Piatok 18. októbra, 2024
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie po spoločnom stretnutí s ministrom zdravotníctva SR Kamilom Šaškom (Hlas-SD) v Prezidentskom paláci v Bratislave 18. októbra 2024. (FOTO TASR - Jaroslav Novák)

Prezident v piatok podpísal konsolidačný balík

Prezident SR Peter Pellegrini podpísal v piatok konsolidačný balík, ktorý má priniesť ozdravenie verejných financií. Rozhodol sa po tom, ako bola splnená jeho podmienka, aby sa našlo kompromisné riešenie v otázke platov zdravotníkov.

Konsolidačný balík, ktorý schválil parlament začiatkom októbra, plánoval spomaliť rast platov v zdravotníctve. „Nie znížiť platy, ale spomaliť rast,“ skonštatoval Pellegrini vo svojom piatkovom vyhlásení s tým, že vyzýval vládu, aby hľadala kompromis medzi nevyhnutnou mierou konsolidácie a ozdravenia verejných financií a mzdovými požiadavkami zdravotníckych pracovníkov. Zopakoval, že rast platov je predovšetkým stabilizačný nástroj, ktorý má zabrániť odchodu za lepšími platovými podmienkami do zahraničia.

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietali konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzývali prezidenta, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Ten deklaroval, že prípadný podpis legislatívy bude závisieť od rokovaní vlády so zdravotníkmi.

Šaško rokoval od začiatku týždňa so zástupcami zdravotníkov aj ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). Chcel pri konsolidácii nájsť kompromis.

Parlament definitívne schválil balík opatrení na konsolidáciu verejných financií začiatkom októbra. Väčšinu opatrení za približne dve miliardy eur obsahuje legislatíva, ktorou sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií.

Prezident upozornil vládu, aby pri opatreniach vnímala stav chudoby na Slovensku

Vláda musí pri svojich opatreniach dôsledne vnímať aj skutočný stav slovenskej spoločnosti. Upozornil ju na to prezident SR Peter Pellegrini s tým, že ľudia na Slovensku za posledné roky výrazne schudobneli. Verí, že vláda pomôže ľuďom, ktorí sa pre konsolidačné opatrenia môžu dostať do životných ťažkostí.

„Plne rozumiem potrebe ozdravovania verejných financií, aby sa Slovensko nedostalo do vážnych finančných problémov s dlhodobými následkami na celú našu spoločnosť. Musím však z tohto miesta vládu upozorniť, aby pri svojich opatreniach dôsledne vnímala aj skutočný stav slovenskej spoločnosti. Žiaľ, ľudia na Slovensku za posledné roky výrazne schudobneli,“ povedal v piatok prezident počas svojho vyhlásenia v Prezidentskom paláci.

Hlava štátu upozornila na dáta zo Štatistického úradu SR, ktorý podľa nej upozornil, že vlani chudoba ohrozovala takmer milión ľudí na Slovensku. „Takmer každý piaty obyvateľ našej vlasti čelil hrozbe chudoby alebo sociálneho vylúčenia,“ skonštatoval Pellegrini.

Pripomenul tiež, že súčasná vládna koalícia nastupovala do funkcií s odhodlaním, že nevyhnutné konsolidačné opatrenia nepôjdu na úkor sociálneho štandardu slovenských občanov. „Preto verím, že vláda na budúci rok svojimi riešeniami podá pomocnú ruku všetkým ľuďom, ktorí by sa aj pre prijaté konsolidačné opatrenia mohli dostať do životných ťažkostí,“ uzavrel prezident.

Prečítajte si aj