Štvrtok 19. septembra, 2024
Denník The Epoch Times prináša jedinečný rozhovor s Liz Collinovou v relácii American Thought Leaders (The Epoch Times)

Príbeh smrti Georgea Floyda bol zmanipulovaný, hovorí autorka dokumentu

Liz Collinová, držiteľka ceny Emmy a producentka nového dokumentárneho filmu Pád Minneapolisu tvrdí, že množstvo záležitostí súvisiacich so smrťou Georgea Floyda (ktorá sa stala hlavnou témou hnutia Black Lives Matter) bolo utajených pred verejnosťou.

„Išla som na webovú stránku minneapolskej polície, kde majú už roky vždy online príručku, a v tom čase tam záhadne chýbali dve stránky. Takže som vedela, že je v tom niečo viac,“ hovorí L. Collinová, autorka knihy They Lie (Oni klamú), ktorá odhaľuje skryté fakty o smrti Georgea Floyda.

V spomínanom dokumente ukazuje zábery (z policajnej kamery umiestnenej na tele) odhaľujúce, čo sa v deň smrti Georgea Floyda skutočne stalo, čo médiá vynechali a aké dôkazy boli pred súdom zatajené.

„Nešlo ani tak o to, čo porota mohla vidieť, ale čo vidieť nesmela. Hovorili sme dokonca o tomto zázname z telesnej kamery – ide o 18-minútovú interakciu s Georgeom Floydom z toho dňa. Nakoniec z neho bolo len 90 sekúnd, ktoré porota mohla vidieť na súde,“ hovorí L. Collinová, ktorá nespracované zábery prezentuje vo svojom dokumentárnom filme.

Producentka uviedla, že hoci jej dokument videli milióny ľudí, ani jedno hlavné médium v USA ju neoslovilo so žiadosťou o rozhovor. Denník Epoch Times prináša jedinečný rozhovor s Liz Collinovou v relácii American Thought Leaders.

„Zmanipulovať takýto príbeh, skrývať veci pred verejnosťou, to je podľa mňa naozaj svedectvom aj o zlom vedení a tom, že nikto nebol ochotný sa jednoducho postaviť a povedať pravdu,“ opisuje pani Collinová atmosféru v určitých častiach USA.

„Myslím si, že v tomto konflikte je oveľa viac toho, čo ľudia pri moci nechceli, aby ľudia vedeli,“ hovorí pani Collinová. „Jednoducho som nikdy predtým vo svojej kariére nevidela korupciu na takejto úrovni.“

Vo filme sú zábery z telesných kamier policajtov, ktorí sa podieľali na zatknutí Georgea Floyda, vrátane dlho utajovaného Dereka Chauvina, policajta, ktorý bol odsúdený za Floydovu vraždu. Väčšina toho, čo film ponúka, je už verejne prístupné, ale príbeh, ktorý analyticky odhaľuje presne zoradené údaje, sa líši od toho v mainstreamových médiách.

„Väčšina ľudí dodnes nevidela celý videozáznam Georgea Floyda, preto sme chceli film začať práve ním.“

„Rada hovorím, že to nie je príbeh, ktorý by som sa niekedy rozhodla vyrozprávať. Ak mám byť úprimná, nikdy som to nechcela a ani som si to neželala,“ povedala L. Collinová pre Epoch Times. „V mainstreamových médiách som pracovala takmer 20 rokov. Z toho som asi 14 rokov pracovala v stanici CBS v Minneapolise, kde som bola moderátorkou a reportérkou.“

L. Collinová, ktorá v čase incidentu žila v Minneapolise, vnímala ako novinárka opomínanie alebo dokonca zatajovanie informácií o tomto prípade a zneužívanie udalostí na politické účely.

„Ako novinárku ma zo všetkého najviac trápilo, ako sa to vyvíjalo, pretože médiá boli naozaj zasvätené do všetkých týchto informácií, ako ste zdôraznili, verejných informácií. Namiesto toho, aby sme sa snažili zistiť fakty o prípade a vyvrátiť niektoré z týchto naratívov, o ktorých sme vedeli, že jednoducho nie sú pravdivé, v Minneapolise a v celej krajine zavládol strach,“ hovorí oceňovaná novinárka.

Smrť Georgea Floyda, a najmä spôsob, akým bola prezentovaná verejnosti, vyvolala celonárodné násilné protesty, ničenie sôch a budov a strety medzi protestujúcimi a políciou.

Policajná stanica v Minneapolise zapálená počas protestov vyvolaných smrťou Georgea Floyda. Výtržníci jasajú, zatiaľ čo za nimi horí tretí policajný okrsok v Minneapolise 28. mája 2020 (Stephen Maturen/Getty Images)

Niekoľko kľúčových bodov

V ten deň (25. mája 2020) bol George Floyd zatknutý černošským policajtom Alexom Kuengom. To „nezapadalo do príbehu, ktorý rozprávali mainstreamové médiá,“ hovorí novinár, „a on vám to vo filme ako prvý i  povie.“

Zábery tiež ukazujú Georgea Floyda, ktorého polícia vyťahuje z vozidla: už vo vozidle sa správa zmätene a hovorí, že nemôže dýchať. Policajt Thomas Lane volá sanitku 36 sekúnd po tom, ako George Floyd leží na zemi.

V pôvodnej pitevnej správe doktora Andrewa Bakera sa uvádza, že na tele Georgea Floyda neboli žiadne stopy po škrtení, nedošlo k uduseniu, žiadne pomliaždeniny na krku. V tele Georgea Floyda sa nachádzal trojnásobok smrteľnej dávky fentanylu, takže v čase zatknutia bol pod silným vplyvom drog. V tele Georgea Floyda sa našiel nádor a 75 %-né upchatie jednej tepny vedúcej k srdcu.

Floyd bol v roku 2019 zatknutý políciou počas vyšetrovania distribúcie drog, čo bolo podľa L. Collinovej tiež „zatajené“.

Doktor Baker priznáva, že sa dostal pod veľmi silný tlak, a v nedávno zverejnenej nahrávke hovorí: „Amy, čo sa stane, keď sa skutočné dôkazy nezhodujú s verejným príbehom, o ktorom už všetci rozhodli? Toto je ten druh prípadu, ktorý ukončuje kariéru.“

„Toto svedectvo pochádza zo skutočných výpovedí, ktoré nedávno vyšli najavo a ktoré podrobne opisujú ten tlak“ hovorí L. Collinová. Súd nakoniec rozhodol, že smrť muža spôsobili policajti.

Policajt Derek Chauvin bol odsúdený „za vraždu Georgea Floyda“. V novembri 2023 bol vo väzení dobodaný. Tou Thao, bývalý policajt z Minneapolisu, ktorý sa podľa súdu „podieľal na smrti Georgea Floyda“, bol odsúdený na takmer päť rokov väzenia. J. Alexander Kueng, bývalý príslušník minneapolského policajného zboru, bol odsúdený na 3,5 roka väzenia za podiel na smrti Georgea Floyda. Policajt Thomas Lane bol odsúdený na 30 mesiacov väzenia za to, že „zbavil Georgea Floyda jeho ústavných práv“.

(Zľava doprava) Bývalí príslušníci minneapolského policajného oddelenia Derek Chauvin, J. Alexander Kueng, Thomas Lane a Tou Thao na fotografiách zhotovených po ich zatknutí (Úrad šerifa okresu Hennepin)

George Floyd bol zatknutý v roku 2004 za distribúciu drog v Houstone v Texase. Texaská rada pre omilostenie a podmienečné prepustenie zamietla jeho žiadosť o posmrtné omilostenie.

Celý rozhovor s Liz Collinovou si môžete pozrieť tu.

Dokumentárny film Pád Minneapolisu je k dispozícii online tu.

Prečítajte si aj