Štvrtok 19. septembra, 2024
Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej a predsedu vlády Ľudovíta Ódora po skončení Bezpečnostnej rady SR (Foto: screenshot FB Úrad vlády SR)
Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej a predsedu vlády Ľudovíta Ódora po skončení Bezpečnostnej rady SR (Foto: screenshot FB Úrad vlády SR)

Prezidentka po Bezpečnostnej rade: „Žiadny policajný prevrat na Slovensku neprebieha”

Po včerajšej akcii Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorá viedla k obvineniam príslušníkov SIS a polície, prezidentka Zuzana Čaputová uistila verejnosť, že v štáte neprebieha žiaden policajný prevrat. Na piatkovom rokovaní Bezpečnostnej rady zdôraznila, že dôležité inštitúcie sú stále funkčné a ich riadenie je zabezpečené. „Žiadny policajný prevrat na Slovensku neprebieha, prebieha vyšetrovanie trestných činov, o ktorých rozsahu sa v médiách veľa popísalo.“

Prezidentka zároveň upozornila, že ak by prokuratúra a súdy dospeli k záveru, že trestné stíhanie príslušníkov týchto inštitúcií bolo nedôvodné, potom by sa otvoril priestor pre intervenciu politickej moci a vyvodzovanie zodpovednosti voči polícii. Avšak v súčasnej fáze nie je situácia taká, že by toto bolo opodstatnené. Verejnosť by podľa nej mala počkať na rozhodnutia prokuratúry a súdov. Odsúdila akékoľvek pokusy politikov zneužiť situáciu a vyvodiť predčasné závery. Skutočný stav vecí by mali určiť právne orgány na základe dôkazov a faktov.

Zuzana Čaputová zároveň vyvrátila tvrdenia, že by o zákroku polície vedela dopredu. „Akékoľvek informovanie akéhokoľvek politika o pripravovaných krokoch polície by bolo nezákonné,“ podotkla.

Premiér Ľudovít Ódor ubezpečil verejnosť, že vláda bude postupovať voči aktérom kauzy Rozuzlenie podľa záverov prokuratúry a súdov. „V momente, keď na základe dôkazov a faktov dospejú prokurátori a súdy k rozhodnutiu, budem konať voči dotknutým aktérom, či už je to SIS alebo polícia, ktoré spadajú pod kontrolu vlády.“

Obvinenie piatich osôb sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

Prečítajte si aj