Utorok 8. októbra, 2024
Na snímke Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). (Foto: FB / Robert Fico)

Premiér pripúšťa zmeny v mediálnej legislatíve

Premiér Robert Fico (Smer-SD) pripúšťa zmeny v mediálnej legislatíve. Avizuje napríklad zriadenie národného mediálneho úradu. Poukazuje i na potrebu zavedenia práva na opravu a odpoveď a uvažuje aj nad úpravou povinností potrebných pre výkon práce novinára. Uviedol to na utorkovej tlačovej konferencii. Kritizoval pri tom stav súčasných médií.

„Advokát, notár, sudca, právnik musí mať vysokoškolské právnické vzdelanie. Prečo by nemalo platiť, že novinárom bude iba ten, kto je buď žurnalista vyštudovaný alebo absolvoval nejakú rekvalifikáciu? Mali by ste byť súčasťou možno nejakých stavovských organizácií, kde budete mať nejaké disciplinárne konania, podobne ako majú advokáti,“ odkázal predseda vlády novinárom.

Súčasný stav označil Fico za mediálny bordel, ktorý podľa neho neexistuje v žiadnej inej krajine Európskej únie. Myslí si, že novinári si robia čo chcú a nenesú za to žiadnu zodpovednosť.

O zámere mediálnej reformy v utorok hovoril aj podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder koaličnej SNS Andrej Danko. „Chcem avizovať, že pripravíme národný mediálny úrad, budeme sa baviť aj o stavovských organizáciách médií a o pravidlách,“ uzavrel. Média totiž podľa vlastných slov viní za vytváranie frustrujúceho stavu.

Slová R. Fica o mediálnej oblasti prezrádzajú snahu o cenzúru, tvrdí opozícia

Vyjadrenia predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) na adresu novinárov prezrádzajú stratu súdnosti, ale aj nevedomosti o fungovaní mediálnej legislatívy a samoregulácie. Podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová to uviedla v reakcii na utorkové vyjadrenia premiéra Roberta Fica, naznačujúce vznik národného mediálneho úradu i úpravu povinností potrebných na výkon práce novinára.

„Myšlienka štátneho mediálneho úradu, ktorý by kontroloval novinárov, nie je ničím iným ako zle zakrytou snahou o cenzúru a obmedzovanie médií, aké existuje hádam iba v Severnej Kórei,“ upozornila Jaurová. Fico by podľa nej mal ukázať, ako dokáže pomáhať a zlepšovať život ľuďom, nie rozvíjať predstavy o „pekelnom spiknutí novinárov“.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová je presvedčená, že nenávistné vyjadrenia premiéra Fica na adresu novinárov sú hanebné a neprípustné. „Namiesto toho, aby Fico vysvetlil občanom, prečo im berie a sebe dáva, nevyberane útočil na občanov a na novinárov,“ upozornila. Poukázala na to, že práve takéto vyjadrenia zvýrazňujú nevraživosť a agresivitu v spoločnosti, ktorej sú obeťou i zástupcovia novinárskej obce.

Fico na utorkovej tlačovej konferencii pripustil zmeny v mediálnej legislatíve. V súvislosti s kritikou súčasných médií avizoval napríklad zriadenie národného mediálneho úradu či úpravu povinností potrebných na výkon práce novinára. Súčasný stav označil Fico za mediálny bordel, ktorý podľa neho neexistuje v žiadnej inej krajine Európskej únie. Myslí si, že novinári si robia, čo chcú a nenesú za to žiadnu zodpovednosť. O zámere mediálnej reformy v utorok hovoril aj podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder koaličnej SNS Andrej Danko. Médiá totiž podľa vlastných slov viní za vytváranie frustrujúceho stavu.

Prečítajte si aj