Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke zákonom chránený vstavač purpurový. (Zdroj: Hectonichus, CC BY-SA 3.0)

Pri obci Staré v okrese Michalovce kvitne zákonom chránený vstavač purpurový

Pri Michalovciach zakvitol druh orchidey vstavač purpurový (lat. Orchis purpurea). Ako uviedol botanik Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat Ján Bosák, rastie na jednom území v správe CHKO, a to pri obci Staré. Tento rok tam zaznamenali 150 kvitnúcich jedincov a ďalších 50 ešte nekvitnúcich rastlín.

Botanik upozorňuje, že táto rastlina je chránená dohovorom CITES aj zákonom a spoločenská hodnota jednej rastliny je 400 eur. „Preto prosíme, aby ste tieto druhy obdivovali v ich prirodzenom prostredí, aby tak mohli skrášľovať našu prírodu,“ uviedol J. Bosák.

Vstavač purpurový je bylina vysoká 30 až 90 centimetrov s prízemnými listami rastúcimi v ružici, botanik spresnil, že má listy podlhovasto vajcovité, svetlozelené, z vrchnej strany lesklé. Kvety sú veľké s fialovými listeňmi a hnedopurpurovými okvetnými lístkami. Časť kvetu je biela so svetločervenými škvrnkami a bodkami.

„Obsadzuje svetlé listnaté lesy, lesné okraje, zarastajúce lúky a kroviny. Vyskytuje sa v strednej a južnej Európe až po Kaukaz. Na Slovensku sa nachádza roztrúsene so severným rozšírením po Banskú Bystricu a južným práve po Vihorlatské vrchy,“ spresnil Bosák a doplnil, že rastie v teplejších oblastiach od nížin vzácne až do podhorského stupňa.

V CHKO Vihorlat zaznamenali už viacero kvitnúcich druhov orchideí, napríklad vstavač obyčajný, vstavačovec škvrnitý, vemenník dvojlistý a vstavač vojenský.

Prečítajte si aj