, ktoré chcú v prírode hospodáriť. Predsedá jej samotný minister,“ priblížila T. Stohlová.

Hrozí podľa nej zníženie výmery národných parkov Poloniny a Malá Fatra či ich premena na prírodné parky. V Tatrách má hroziť zníženie ochrany v rezerváciách a v podhorských osadách, tvrdí poslankyňa. „Správy národných parkov sú vynechávané z kľúčových procesov. Je tu tlak, aby odborné stanoviská boli upravované, skúsených ľudí vyhadzujú a zastrašujú,“ podotkla.

Europoslanec Michal Wiezik (PS) zároveň upozornil, že kroky envirorezortu sú v rozpore so záväzkami a s legislatívou Európskej únie. Zriadenie komisie na ministerstve považuje za provokáciu. „Tento experiment môže veľmi negatívne vplývať na čerpanie prostriedkov z plánu obnovy. Rezort životného prostredia sa už teraz prepadáva v plnení úloh a nedokáže v termíne splniť žiadnu z nich. Je absurdné, že v takejto časovej tiesni mrhajú kapacitami na kroky, ktoré sú v rozpore s plánom obnovy aj s európskou legislatívou,“ uviedol M. Wiezik. Európska komisia podľa neho aktuálne zvažuje otvorenie sporu voči Slovensku v dôsledku nedostatočnej ochrany hlucháňa hôrneho.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) vyvracia tvrdenia PS o zriadení komisie na zníženie stupňa ochrany. „Nikdy som žiadnu takúto komisiu podpisom nezriadil. Je to vyvrátené klamstvo a dôkaz toho, že Progresívne Slovensko nemá žiaden program pre riadenie Slovenska ani schopnosti, čo dokázalo pri vláde Ódora,“ podotkol T. Taraba.

T. Taraba deklaruje, že žiadne národné parky sa na Slovensku rušiť nebudú. Envirorezort bude podľa T. Tarabu komunikovať s ľuďmi žijúcimi v národných parkoch tak, aby ochrana prírody a záujmy obyvateľov a poľnohospodárov boli zosúladené. Toto považuje za zmysel každej reformy či zonácie národných parkov všade vo svete.

Prečítajte si aj