Štvrtok 19. septembra, 2024
Poslanec za Slovenskú národnú stranu Rudolf Huliak (vľavo) a líder strany Hlas Peter Pellegrini pred diskusiou novozvolených strán v RTVS deň po parlamentných voľbách 1. októbra 2023 v Bratislave. (Foto: Zuzana Gogová/Getty Images)

Prezidentka odmieta vymenovať Rudolfa Huliaka na ministra životného prostredia

Prezidentka Zuzana Čaputová nevymenuje nominanta SNS Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. Informovala o tom nastupujúceho predsedu vlády Roberta Fica a zároveň ho požiadala o predloženie novej nominácie. Dnes (19. 10.) to oznámila kancelária prezidentky.

Zuzana Čaputová tvrdí, že jej úlohou je zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov a na rozdiel od ďalších nominantov existujú v prípade Rudolfa Huliaka výrazné ústavno-právne dôvody, že nemôže ministerstvo viesť. Huliakove vymenovanie by podľa nej nedávalo záruku riadneho chodu rezortu.

„Kandidát, ktorý dlhodobo neuznáva vedecký konsenzus o zmene klímy a žiadna skutočná klimatická kríza podľa neho neexistuje, nemôže viesť a reprezentovať rezort, ktorého hlavnou úlohou je v zmysle zákona práve ochrana prírody a krajiny a klimatického systému Zeme,“ vysvetlila Zuzana Čaputová.

Prezidentkin hovorca Martin Strižinec uviedol, že kandidát, ktorý verejne schvaľuje násilné vyrovnanie sa s názorovými oponentmi, najmä z radov ochrancov prírody a krajiny, nemôže riadiť ministerstvo, ktorého súčasťou je štátna ochrana prírody a krajiny.

Prezidentka neuviedla žiadne ďalšie výhrady k iným nominantom. Zatiaľ  však stále nie je jasné, či R. Huliak ostane jediným kandidátom, ktorý nebude vymenovaný.

Predseda víťaznej strany v nedávnych parlamentných voľbách Smeru-SD Robert Fico v utorok (17.10.) odovzdal prezidentke zoznam kandidátov na členov novej vlády SR. Dve strany novovzniknutej koalície – Hlas-SD a SNS – mená svojich nominantov na konkrétne ministerské posty už zverejnili. Smer-SD o menách svojich nominantov zatiaľ neinformoval. Koaliční partneri si podelia posty vo vláde v pomere  7 (Smer),  7 (Hlas), 3 (SNS) s tým, že predsedu vlády navrhne víťaz volieb Smer-SD. Bude to už štvrtýkrát, čo sa Robert Fico stane premiérom Slovenska.

Prezidentka už dopredu avizovala, že neschváli nominantov, ktorí mali problémy so zákonom alebo nie sú odborne dostatočne zdatní.

Prečítajte si aj