Piatok 5. júla, 2024
Prezident SR Peter Pellegrini, ilustračná fotografia. (Foto: FB / Peter Pellegrini)

Po prezidentovom podpísaní zákona o STVR opozícia podáva návrh na Ústavný súd

Namiesto RTVS máme STVR. Poslanci parlamentu vo štvrtok (20. 6.) odhlasovali vládny návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase 78 hlasmi a o 10 dní bol podpísaný prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Hlava štátu nenašla rozpor zákona s ústavou či medzinárodnými normami. Vládnej koalícii však odporúča dať zákon do súladu s európskou legislatívou, skôr než nadobudne účinnosť v budúcom roku v auguste. Opoziční poslanci prezidenta označili za predĺženú ruku vlády a v deň účinnosti zákona podali podnet na Ústavný súd na začatie konania o súlade zákona o STVR s Ústavou SR a ďalšími európskymi dokumentmi. Tiež žiadajú pozastaviť účinnosť zákona do rozhodnutia vo veci samej.

Prezident rozpor s ústavou či medzinárodnými normami nebadá, upozorňuje na legislatívu EÚ

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini bol v čase kreovania zákona predsedom koaličnej strany Hlas-SD. Na otázku, či zákon podpíše, vyhlásil, že ak v ňom nenájde nič protiústavné, tak nemá dôvod to nespraviť. Podľa jeho slov nepodľahne mediálnym tlakom či výkrikom na sociálnych sieťach.

„Máme na budúcnosť RTVS svoj pohľad. Pokiaľ neuvidím niečo, čo by bolo v rozpore s ústavou alebo kde by som mal ja pochybnosť, že ide o bránenie v slobode slova, alebo že by si zamestnanci nemohli normálne vykonávať svoju prácu, samozrejme ho podpíšem,“ uviedol.

„Aj keď chápem, že zamestnanci RTVS sú v obavách, pre mňa je dôležité, aby sa RTVS rozvíjala, aby do nej išli investície, aby sa zvyšovali platy pracovníkov, aby mali najmodernejšie technológie a nevyzeral areál RTVS v Bratislave ako skanzen socializmu. Ak má toto všetko zákon priniesť, bude mať moju podporu,“ uzavrel.

Napokon sa v nedeľu večer (30. 6.) rozhodol zákon podpísať. „Po oboznámení sa so schváleným textom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase som dospel k presvedčeniu, že nezakladá dôvodné podozrenia z nesúladu s Ústavou Slovenskej republiky a nie je ani zásahom do slobody slova,“ vysvetlil na svojej sociálnej sieti.

Prezident nebadá rozpor s ústavou či medzinárodnými normami. Avšak špecificky upozorňuje vládu, že od augusta 2025 vstúpi do platnosti nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, ktorým sa stanovuje spoločný rámec pre mediálne služby na vnútornom trhu a mení sa smernica zvaná Európsky akt o slobode médií. Vyzýva koalíciu, aby posúdila, či prijatý zákon je v súlade s touto nastávajúcou legislatívou. Ak by mali pochybnosti, majú 13 mesiacov, aby zákon upravili.

„V prípade, že sa tento zákon stane predmetom záujmu európskych orgánov, pevne verím, že voči Slovensku uplatnia rovnaký meter ako voči iným krajinám, v ktorých prišlo k zmenám vo verejnoprávnych médiách za podstatne búrlivejších okolností,“ poznamenal Pellegrini.

Opozícia podala návrh na Ústavný súd

Hoci prezident SR nesúlad nového zákona o RTVS s Ústavou Slovenskej nenašiel, opozícia má opačný názor. Hneď v deň účinnosti zákona bol doručený návrh na začatie konania o súlade tohto právneho predpisu a pozastavenie jeho účinnosti. Návrh podáva skupina 46 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, ktorých zastupuje advokát JUDr. Peter Kubina.

„Keďže v prezidentskom paláci mali včera zrejme nočnú službu, dnes sme boli na rade my. Bolo nám potešením i cťou, že sme mohli pripraviť návrh na začatie konania o súlade zákona o STVR s Ústavou, Dohovorom, Zmluvou o EÚ a Zmluvou o fungovaní EÚ a zastupovať jeho navrhovateľov v konaní pred Ústavným súdom,“ informoval advokát na svojej sociálnej sieti.

„Zo spôsobu prijatia Napadnutého zákona a obsahu zmien, ktoré zákon prináša, vyplýva, že cieľom nahradenia zákona o RTVS obdobnou právnou úpravou Napadnutého zákona o STVR je vytvorenie možnosti dosadiť do riadiacich funkcií verejnoprávnej televízie a rozhlasu politických nominantov aktuálnej vládnej koalície a politicky tak ovládnuť verejnoprávne rozhlasové a televízne vysielanie,“ píše sa v päťdesiatstranovom podaní, ktoré je zverejnené na stránke Ústavného súdu. Podrobne rozoberá argumenty opozície a v závere je priložená listina podpísaných poslancov. 

Poslanci v podaní adresovanom Ústavnému súdu rozporujú aj samotný proces prijímania nového zákona o STVR a vytýkajú vládnej koalícii závažné a svojvoľné porušenie pravidiel legislatívneho procesu, čím sa podľa nich vážnym spôsobom porušujú ústavné princípy či ústavné práva. 

Ďalej vidia nesúlad nového zákona v tom, že zavádza cenzúru a jeho cieľom nie je posilniť verejnoprávnosť. Má sa z neho stať štátne médium a vlastne nástroj propagandy vládnucich strán, zdôvodňujú. Napokon nesúlad zákona o RTVS vidia opoziční poslanci aj v súvislosti s právom Európskej únie. „Rozpor s Aktom o slobode médií: napadnutý zákon pod zámienkou posilnenia verejnoprávnosti verejného média politizuje proces voľby členov orgánov telerozhlasu a posilňuje politizáciu telerozhlasu,“ píše sa v podaní.

Opozícia: Prezident nie je nezávislý

Opozičné strany prezidentovu signáciu zákona skritizovali. „Potvrdil naše obavy, že vo funkcii prezidenta nebude nezávislý, ale pôjde na ruku svojim partnerom z koalície,“ skonštatoval predseda PS Michal Šimečka. „Je to škoda, že ani ako prezident sa nedokáže vzoprieť hlúpym a škodlivým nápadom Andreja Danka, ktorý sa ledva dostal do parlamentu a nemá žiadnu legitimitu takto likvidovať fungujúce inštitúcie,“ uzavrel.

Predseda SaS Branislav Gröhling si myslí, že jediným cieľom vlády je spraviť z doterajšieho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) provládne a dezinformačné médium. „Peter Pellegrini mal na úvod svojho pôsobenia jedinečnú šancu ukázať, že dodrží svoje sľuby a bude prezidentom všetkých. Bohužiaľ, potvrdilo sa, že sa nedokáže oprostiť od vládnej koalície a bude len jej predĺženou rukou v paláci,“ zhodnotil

Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič prezidenta dokonca častoval titulom „verný sluha mafie“.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) na sociálnej sieti komentovala, že prezident zavŕšil náročný proces prijímania zákona. „Slovenská televízia a rozhlas je od dnešného dňa realitou,“ zhodnotila predkladateľka zákona. „Napriek tomu, že sa mnohí snažili skresľovať realitu a fakty, tým jediným je, že vznikla nová inštitúcia, ktorá bude spĺňať všetky atribúty verejnoprávneho média,“ uzavrela.

Šéf rezortu práce Erik Tomáš (Hlas-SD) k téme rušenia RTVS poznamenal: „Chcem však vyzvať všetkých ľudí, pretože opäť opozícia, a aj niektoré médiá – treba priznať najmä teda STVR, ktorá o ničom inom už asi neinformuje, len o tejto téme – nafúkli túto tému neskutočne tak, že vlastne ako keby Slovenská televízia a Slovenský rozhlas končia. Tak chcem všetkých ľudí poprosiť, nech si od 1. 7. zapnú Slovenskú televíziu, zapnú slovenský rozhlas a nech teda sa presvedčia, že či naozaj Slovenská televízia a Slovenský rozhlas boli zrušené, tak ako o tom informovala opozícia a niektoré médiá.“

Prečítajte si aj