Štvrtok 19. septembra, 2024
Dočasne poverený premiér SR Ľudovít Ódor na dnešnej tlačovej konferencii. (Screenshot z videa na FB účte Úrad vlády Slovenskej republiky)

Prezidentka dočasne pozbavila M. Aláča funkcie riaditeľa SIS, premiér navrhne jeho odvolanie v stredu

Premiér Ľudovít Ódor navrhne na najbližšom rokovaní vlády, ktoré sa bude konať v stredu (23. augusta), odvolanie Michala Aláča z pozície riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Zatiaľ nie je známe meno jeho nástupcu. Ódor však na svojej tlačovej besede naznačil, že SIS by do doby konania volieb mohol viesť jeho námestník.

Premiér tak spravil potom, čo prezidentka Zuzana Čaputová dočasne pozbavila Michala Aláča jeho funkcie riaditeľa SIS.

Minulý týždeň bol Michal Aláč obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ako aj zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Toto obvinenie potvrdili aj dozorujúci a službukonajúci prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. Zákon ukladá, aby príslušník SIS, ktorý je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu a jeho prítomnosť vo funkcii by ohrozovala záujmy štátnej služby, dočasne prenechal výkon svojej služby – uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Politická strana Sme rodina v minulosti podporila nomináciu Michala Aláča na pozíciu riaditeľa SIS, no neskôr uviedla, že Aláč nebol jej nominantom.

Sme rodina vyzvala premiéra aj prezidentku, aby do čela polície dosadili spravodlivých a čestných ľudí, ktorí nie sú prepojení so žiadnou skupinou pôsobiacou v rámci orgánov činných v trestnom konaní. Boris Kollár sa domnieva, že takýchto ľudí je stále dosť.

Politické hnutie Sme rodina akceptuje možný odchod M. Aláča z pozície riaditeľa SIS. Predseda parlamentu Boris Kollár zdôraznil, že by bolo korektné, ak by okrem M. Aláča odstúpil aj prezident Polície SR Štefan Hamran.

Ohľadom dnešnej mimoriadnej schôdze parlamentu iniciovanej stranou Smer-SD sa hnutie Sme rodina vyjadrilo, že ju malo v úmysle podporiť. Ich cieľom bolo najmä otvoriť tému a diskutovať o situácii po zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Prečítajte si aj