Piatok 27. septembra, 2024
Prezident Bukele povedal medzinárodnému spoločenstvu, že „ešte nie je neskoro postaviť most a uniknúť búrke“ počas Valného zhromaždenia OSN v sídle OSN 24. septembra 2024 v New Yorku (Michael M. Santiago/ Getty Images)

Prezident Bukele odkázal medzinárodnému spoločenstvu, že „ešte nie je neskoro postaviť most a uniknúť búrke“.

Salvádorský prezident Nayib Armando Bukele v utorok na pôde Organizácie Spojených národov (OSN) hovoril o povzbudivých pozitívnych zmenách, ktoré sa podarili v jeho krajine, donedávna sužovanej kriminalitou a korupciou. Medzinárodnému spoločenstvu tiež odkázal, že v konkrétnych oblastiach života „sa blížime k desivému bodu zlomu“ a musíme zmeniť smer.

Bukele vo svojom prejave povedal, že jeho krajina má teraz „hlas vo svete“ vďaka tomu, čo dosiahla. „Keď som tu pred tromi rokmi mal prejav, možno ste o Salvádore ani nepočuli alebo ste nevedeli, kde sa nachádza na mape, ale vďaka Bohu sa krajina za krátky čas výrazne zmenila.“

Salvádor je stredoamerický štát s polovičnou rozlohou ako Slovensko a s počtom obyvateľov o niečo viac ako 6 miliónov. 37-ročný Bukele sa v roku 2019 dostal k moci, pričom čelil viacerým obrovským výzvam – chudobná krajina bez prírodných zdrojov, sužovaná násilím gangov a korupciou a pokusmi zabrániť mu v kandidatúre.

„Desaťročia sme boli v okovách kvôli importovanej občianskej vojne a potom falošnému mieru, ktorý po sebe zanechal viac mŕtvych ako samotná vojna,“ povedal Bukele a pokračoval, že v posledných piatich rokoch „bol Salvádor znovuzrodený“, pretože si krajina uvedomila „zásadný význam toho, aby sme vzali svoj osud do vlastných rúk“.

„Nemali by sme veriť, že nás zachránia iné krajiny alebo že nám iné národy dajú našu vlastnú slobodu,“ povedal Bukele. „Musíme to pochopiť a mať odvahu pretrhnúť tieto okovy sami.“

Bukele spustil v roku 2022 masívnu vlnu zatýkania gangstrov, ktorá trvá dodnes. Za mrežami skončilo 70 000 zločincov, čo predstavuje 1,6 % populácie. Podľa štatistík klesol počet vrážd v krajine z 38 na 100 000 obyvateľov v roku 2019 na 2,4 % v roku 2023. Salvádor sa stal druhou najbezpečnejšou krajinou v Amerike po Kanade.

Počas prejavu v OSN salvádorský prezident uviedol, že pozitívne zmeny sú viditeľné „na ľuďoch a v krajine“, kde teraz prekvitá turistický priemysel, šport, surfovanie a zábava a „tisíce Salvádorčanov, ktorí utiekli pred vojnou a chudobou, sa teraz vracajú“.

Hoci sa sám nehlási k žiadnemu náboženstvu, pri vedení štátu hľadá múdrosť u Boha. Pri hľadaní riešení prezident navrhol, aby sa počas zasadnutí bezpečnostného kabinetu modlili, „aby sme mali múdrosť vyhrať vojnu, aby bol počet civilných obetí čo najnižší,“ povedal Bukele v rozhovore s Tuckerom Carlsonom.

Bukele povedal, že v istom čase bol Salvádor hlavným mestom vrážd na svete. „Teraz sme z neho urobili najbezpečnejšiu krajinu v našom regióne,“ povedal na stretnutí v OSN. Prezident povedal, že transformácia Salvádoru „sa nemá s kým porovnať a náš úspech je nepopierateľný – každý môže navštíviť Salvádor a presvedčiť sa o tom na vlastné oči“.

Bukeleho varovanie medzinárodnému spoločenstvu

Bukele v prejave na pôde OSN zároveň varoval medzinárodné spoločenstvo, že dnešný svet „sa stal rozdeleným, depresívnym, znepokojeným a beznádejným“.

Poukázal na mestá v iných krajinách, kde ulice patria obchodníkom s drogami a gangom, a na občanov západných krajín, ktorí boli zatknutí za príspevky na sociálnych sieťach.

„Nemôžete si získať priazeň ľudí bez toho, aby ste ich rešpektovali,“ povedal o potláčaní slobody prejavu, ktoré podľa neho zahŕňa platformy sociálnych médií a vlády. „Stojíme pred novým temným obdobím pre ľudstvo.“

„Ako Salvádorčan si uvedomujem tieto príznaky, pretože sme ich všetky zažili,“ povedal a dodal, že po tom, čo bol svedkom kolapsu svojho národa, môže jeho krajina ‚ponúknuť len varovanie svojmu priateľovi, ktorý prechádza temným obdobím‘. Bukele dodal, že jeho krajina „pláva proti prúdu“, pretože situácia vo svete sa zhoršuje.

Bukele uviedol, že Salvádor ako najmenšia krajina na americkom kontinente nemôže zmeniť svet, ale môže sa „stať malým útočiskom vo svetle blížiacej sa búrky a pokúsiť sa zachovať si nádej“.

Podľa salvádorského prezidenta môžeme deň čo deň sledovať, ako sa slobodný svet stáva menej slobodným. „Slobodný svet sa stáva slobodným vďaka slobode prejavu, slobode pred zákonom, ale keď národ opustí princípy, ktoré ho robia slobodným, je len otázkou času, kedy o svoju slobodu príde,“ povedal Bukele a dodal, že „dôsledky toho vidíme pred našimi očami v niektorých z najrozvinutejších krajín sveta“.

Premena Salvádoru

„Niektorí ľudia hovoria, že sme krajina, ktorá uväznila tisíce ľudí, ale v skutočnosti sme ich oslobodili milióny,“ povedal a poznamenal, že Salvádor zatkol členov gangov a zločincov a naopak, slušní ľudia môžu žiť slobodne a bez strachu pri plnom rešpektovaní svojich ľudských práv. Bukele dodal, že jeho krajina „nekonfiškuje majetok ľudí, ktorí s nami nesúhlasia – nezavierame ľudí za ich vlastné myšlienky“ a uznáva „slobodu prejavu, ktorá bude vždy chránená“.

Tvrdí, že ďalšie kroky môžu byť „ťažšie ako tie predchádzajúce“, ale Salvádor si podľa neho musí zachovať slobodu, ktorú si vybudoval „vo svete, ktorý je čoraz menej slobodný“.

Odkaz, ktorý jeho krajina vysiela svetu, je, že „pravdepodobne bude neskoro vyhnúť sa neistým časom, ktoré sa blížia v našom svete, ale ešte nie je neskoro postaviť most a uniknúť búrke,“ povedal Bukele v utorkovom prejave v budove OSN.

„Všetci chceme žiť v najlepšej krajine na svete, ale len málo z nás sa chce zmeniť, aby to bolo možné,“ povedal Bukele nedávno počas prejavu k nastúpeným vládnym ozbrojeným jednotkám. „Naša vláda musí pracovať na tom, aby obroda našej krajiny pokračovala, ale každý Salvádorčan musí prijať zodpovednosť za svoje činy. O tom sa nediskutuje. Pokiaľ neprestaneme myslieť len na osobný prospech, a to aj v malých činoch, nedočkáme sa skutočnej zmeny.“

Jeho vláda podľa jeho slov podporuje inovácie a nové myšlienky. „V Salvádore nájdete priestor na objavovanie svojich ambícií, či už v oblasti technológií, energetiky, medicíny, umenia, kultúry, hudby alebo architektúry.“

Inicioval tiež rozsiahlu rekonštrukciu historického centra hlavného mesta San Salvador. Národný palác je teraz otvorený pre verejnosť a vraj svojou krásou predčí aj pôvodný projekt.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj