Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová (druhá zľava) pri príležitosti vyjadrenia podpory 28. ročníka zbierky Dňa narcisov. Vpravo výkonná riaditeľka organizácie Liga proti rakovine Eva Kováčová. (Zdroj: Zuzana Čaputová / FB)

Prezidentka podporila 28. ročník zbierky Dňa narcisov

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok podporila 28. ročník zbierky Dňa narcisov. Na sociálnej sieti poukázala na to, že žlté narcisy dnes dodávajú nádej a pomáhajú všetkým, ktorí statočné bojujú s onkologickými ochoreniami.

„Výťažok tejto zbierky smeruje na podporu projektov Ligy proti rakovine, ktorá pomáha onkologickým pacientom a ich rodinám už viac ako 34 rokov. Zbierka by sa nedala organizovať bez pomoci tisícok dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, ktorí dnes zaplnia ulice miest po celom Slovensku,“ uviedla prezidentka.

Vďaka podľa nej patrí dobrovoľníkom, ale aj všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť dobrú vec a prejavia tak solidaritu s onkologickými pacientmi.

Z. Dolinková vyzvala na podporu Dňa narcisov, zdôraznila význam prevencie

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) vyzvala na podporu štvrtkového Dňa narcisov. Zbierku na pomoc onkologickým pacientom organizuje po 28. raz Liga proti rakovine. Spolu s výkonnou riaditeľkou organizácie Evou Kováčovou povzbudila k pripnutiu narcisu ako prejavu solidarity a nádeje. Obe zdôraznili význam prevencie.

Na snímke sprava výkonná riaditeľka organizácie Liga proti rakovine Eva Kováčova a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). (Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva)

„Aj v spolupráci s Ligou proti rakovine a ostatnými organizáciami, ktoré sa venujú pomoci onkologickým pacientom, pripravujeme onkologické a skríningové programy, národné akčné programy na podporu prevencie voči onkologickým ochoreniam a budeme robiť všetko pre to, aby sme motivovali ľudí chodiť na prevenciu,“ vyhlásila ministerka. Ako poukázala, ročne pribudne 40.000 onkologických pacientov.

Riaditeľka Ligy proti rakovine doplnila, že na onkologické ochorenia zomrie ročne 14.000 ľudí. Okrem finančného zámeru zbierky podčiarkla aj význam pripnutia si narcisu. „Onkologickí pacienti toto gesto vnímajú veľmi, veľmi citlivo. Je pre nich povzbudením. A pre nás ako Ligu proti rakovine je prejavom dôvery,“ skonštatovala.

Z. Dolinková a E. Kováčová sa zhodujú na význame prevencie. Ministerka hovorí o nadrezortnej téme. Chcela by zaviesť zdravovedu na školách, posilniť osvetu o zdravom zdravotnom štýle, športe či zdravých potravinách. Riaditeľka ligy apeluje na zavedenie zdravotnej výchovy medzi povinné predmety. „Len výchova mladej generácie vedie v budúcnosti k tomu, že budeme mať zdravší národ,“ uviedla. O správnej starostlivosti o zdravie sa môžu ľudia dozvedieť aj v stánkoch, ktoré sú súčasťou Dňa narcisov.

Prečítajte si aj