Piatok 13. septembra, 2024
Fágy sú vírusy, ktoré infikujú výlučne bakteriálne bunky a nie sú schopné infikovať človeka (Pexels/ turek)

Brnenskí vedci: „Priateľské“ vírusy pomáhajú tam, kde antibiotiká nestačia

Brnenskí vedci z inštitútu CEITEC Masarykovej univerzity podrobne popísali štruktúru a replikačný cyklus bakteriofága JBD30, ktorý ničí baktérie spôsobujúce u ľudí s oslabenou imunitou alebo chronickým ochorením vážne infekcie.

Časticu JBD30 tvorí hlavička a bičík, ktorý má tvar dlhej trubičky a na konci má háčiky. Tie umožňujú vírusu zachytiť sa na tenkých vláknach baktérií, takzvaných piloch, pomocou ktorých sa baktérie posúvajú po povrchu, upresňujú vedci.

„Baktérie sa pomocou pilov pohybujú, skúmajú svoje okolie a tvoria biofilm. Striedavé zaťahovanie pilov je pre pohyb baktérií zásadné, čo fág JBD30 múdro využíva. Pomocou háčikov na konci bičíka sa fág prichytí na pilus a počká, až si ho baktéria k sebe sama pritiahne,“ popísala hlavná autorka výskumnej práce, štruktúrna virologička Lucie Valentová.

Redakcii Epoch Times odpovedala na niekoľko doplňujúcich otázok.

Spolupracujete v rámci bakteriofágu JBD30 so súkromnou sférou? Má nejaká firma o toto záujem?

V našej výskumnej skupine na CEITEC Masarykovej univerzity sa venujeme iba základnému výskumu. Všetky naše poznatky, dáta a štruktúry kľúčových proteínov zapojených do interakcie medzi fágom a baktériou umiestňujeme do verejne prístupných databáz. Odtiaľ sú potom tieto informácie prístupné ďalším vedcom a firmám, ktoré ich môžu použiť na vývoj fágových preparátov a konkrétnych aplikácií.

V akom časovom horizonte by sa mohol tento objav premietnuť do praxe a aplikovať na liečbu chorých?

Vzhľadom na to, že v súčasnosti nemáme informácie o tom, že by s týmto fágom nejaká farmaceutická spoločnosť vykonávala aplikovaný výskum alebo klinické štúdie, nemôžeme presne odhadnúť, ako dlho by trvali testy a vývoj potrebný na jeho použitie v liečbe pacientov.

Nakoľko je aplikácia fágu JBD30 v tejto chvíli bezpečná (v zmysle nenapádania ľudského systému)?

Fágy sú vírusy, ktoré infikujú výhradne bakteriálne bunky a nie sú schopné infikovať človeka. Každý fág sa zameriava iba na konkrétny druh baktérie, ktorú rozpoznáva vďaka špecifickým receptorom na jej povrchu. Vďaka štúdiám, ako je táto, môžeme vyberať konkrétne fágy, ktoré sú účinné proti konkrétnym patogénnym baktériám. Pri aplikácii potom tieto fágy zlikvidujú iba cieľovú patogénnu baktériu, zatiaľ čo „priateľské“ baktérie ľudskej mikroflóry zostávajú nedotknuté. Fágy navyše na rozdiel od antibiotík dokážu preniknúť do biofilmov a zničiť baktérie, ktoré sú v nich ukryté.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj