Piatok 20. septembra, 2024
Prezidentka Zuzana Čaputová prichádza na tradičné novoročné stretnutie s predstaviteľmi samospráv, ktoré sa konalo v priestoroch Starej radnice v Košiciach. (Foto: FB / Zuzana Čaputová)

Prezidentka chce vystúpiť v NR SR, má výhrady voči novele Trestného zákona

Prezidentka SR Zuzana Čaputová chce vystúpiť v pléne Národnej rady (NR) SR. Hovoriť chce o svojich výhradách k novele Trestného zákona.

„Rozhodla som sa požiadať o vystúpenie v Národnej rade SR práve pre to, aby som mohla priamo poslancov oboznámiť s mojím stanoviskom k navrhovanej zmene zákona,“ uviedla Z. Čaputová novinárom počas návštevy Košíc.

Hlava štátu uviedla, že ide o závažné zmeny v trestnej politike štátu, ktorým nepredchádzal klasický legislatívny proces, teda pripomienkovanie, ani verejná odborná diskusia. Proces prijímania považuje za veľmi nevhodný. Výhrady má aj voči jednotlivým ustanoveniam.

„Budúci týždeň požiadam o vystúpenie v Národnej rade Slovenskej republiky k balíku zákonov v oblasti trestného práva. Tento balíček považujem za zásadnú zmenu trestnej politiky štátu, ktorá nemôže prebehnúť bez odbornej a občianskej diskusie v skrátenom legislatívnom konaní, keďže na to nie sú zákonné dôvody. Poslancov národnej rady budem informovať o svojich výhradách a o ďalšom postupe, pokiaľ by balíček zákonov schválili v súčasnej podobe,“ uviedla prezidentka na svojom Facebooku.

Parlament už štvrtý deň rokuje o návrhu vlády, aby sa o novele Trestného zákona rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Novela predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, zaviesť má aj viaceré zmeny v trestných sadzbách.

Prečítajte si aj