Streda 16. októbra, 2024
Stalo sa vám počas prania niečo zlé? Vyskúšajte tieto tipy a triky (Pixabay/ stevepb)

Pranie a jeho problémy, chyby a záhady. Ako ich vyriešiť?

Pokazilo sa niečo pri praní? Vyskúšajte tieto tipy a triky, ktoré vás zachránia pri zafarbenej alebo zrazenej bielizni.

Zdá sa, že problémy pri praní majú rôznu veľkosť, tvar a intenzitu. Namiesto toho, aby ste si mysleli, že na škvrnu, zbehnutý kus alebo inú „katastrofu pri praní“ neexistuje vhodné riešenie, zvážte radšej spôsoby, ako môžete situácie napraviť alebo vrátiť do pôvodného stavu.

Zbehnutie oblečenia

Nevyhadzujte predčasne obľúbený sveter, ktorý sa práve zrazil v práčke alebo prešiel sušičkou omylom nastavenou na horúcu teplotu. Je pravdepodobné, že ak budete konať rýchlo, môžete to napraviť.

Vo veľkej nádobe pripravte roztok z približne štyroch litrov vlažnej vody a dvoch polievkových lyžíc detského šampónu. Zbehnutý odev namočte do roztoku asi na 10 minút, pokiaľ celý nenasiakne. Teraz prichádza dôležitá časť: neoplachujte! Prebytočnú vodu jednoducho vyžmýkajte suchým uterákom a veľmi jemne ho položte na rovnú plochu na čistý uterák. Pomaly a opatrne ho natiahnite späť do pôvodnej veľkosti. Sušte mimo dosahu priameho slnečného svetla alebo tepla.

Táto technika funguje za predpokladu, že vlákna nie sú trvalo poškodené alebo „plstené“.

Super škvrny

Tento kúsok oblečenia ste už vyprali a vysušili mnohokrát, no stále sa na ňom drží mastnota alebo iná škaredá škvrna. Skôr ako ho vyhodíte, skúste ešte jednu vec: čistič Lestoil.

Existuje už tak dlho, ale málokto o ňom vie. Lestoil je univerzálny, vysoko účinný odstraňovač olejov a mastnoty, ktorý sa vyrába už desaťročia.

Lestoil možno v plnej sile použiť na škvrny, najmä na tie naozaj odolné – s ktorými boj by ste jednoducho vzdali – škvrny, ktoré spôsobil napríklad atrament, toner, mastnota, olej, odreniny, krv, rúž, lak na nechty, farba, škvrny od trávy, od kávy, pastelky a fixky na každom povrchu, aký si len dokážete predstaviť. Funguje dokonca aj na lepkavé škvrny od samolepiek a etikiet. Hoci nie je určený len na pranie, Lestoil je najlepším priateľom práčovne. Odstránil každú starú škvrnu, ktorú som doteraz nedokázala umyť, ako aj každú novú škvrnu, ktorá pribudla, odkedy som Lestoil spoznala – najmä na oblečení.

Škvrny od roztečených pasteliek

Keďže v mnohých reštauráciách dávajú deťom pastelky, aby sa zabavili pri čakaní na jedlo, je užitočné vedieť, ako odstrániť škvrny od pasteliek z oblečenia, ktoré sa nechtiac dostali aj do práčky aj do sušičky.

Roztečenú pastelku možno odstrániť tak, že na škvrnu najprv nanesiete WD-40 a prstami ho zapracujete do škvrny. V momente keď WD-40 začne rozkladať ropný základ pastelky, použite koncentrovaný prací prostriedok na odstránenie oboch – aj škvrny aj WD-40. Vložte späť do práčky a vyperte ako zvyčajne. Je to ako kúzlo.

Žlté škvrny v podpazuší

Škvrny v podpazuší na bielych tričkách sú spôsobené reakciou medzi zložkami antiperspirantu a soľou v ľudskom pote. Väčšina antiperspirantov obsahuje zlúčeniny hliníka, ktoré znižujú vlhkosť. Práve hliník spôsobuje hromadenie a žltnutie látok. Škvrny sa neobjavia zo dňa na deň, ale bez riadneho vyprania tričiek po každom nosení sa postupne začnú prejavovať a na bielych tričkách sa objavia žlté škvrny.

V malej nádobe alebo miske pripravte zmes jedného dielu prostriedku Dawn a dvoch dielov peroxidu vodíka. Naneste ju na škvrnu. Potom škvrnu posypte sódou bikarbónou a miesto dobre vydrhnite starou zubnou kefkou alebo kefou so štetinami. Nechajte pôsobiť aspoň hodinu a potom perte ako zvyčajne.

Zapáchajúce uteráky

Ak je vaša kúpeľňová bielizeň vyblednutá, šedá, pichľavá a veľmi zapáchajúca, je veľmi pravdepodobné, že to je dôsledok nahromadených pracích prostriedkov a zmäkčovadiel, ktoré neboli riadne vypláchnuté. To spolu s mokrým alebo vlhkým prostredím môže vytvoriť živnú pôdu pre baktérie. Niet divu, že máte veľký, nepríjemný a zapáchajúci problém s bielizňou.

Tento problém raz a navždy vyriešite pomocou bieleho octu a sódy bikarbóny. Nepoužijeme ich však naraz, ale v dvoch krokoch.

Ocot obsahuje kyselinu octovú, ktorá rozkladá minerálne usadeniny a rozpúšťa nánosy pracích prostriedkov a zmäkčovadiel. Sóda bikarbóna je zásaditá a rozkladá nečistoty a mastnotu a neutralizuje zápach. Pri spoločnom použití sa navzájom neutralizujú. Pri tomto procese chceme, aby svoju prácu vykonávali nezávisle. Takto sa z uterákov odstránia zvyšky prostriedkov. Potom budú uteráky opäť svieže a schopné absorbovať viac vody.

Pranie č. 1

Uteráky vložte voľne do práčky. Nastavte ju na dlhý prací cyklus a naplňte ju najteplejšou možnou vodou. Na tento účel zapnite ohrievač vody na 60 °C. Alebo vodu uvarte na sporáku a potom ju opatrne prelejte do práčky. Ide o to, že voda musí byť veľmi horúca, aby zničila baktérie. Do náplne pridajte dve šálky bieleho octu. Nechajte prebehnúť celý cyklus a potom nechajte uteráky v práčke.

Pranie č. 2

Naplňte práčku ešte raz čo najhorúcejšou vodou. Tentoraz pridajte jednu šálku sódy bikarbóny. Spustite celý cyklus.

Či už uteráky zavesíte vonku alebo ich vložíte do sušičky, uistite sa, že budú dôkladne vysušené. Teraz k nim privoňajte. Ak nevoňajú mimoriadne čisto, opakujte podľa potreby pranie č. 1 a pranie č. 2, kým zápach úplne nezmizne. Investícia, ktorú ste do týchto uterákov vložili, za to stojí.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj