Piatok 20. septembra, 2024
Žena prechádza okolo kvetov položených pred zastupiteľským úradom Dagestanu v Moskve 24. júna 2024 po teroristických útokoch v Dagestane. (Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP via Getty Images)

Pri koordinovaných útokoch v ruskom Dagestane zahynulo 20 ľudí vrátane policajtov

Podľa ruských orgánov bolo medzičasom identifikovaných päť zabitých páchateľov. Pri viacerých streleckých útokoch v južnom Dagestane v Rusku zahynulo najmenej 20 ľudí vrátane viac ako desiatich policajtov, uviedli miestne úrady.

„Toto je deň tragédie pre Dagestan a celú krajinu,“ povedal bezprostredne po incidente regionálny gubernátor Sergej Melikov.

Večer 23. júna ozbrojenci zaútočili na pravoslávny kostol a synagógu v dagestanskom pobrežnom meste Derbent. Podľa správ ruskej tlače útočníci podpálili náboženskú ikonu v kostole a zabili 66-ročného pravoslávneho kňaza.

Kostol aj synagóga údajne utrpeli značné škody spôsobené požiarom. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí v následnom vyhlásení uviedlo, že synagóga bola vypálená do tla, ale v čase útoku sa v nej nenachádzali žiadni veriaci.

Súčasne ozbrojenci zaútočili na druhý pravoslávny kostol a policajné kontrolné stanovište v Machačkale, regionálnom hlavnom meste Dagestanu, ktoré sa nachádza 75 km severne.

Pri tomto útoku zahynulo najmenej 15 policajtov a štyria civilisti, uviedli ruské úrady. „Je to pokus rozdeliť jednotu Ruska,“ uviedol Melikov v príspevku na sociálnej sieti a ďalej naznačil, že útok bol zorganizovaný zo zahraničia.

Podľa guvernéra bezpečnostné sily zabili najmenej päť útočníkov. „Pátracie operácie budú pokračovať, kým nebudú odhalené všetky spiace bunky, ktoré mali s najväčšou pravdepodobnosťou podporu zo zahraničia,“ povedal. Melikov neposkytol dôkazy o zahraničných aktéroch.

Derbent a Machačkala, ktoré ležia na západnom pobreží Kaspického mora, sú dve najväčšie mestá v prevažne moslimskom Dagestane.

Valentina Matvijenková, predsedníčka ruskej Rady federácie (hornej komory parlamentu), uviedla, že bezpečnostné agentúry čoskoro identifikujú tých, ktorí útoky naplánovali a vykonali. „Môžeme si byť istí, že naše bezpečnostné sily … rýchlo zlikvidujú extrémistické bunky, dokončia vyšetrovanie a určia, kadiaľ vedie stopa zahraničného financovania,“ uviedla 24. júna v príspevku na sociálnych sieťach.

Krátko nato oficiálny vyšetrovací výbor Moskvy oznámil, že päť zabitých ozbrojencov bolo identifikovaných. „Pri zmarení trestnej činnosti bolo eliminovaných päť osôb zapojených do trestného činu,“ uviedol výbor vo vyhlásení.

„Ich totožnosť bola zistená,“ dodal bez uvedenia ďalších podrobností. Zostáva nejasné, koľko ďalších ozbrojencov – ak vôbec nejakí – bolo zapojených do koordinovaných útokov.

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý často obviňuje Západ z podnecovania sporov v kaukazskom regióne, sa k incidentu zatiaľ nevyjadril. V čase zverejnenia sa k útokom neprihlásila žiadna skupina.

V marci najmenej štyria ozbrojenci spustili paľbu v obľúbenom zábavnom podniku neďaleko Moskvy, pričom zabili 145 návštevníkov koncertu a stovky ďalších zranili.

K zodpovednosti za tento incident, ktorý bol najsmrteľnejším teroristickým útokom v Rusku za posledné dve desaťročia, sa neskôr prihlásila odnož teroristickej skupiny ISIS.

Strážcovia zákona hliadkujú pred letiskom v Machačkale v Dagestane po tom, ako zatkli 60 ľudí na proteste proti letu z Izraela 30. októbra 2023. (AFP via Getty Images)

Nestály región

Ruská Dagestanská republika sa nachádza v etnicky rozmanitom regióne severného Kaukazu medzi Čiernym a Kaspickým morom. Od útoku v Moskve ruské orgány v Dagestane často vykonávajú bezpečnostné prehliadky zamerané na vyhľadávanie a zatýkanie podozrivých z terorizmu.

Za posledné tri mesiace bolo zadržaných niekoľko podozrivých – a obvinených z plánovania teroristických činov – po tom, ako sa u nich údajne našli zbrane a výbušné zariadenia. V apríli ruské orgány uviedli, že jeden z podozrivých zatknutých v Dagestane sa priznal, že páchateľom moskovského útoku poskytol automatické zbrane a muníciu.

Rusko takmer desať rokov až do roku 2017 bojovalo proti krvavému povstaniu ozbrojených islamistických skupín v Dagestane a neďalekých regiónoch Čečensko a Ingušsko. V októbri 2023 sa Dagestan dostal na titulné stránky svetových novín, keď obyvatelia vtrhli na medzinárodné letisko v Machačkale na protest proti príletu lietadla z Izraela.

Protestujúci, nahnevaní izraelskou vojenskou ofenzívou v pásme Gazy, pri ktorej zahynuli tisíce Palestínčanov, obsadili letiskový terminál a dostali sa do stretu s políciou. Pri potýčkach nebol zranený žiadny izraelský cestujúci. Biely dom vtedy incident odsúdil ako príklad rastúceho „antisemitizmu“.

Niektorí ruskí predstavitelia však z incidentu obvinili „provokácie a online podnecovanie“ zo strany zlomyseľných zahraničných aktérov. Nikolaj Patrušev, šéf ruskej Bezpečnostnej rady, nedávno označil incident za „živý príklad“ pokusov Západu „destabilizovať severokaukazský región“.

Západné hlavné mestá vrátane Washingtonu označili tieto tvrdenia za „typickú ruskú dezinformáciu“. Ruskí predstavitelia naďalej vidia na marcovom smrtiacom teroristickom útoku v Moskve odtlačky prstov Západu. Skepticky sa vyjadrujú aj k údajnej účasti ISIS na útoku, ktorého páchateľmi boli občania Tadžikistanu.

Viacerí ruskí predstavitelia vrátane prezidenta Vladimira Putina opakovane uviedli, že páchatelia sa pred zatknutím pokúsili utiecť na Ukrajinu. Moskva tiež tvrdí, že má dôkazy, ktoré však zatiaľ nepredložila, že páchatelia dostali zálohu za útok z ukrajinských zdrojov.

Kyjev tieto obvinenia dôrazne popiera, zatiaľ čo americké ministerstvo zahraničných vecí trvá na tom, že ISIS „nesie výhradnú zodpovednosť“ za smrtiaci incident.

Napriek tomu Alexander Bortnikov, šéf ruskej Federálnej bezpečnostnej služby, nedávno uviedol, že vyšetrovanie medzitým potvrdilo „úlohu, ktorú pri útoku zohrala ukrajinská vojenská rozviedka“.

„Ukrajinské a západné špeciálne služby verbujú ďalšie osoby na organizovanie útokov vo vnútri Ruska,“ tvrdil 12. júna pán Bortnikov. Na svoje tvrdenia neposkytol dôkazy.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj