Štvrtok 19. septembra, 2024
Prezident Peter Pellegrini so svojím psom Gerym (Foto: Peter Pellegrini / FB)

Prezidentovi Pellegrinimu môže hroziť mastná pokuta: so svojím psom sa objavil v reklame

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini čelí riziku ďalšej vysokej pokuty. Tentokrát to nesúvisí s predvolebnou kampaňou, ale s tým, že ako verejný funkcionár vystúpil v reklame. To je podľa ústavného zákona nepovolené. Reklama, v ktorej sa objavil spolu so svojím psom Gerym, bola zverejnená ako platená reklama na sociálnej sieti Facebook, čo môže viesť k udeleniu sankcie presahujúcej 200-tisíc eur. Prezident podľa vlastných slov vedomosť o reklame nemal.

Pellegrini a Gery v reklame na sociálnej sieti

Prezidentovi Slovenskej republiky Petrovi Pellegrinimu môže hroziť ďalšia vysoká pokuta. Tentokrát ale nie v súvislosti s predvolebnou kampaňou. Ako verejný funkcionár sa objavil v reklame. Pritom ústavný zákon o ochrane verejného záujmu to vyslovene zakazuje. „Verejný funkcionár nesmie používať svoju osobu, svoje meno a priezvisko, svoju podobizeň, obrazovú snímku, záznam svojho hlasu alebo svoj podpis na reklamu,“ píše sa v ustanoveniach ústavného zákona, ktorý za porušenie stanovuje sankciu v podobe mastnej finančnej pokuty.

Hlava štátu si svoje súkromie prísne stráži a málokedy s občanmi Slovenska zdieľa detaily. Jeho psa Geryho však verejnosť dobre pozná. Prezident sa už viackrát v minulosti prezentoval so svojím domácim miláčikom. Tentokrát sa však so švajčiarskym salašníckym psom ocitol v platenej reklame na sociálnej sieti Facebook. Informoval o tom portál aktuality.sk. 

Pokuta za porušenie tejto legislatívy je vysoká – stanovená na dvanásťnásobok mesačného platu. Pritom mesačný plat prezidenta SR predstavuje štvornásobok mesačného platu poslanca Národnej rady (NR) SR. Spolu s paušálnymi náhradami to prevyšuje sumu 16 900 eur. Pokuta by sa tak mohla vyšplhať až na 200-tisíc eur. To by už bola pomerne drahá reklama. Ak by niektorý z poslancov podal podnet, o celom prípade by následne rozhodoval Výbor NR SR pre nezlúčiteľnosť funkcií.

Podľa Transparency International Slovensko (TIS) je výška tejto sankcie pri drobných porušeniach neprimeraná a považuje ju za drakonickú. „Problémom je potom v praxi vlažný prístup k vynucovaniu zákona,“ skonštatovala TIS. „Poslanci výboru či obdobných komisií v mestách a župách radšej pokutu neuložia a hľadajú krkolomné zdôvodnenia, ako by mali takto zasiahnuť do majetkových pomerov kolegov.“ Mimovládna organizácia dodala, že ústavný zákon bol prijatý v období, keď sociálne siete mali len zanedbateľný význam.

Prezident si reklamu neobjednal ani neplatil

Prezidentská kancelária uvádza, že o celej záležitosti nevedeli ani oni, ani prezident a na použitie fotografie nedali súhlas. „Samozrejme, to nie je v poriadku a pán prezident o tom nemal vedomosť. Požiadali sme, aby obratom došlo k náprave,“ vysvetlila hovorkyňa hlavy štátu Patrícia Medveď Macíková.

Reklamu si prezident Pellegrini neobjednal a ani neplatil. Promo zafinancovalo výcvikové a hotelové centrum pre psy Dobrovodský s.r.o. Toto centrum pre domácich miláčikov zabezpečuje prevádzku psieho hotela, škôlky, a zaoberajú sa aj výcvikom psov.

Za spoločnosť sa vyjadril majiteľ Vladimír Dobrovodský. Ten potvrdil, že hlava štátu o reklame vedomosť nemala. Uviedol, že snímka sa na sociálnu sieť dostala neúmyselne. „Nie, pán prezident o tomto nevedel, fotografia sa na Facebook dostala omylom,“ ozrejmil.

Prípad poslanca OĽANO z minulosti

V roku 2020 poslanec NR SR Erik Ňarjaš (OĽANO) bol na sociálnej sieti súčasťou reklamy propagujúcej energetický nápoj. Následne TIS podala podnet Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Výbor sa podnetom zaoberal a dohodol sa na pravidle, že „nesponzorovaný status na facebooku sa nepovažuje za reklamu“. 

Mimovládka toto rozhodnutie považovala za absurdné. „Ak teda politik s desiatkami tisíc fanúšikov na sociálnych sieťach bude otvorene odporúčať nákup konkrétneho produktu, nepôjde o reklamu, pretože nejde o sponzorovaný obsah,“ kritizovala obsah rozhodnutia.

Rovnaký pohľad na vec zdieľal v tom čase aj člen výboru Milan Vetrák (OĽaNO). „Podľa môjho názoru ide o porušenie zákona, ale vzhľadom na to, že sme sa dohodli na pravidlách, že vychádzame striktne zo zákona, tak to rozhodnutie je, aké je… dobre, dohodli sme sa na nejakých pravidlách, ja ich rešpektujem, ale keby sme mali ísť podľa účelu zákona, tak to podľa mňa reklama je,“ povedal.

Pellegrinimu hrozia aj ďalšie pokuty

Ešte pred incidentom s reklamou sa medializovali možné uloženia sankcií za porušenie ustanovení volebného zákona v súvislosti s prezidentskou kampaňou súčasného prezidenta.

Pellegrini mohol podľa kvalifikovaného odhadu TIS prelomiť polmiliónový limit na výdavky v prezidentskej kampani až o 200-tisíc eur. Z transparentného účtu bývalého predsedu strany Hlas-SD, ktorý bol vyhodnotený ako najmenej transparentný, nebolo vtedy jednoznačné, koľko stála masívna billboardová kampaň úspešného kandidáta. Mimovládka však získala potrebné údaje od agentúry Kantar, ktorá pre ňu monitorovala reklamné plochy naprieč Slovenskom.

Prezidentova hovorkyňa Medveď Macíková skonštatovala, že počty a sumy, ktoré mimovládka zverejnila, sú nadhodnotené a tiež pripomenula, že strana Hlas-SD, ktorá Pellegriniho kampaň výlučne financovala, viedla v rovnakom čase aj bilboardovú kampaň na voľby do europarlamentu. „Reálne náklady na kampaň zverejní Peter Pellegrini zákonom stanoveným spôsobom a v zákonnom termíne,“ doplnila.

Štvrť milióna prišiel na účet až po voľbách 

Pellegrini počas celej kampane disponoval na účte len 250-tisíc eurami od materskej strany. Po voľbách mu v rozpore s volebným zákonom pristál na účte ďalší štvrť milióna. Opäť od jeho strany.

Okrem možného prekročenia limitu teda prezidentovi Pellegrinimu hrozí aj pokuta za prijatie štvrťmilióna od strany Hlas-SD po voľbách. Zákon kandidátom dovoľuje prijímať finančné prostriedky iba do začiatku volebného moratória. Samotný kandidát si môže poslať finančné prostriedky na transparentný účet aj v období po uskutočnení volieb, avšak bývalá riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová upresnila, že sa tak nemôže stať prostredníctvom darov. 

„Vložiť si finančné prostriedky môže sám, to je jediný spôsob. Proste dary prijímať na transparentný účet po voľbách je neprípustné a je tam aj sankcia.“ Pokuta môže byť udelená v rozhraní 2-tisíc až 30-tisíc eur.

Prečítajte si aj