Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný záber

Prieskum: Majú Slováci záujem o obnovenie povinnej vojenskej služby?

Z prieskumu pre televíziu JOJ vyplynulo, že viac ako 51,1 % opýtaných je proti a 44,4 % je za. Zostávajúcich 4,5 % sa nechcelo, resp. nevedelo vyjadriť. Proti bolo viac mužov ako žien. Agentúra „Ako” zisťovala názory Slovákov na obnovenie povinnej vojenskej služby. Prieskum sa vykonal telefonicky na vzorke 1000 respondentov.

34 % mužov má názor, že by vláda určite nemala zavádzať povinnú vojenskú službu a ďalších 23 % si myslí, že by tak „asi” nemala robiť. Zo žien si 24 % myslí, že by povinná vojenská služba mala, resp. „asi” mala byť zavedená.

Podporovatelia zavedenia vojenskej služby sú vo veku 50 až 65 rokov.

Nesúhlas vyjadrili najmä skupiny, ktorých sa to najviac týka, mladí ľudia vo veku 18 – 33 rokov. Ani veková skupina 34 – 49 rokov nesúhlasí so zavedením povinnej vojenskej služby.

Povinná vojenská služba zaujala skupinu s učňovským vzdelaním bez maturity v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji. Až 32 % je určite za a 21 % je  „asi za”.

Proti zavedeniu povinnej vojenskej služby sa vyjadrili vysokoškolsky vzdelaní respondenti v Bratislavskom a Košickom kraji. 35 % je určite proti a 30% je  „asi proti”.

Z hľadiska politickej orientácie sú za zavedenie povinnej vojenskej služby najmä voliči hnutia Republika, Smer-sociálna demokracia a strany Hlas. Proti sú voliči hnutia Progresívne Slovensko a SAS.

Čo sa týka názorov z hľadiska národnosti, proti sú rovnako Slováci i Maďari.

Povinná základná vojenská služba bola na Slovensku zrušená 31. decembra 2005. Profesionálna armáda je okrem Slovenska v ďalších 107 krajinách. V Lotyšsku sa vrátia k povinnej vojenskej službe od budúceho roku. 5. júla to oznámil lotyšský minister obrany Artis Pabriks.

Prečítajte si aj