Utorok 17. septembra, 2024
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini. (Foto: FB / Peter Pellegrini)

Prezident dôrazne odsudzuje bombové hrozby na základných školách

Prezident SR Peter Pellegrini dôrazne odsudzuje bombové hrozby na základných školách. Verí zároveň, že páchatelia budú čím skôr odhalení a potrestaní. Konštatuje to na sociálnej sieti v reakcii na to, že na stovkách škôl na Slovensku nahlásili v utorok ráno bombu.

„S rozhorčením som prijal správu, že len deň po začiatku školského roka čelili stovky základných škôl hrozbe bombového útoku,“ poznamenal Pellegrini.

Zásah do vyučovania tisícov detí, strach ich rodičov a stres stoviek učiteľov je podľa neho výsledkom odsúdeniahodného konania niekoho, kto si buď neuvedomuje dôsledky svojich činov, alebo hlboko pohŕda prácou pedagógov, policajtov i obavami rodičov. Pripomenul tiež, že takéto správy sa množia vo viacerých oblastiach, spôsobujú čoraz väčšie obavy, komplikácie i hospodárske škody, a preto si zasluhujú prísny trest.

„Verím, že polícia nasadí všetky sily, aby boli páchatelia čím skôr odhalení a zaslúžene potrestaní,“ odkázal Pellegrini.

M. Žilinka odmieta traumatizovanie detí bombovými hrozbami na školách

Traumatizovanie detí nahlasovaním bombových hrozieb na školách je prejavom perfídnosti, ktorý pre jeho závažnosť vyvolá nekompromisnú reakciu orgánov činných v trestnom konaní. Na sociálnej sieti to vyhlásil generálny prokurátor Maroš Žilinka.

„Deti a ich záujem musia byť na prvom mieste a musia požívať najvyššiu ochranu,“ zdôraznil Žilinka.

Približne na 270 školách na Slovensku nahlásili v utorok ráno bomby. Situáciu preverovali policajti, bombovú hrozbu zatiaľ nepotvrdili. Prípad vyšetrujú ako teroristický útok. Rezort školstva dotknutým školám odporučil prerušiť vyučovanie o 11.00 h. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovali minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), minister školstva Tomáś Drucker (Hlas-SD) a viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič.

M. Šutaj Eštok: Na stovkách škôl v SR v utorok ráno nahlásili bombu

Prečítajte si aj