Štvrtok 19. septembra, 2024
Úspešný kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini reaguje na predbežné neoficiálne výsledky vo volebnej centrále v nedeľu 7. apríla 2024 v Bratislave. (FOTO TASR - Martin Baumann)

Prezidentka, poslanci aj zahraniční predstavitelia blahoželali P. Pellegrinimu k víťazstvu vo voľbách

Prezidentka Zuzana Čaputová večer telefonicky zablahoželala Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Ocenila vysokú volebnú účasť. Za dôležité považuje, aby nový prezident od momentu zvolenia pôsobil tak, aby sa žiadna časť spoločnosti necítila porazená. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

„Pri každých slobodných voľbách sa časť spoločnosti teší a časť je sklamaná. Dôležité je, aby od momentu zvolenia nový prezident pôsobil tak, aby sa žiadna časť spoločnosti necítila porazená. Aby radosť z víťazstva išla ruka v ruke s vedomím služby pre všetkých občanov Slovenska, nielen pre tých, ktorí ho zvolili,“ skonštatovala prezidentka.

Petrovi Pellegrinimu zapriala úspešný výkon mandátu, ujme sa ho 15. júna. Zároveň poďakovala občanom, ktorí využili svoje volebné právo. Rovnako vyjadrila vďaku všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a úspešnej realizácii volieb.

Premiér zablahoželal P. Pellegrinimu k výhre, verí v stabilitu koalície

Premiér a líder koaličného Smeru-SD Robert Fico zablahoželal predsedovi koaličného Hlasu-SD Petrovi Pellegrinimu k výhre v prezidentských voľbách. Verí v stabilitu vládnej koalície a vyriešenie praktických problémov spojených s odchodom Petra Pellegriniho z postu predsedu parlamentu. Uviedol to na tlačovom brífingu v Pellegriniho volebnom štábe.

„Aj dnes ľudia na Slovensku ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajine hrozí zo strany liberálnych médií, aktivistov, mimovládnych organizácií, progresivistov,“ vyhlásil R. Fico.

Tých, ktorí hovorili pred prezidentskými voľbami o „referende“ o vláde, vyzval, aby napísali, že referendum dopadlo dobre a väčšina ľudí si želá pokračovanie aktuálneho štýlu vládnutia. Aktuálna koalícia je podľa neho predurčená vládnuť do roku 2027.

„Voľby dopadli skvele pre celé Slovensko,“ reagoval na sociálnej sieti šéf rezortu zahraničia Juraj Blanár (Smer-SD). Ku gratulácii Petrovi Pellegrinimu sa na sociálnej sieti pripojil aj minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Vo volebnom štábe gratuloval Petrovi Pellegrinimu aj bývalý prezident Ivan Gašparovič. Upozornil, že podporu bude potrebovať nová hlava štátu i vláda aj naďalej.

T. Taraba gratuluje P. Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) pogratuloval Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v druhom kole prezidentských volieb.

„Buď dobrým prezidentom pre všetkých občanov. Ďakujem všetkým Slovákom, že ukázali sebavedomie a zdravý úsudok,“ uviedol Taraba na sociálnej sieti. Poznamenal, že Slováci jasne vyjadrili dôveru ich vláde a jej programu.

M. Šimečka: Je mi ľúto, že to nevyšlo, Korčok by bol výborným prezidentom

Je mi veľmi ľúto, že to tesne nevyšlo. Ivan Korčok by bol výborným prezidentom. Uviedol to predseda opozičného parlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka v reakcii na výsledky druhého kola prezidentských volieb. Informovala o tom riaditeľka mediálneho oddelenia PS Alena Kuišová.

„Gratulujem Petrovi Pellegrinimu. Chcel by som veriť, že bude lepším prezidentom, ako je predsedom parlamentu. Mal by pamätať na to, že jeho úlohou je zastupovať všetkých občanov a občianky Slovenska – aj tých vyše milióna z nich, ktorí si priali za prezidenta Ivana Korčoka,“ uviedol M. Šimečka. Konštatoval, že I. Korčok odviedol spolu so svojím tímom vynikajúcu kampaň.

Zhodnotil, že kampaň bola zo strany Ficovej vlády a koalície plná podrazov, klamstiev, strašenia a prekračovania písaných aj nepísaných pravidiel súťaže. „Potvrdzuje sa, že pre Slovensko predstavujú nebezpečie a nezastavia sa pred ničím,“ poznamenal.

Zároveň dodal, že vyhrali relatívne tesne. „Nesmieme strácať nádej. Musíme spolupracovať, musíme sa zmobilizovať a musíme ich začať porážať v každých ďalších voľbách, ktoré nás čakajú. Už čoskoro. Je to ťažké, ale som presvedčený, že sa to dá,“ povedal.

B. Gröhling gratuluje Pellegrinimu a ďakuje všetkým, ktorí prišli voliť

Predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling gratuluje Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v druhom kole prezidentských volieb a ďakuje všetkým občanom, ktorí prišli voliť.

„Chcem však vyjadriť odhodlanie, že budeme za stranu SaS zastupovať viac ako milión voličov, ktorí volili Ivana Korčoka,“ dodal B. Gröhling na sociálnej sieti.

M. Majerský verí, že Pellegrini bude ľudí v SR spájať, a nie rozdeľovať

Predseda opozičného KDH Milan Majerský verí, že víťaz druhého kola prezidentských volieb Peter Pellegrini splní svoje sľuby a urobí všetko pre to, aby ľudí na Slovensku spájal, a nie rozdeľoval.

„Slovensko má nového prezidenta. Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu a verím, že splní svoje sľuby a urobí všetko pre to, aby ľudí na Slovensku spájal, a nie rozdeľoval,“ uviedol M. Majerský na sociálnej sieti.

Poslanci za KDH Martina Holečková a František Majerský uviedli, že výsledok volieb je potrebné rešpektovať. Vyzvali najmä mladých ľudí, aby neprepadli skepse. „Jedným z výdobytkov novembra 1989 sú slobodné a demokratické voľby. Ich výsledok sa nám nemusí vždy páčiť, no je potrebné ho rešpektovať,“ uviedli v spoločnom vyhlásení, ktoré poskytla hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

„Cítime, že značná časť Slovenska a väčšina mladých ľudí je z výsledku prezidentských volieb sklamaná. Chceli by sme vás vyzvať, prosíme, neprepadnite skepse a nerezignujte. Nezanevrite na Slovensko, naša krajina vás potrebuje. Demokracia vás potrebuje. Váš hlas moderného a prozápadného Slovenska nesmie zmiznúť. My budeme aj naďalej pokračovať v hájení demokracie a právneho štátu,“ uviedli M. Holečková a F. Majerský.

SNS gratuluje P. Pellegrinimu k zvoleniu za prezidenta SR

Koaličná SNS gratuluje Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu za prezidenta SR. Stanovisko poskytla hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

„V mene SNS gratulujeme Petrovi Pellegrinimu. Korčok ako symbol zla prehral tak, ako si zaslúžil,“ skonštatovala SNS.

Republika: P. Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov

Novozvolený prezident Peter Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlasteneckých voličov. Mimoparlamentné hnutie Republika tak reagovalo na výsledky prezidentských volieb.

„Sme presvedčení, že Peter Pellegrini dokázal zvíťaziť aj vďaka značnej mobilizácii vlasteneckých voličov, ktorí prekonali osobné animozity a k prezidentským voľbám pristúpili štátnicky,“ uviedlo hnutie.

Tvrdí, že urobilo všetko preto, aby voľby nevyhral „progresívny kandidát“ Ivan Korčok. Poďakovalo sa voličom, ktorí podľa hnutia pomohli Slovensku rozhodnúť sa správne.

Český prezident P. Pavel zagratuloval P. Pellegrinimu k víťazstvu

Český prezident Petr Pavel zagratuloval v nedeľu Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Zároveň vyjadril nádej, že sa im spolu podarí nadviazať na tradične dobré susedské vzťahy, informuje.        

„Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu za nového prezidenta Slovenska. Verím, že naviažeme na tradíciu mimoriadne dobrých susedských vzťahov a budem sa tešiť na konštruktívnu spoluprácu,“ napísal Pavel na sociálnej sieti.

Pellegrinimu k víťazstvu gratulovali na sociálnych sieťach už viacerí českí politickí lídri vrátane premiéra Petra Fialu, ministra zahraničných vecí Jana Lipavského či expremiéra Andreja Babiša.

P. Szijjártó blahoželal P. Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na sociálnej sieti zablahoželal Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách, informuje spravodajca v Budapešti.

„Gratulujem, pán prezident!! Ďalšie potvrdenie síl ochraňujúcich suverenitu a síl presadzujúcich mier!“ napísal Peter Szijjártó.

Slovinská prezidentka a lotyšský prezident gratulujú Pellegrinimu

Slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová v nedeľu zagratulovala Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. K zvoleniu mu gratuloval i lotyšský prezident Edgards Rinkévičs.

„Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k jeho zvoleniu za ďalšieho prezidenta Slovenska. Teším sa na prácu s ním na silnejšej Európskej únii a NATO a presadzovaní priateľských vzťahov medzi našimi krajinami,“ uviedla Pircová Musarová na sociálnej sieti.

Zároveň poďakovala aj dosluhujúcej slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej za jej snahy o udržiavanie a posilňovanie priateľstva medzi Slovenskom a Slovinskom.

No spoluprácu s Pellegrinim v rámci EÚ a Severoatlantickej aliancie sa teší aj Rinkévičs. „Gratulujem pánovi Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu za prezidenta. Teším sa na pokračovanie vývoja bilaterálnych vzťahov medzi Lotyšskom a Slovenskom a spoluprácu v rámci EÚ a NATO,“ uviedol Rinkévičs na sociálnej sieti.

Duda a Van der Bellen zagratulovali Pellegrinimu k víťazstvu vo voľbách

Poľský prezident Andrzej Duda v nedeľu zagratuloval Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách a vyjadril nádej, že sa mu s novým slovenským náprotivkom podarí nadviazať tradične dobrú spoluprácu. Na konštruktívnu spoluprácu sa teší i rakúsky prezident Alexander Van der Bellen,.

„Blahoželám zvolenému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu k víťaznej kampani a dôvere, ktorú do neho vložili jeho krajania. Počítam s tradične veľmi dobrou susedskou spoluprácou,“ napísal na sociálnej sieti A. Duda.

A. Van der Bellen na sociálnej sieti zagratuloval P. Pellegrinimu a poprial mu šťastie pri plnení si povinností, ktoré mu občania Slovenska zverili. Teší sa na konštruktívnu spoluprácu. „V týchto ťažkých časoch bude kľúčom k ďalšiemu posilneniu výborných vzťahov medzi našimi krajinami ako susedmi a partnermi v rámci Európskej únie,“ napísal rakúsky prezident.

V. Remišová: Prezidentské voľby ukázali, že Slovensko je veľmi rozdelené

Prezidentské voľby ukázali, že Slovensko je veľmi rozdelené a potrebovalo by viac spájať. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Strana Kresťanská únia (KÚ) verí, že víťaz volieb Peter Pellegrini bude zastupovať aj záujmy konzervatívcov a kresťanov.

Podľa V. Remišovej je takmer isté, že vládna koalícia bude pokračovať vo svojej „šialenej“ politike rozvratu Slovenska. „Petrovi Pellegrinimu sa podarilo preklamať sa do prezidentského paláca, ale napriek prehre Ivana Korčoka má demokratické Slovensko stále obrovský potenciál na ďalšie vzopätie sa voči garnitúre zla. Boj za úspešné, prosperujúce a bezpečné Slovensko preto nevzdáme,“ uviedla v stanovisku.

Kresťanská únia rešpektuje zvolenie prezidenta v demokratických voľbách. „Veríme, že bude zastupovať všetkých občanov Slovenska, nielen záujmy liberálov, ale aj konzervatívcov a kresťanov,“ uviedla strana.

Pellegriniho výhra je podľa Orbána víťazstvom zástancov mieru v Európe

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v nedeľu zablahoželal Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v sobotňajšom druhom kole volieb prezidenta SR.

„Srdečne blahoželám Petrovi Pellegrinimu k jeho suverénnemu víťazstvu v slovenských prezidentských voľbách. Je to veľká výhra pre ľudí a veľká výhra pre zástancov mieru v celej Európe!“ napísal V. Orbán na sociálnej sieti. Svoj príspevok zakončil v slovenskom jazyku: „Blahoželáme, pán prezident!“.

U. Von der Leyenová zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení povinností

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zaželala v nedeľu Petrovi Pellegrinimu po víťazstve v prezidentských voľbách veľa úspechu pri plnení si nových povinností.

„Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu za prezidenta Slovenska. Želám vám veľa úspechu pri vašich nových povinnostiach a teším sa na spoluprácu s vami na dôležitých výzvach, ktorým spolu čelia Európska únia a Slovensko,“ napísala U. Von der Leyenová na sociálnej sieti.

„Poďme podporovať naše spoločné hodnoty EÚ,“ dodala predsedníčka EK.

Prečítajte si aj